Energieprojecten in Noord-Nederland
De regio Noord-Nederland is een belangrijke schakel bij het aan land brengen en opwekken van duurzame energie. Voor de verduurzaming in de regio wordt ingezet op meerdere ontwikkelingen. Denk aan het versterken van het elektriciteitsnet, het aanboren van duurzame energiebronnen zoals windenergie op zee, transport van energie naar land en de aanleg van een waterstofnetwerk.

Welke projecten lopen er?
In de regio Noord-Nederland lopen op dit moment veel nieuwe energieprojecten. Voorbeelden zijn:
- De aanlanding van windenergie op zee via het Programma Aansluiting Wind Op Zee (PAWOZ) in de provincie Groningen.
- De aanleg van een waterstofnetwerk. Dit maakt waterstof beter beschikbaar in de regio en voor de rest van het land. Daarnaast wordt gekeken naar mogelijkheden voor ondergrondse waterstofopslag.
- De voltooide bouw van een LNG-importterminal in de Eemshaven. Het voornemen is om deze locatie in de toekomst te gebruiken voor de import van waterstof.
In de regio Noord-Nederland zijn er daarnaast diverse projecten voor de uitbreiding van het elektriciteitsnet. Zo onderzoekt de Rijksoverheid samen met TenneT de aanleg van een nieuwe 380 kV-hoogspanningsverbinding tussen Vierverlaten (bij Groningen) en Ens (Noordoostpolder), en een nieuw hoogspanningsstation bij Delfzijl en Eemshaven. Nieuwbouw en uitbreidingen van onderstations en netverzwaringen in Friesland, Groningen en Drenthe worden onderzocht of zijn in ontwikkeling. Verder lopen er gaswinningprojecten bij Ternaard en de gemeenten Westerveld, Weststellingwerf, Fryske Marren en Súdwest-Fryslân. Deze doorlopen de Projectprocedure.
Locaties projecten
Noord-Nederland omvat Friesland, Drenthe en Groningen. Een aantal van de projecten in deze regio, zoals het waterstofnetwerk en de 380 kV-hoogspanningsverbinding tussen Vierverlaten en Ens, loopt door meerdere provincies. In en rondom de Eemshaven in Groningen lopen meerdere projecten.
Grote ruimtevraag voor energie in het industriecluster
In het industriecluster Noord-Nederland ontstaat een grote ruimtevraag voor energie- en verduurzamingsprojecten. De aanlanding van wind op zee vraagt ruimte voor elektriciteitskabels en bijvoorbeeld converterstations. Door variaties van de energieproductie, is naar verwachting flexibiliteit nodig in de vorm van elektrolysers, batterijen en grootschalig regelbaar vermogen. Dit vraagt ook ruimte voor aansluitingen op hoogspanningsstations.
Met zorg voor de leefomgeving
Binnen PAWOZ onderzoeken we de aansluiting van wind energiegebieden ten noorden van de Waddeneilanden op de Eemshaven. De energie wordt via kabels, of in de toekomst misschien via een waterstofleiding, getransporteerd naar het vasteland. Een van de grootste uitdagingen daarbij is om zo verantwoord mogelijk de Waddenzee te doorkruisen. De Waddenzee (inclusief de kwelders voor de kust) is namelijk een uniek en beschermd gebied, onder meer in het kader van UNESCO Werelderfgoed en Natura 2000. Dit geeft bijzondere voorwaarden voor de aanlanding vanaf de windparken in de Eemshaven.
Ondergrondse opslag voor waterstof
Ondergrondse opslag van waterstof is een essentieel onderdeel van het energiesysteem van de toekomst. Bij Veendam is meer dan 10 jaar ervaring opgedaan met de opslag van aardgas in zoutcavernes. Dit blijkt veilig te kunnen. In een eerste project wordt de opslag van waterstof in soortgeleijke cavernes voorbereid. Hierbij wordt zorgvuldig bezien wat de effecten zijn en wordt waar mogelijk de omgeving betrokken.
- Ministerie van Klimaat en Groene Groei