Krabben vangen en aanlanden
U mag alleen hele krabben aanlanden. Voor de Noordzeekrab geldt hierop een uitzondering. Maar expres ontklauwen (lostrekken van scharen) vóór aanlanding is bij alle krabsoorten verboden.
Uitzondering alleen voor aanlanden Noordzeekrab
Door het natuurlijk gedrag van Noordzeekrabben (Cancer pagurus) kunt u niet altijd voorkomen dat scharen losraken. Soms komen scharen ook vast te zitten in de netten. Daarom geldt voor de Noordzeekrab een uitzondering.
Vist u op Noordzeekrabben met:
- korven of kubben? Dan mag maximaal 1% van de totale vangst van deze soort uit losse scharen bestaan. Dat betekent dat tenminste 99% van de Noordzeekrabben heel in de handel wordt gebracht.
- een ander vistuig dan een korf of kub? Dan mag u maximaal 75 kilogram losse scharen aanlanden.

Spinkrab aanlanden
De Spinkrab (Maja spp.) komt steeds meer voor in de Noordzee. De vangsten en aanlandingen van deze spinkrabben nemen de laatste jaren dan ook toe. Vaak worden de scharen van deze dieren vóór aanlanding losgetrokken. Dit mag niet. U mag de Spinkrabben alleen heel aanlanden.
Juiste vissoortcode
Vangt u spinkrabben in de Noordzee of de Atlantische Oceaan? Dan gaat het om de soort Maja Brachydactyla. Deze moet u in de logboeken opschrijven onder de vissoortcode JDV.