Handel Nederland - China

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
8 maart 2023

Met meer dan 1,4 miljard inwoners biedt China veel kansen voor grote én kleine Nederlandse ondernemers. We exporteren jaarlijks ruim € 14 miljard aan goederen richting China. Maar wat kopen de Chinezen van onze ondernemers? En welke producten voeren wij in? De antwoorden op deze vragen vindt u op deze pagina.

Wilt u eerst meer weten over het land China, zoals de staatsvorm, de munteenheid of demografische gegevens? Bekijk dan onze pagina Factsheet China.

Recente economische ontwikkelingen

In 2021 herstelde de Chinese economie van de coronapandemie. Het Chinese National Bureau of Statistics meldde over 2021 een economische groei van 8,1% ten opzichte van 2020. In 2022 zwakte de groei af naar 3,0% ten opzichte van 2021.

Rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF)

Lees het rapport World Economic Outlook van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) van januari 2023, Het geeft u een indicatie van de economische gevolgen van de ontwikkelingen in China op de wereldhandel. 

Volgens het IMF is de vertraagde economische groei in 2022 een effect van het hoge aantal coronagevallen en de vele lockdowns en reisbeperkingen (als gevolg van het zero-COVID-beleid). Begin 2023 gingen de Chinese grenzen na jaren weer open, wat volgens het IMF een zeer gunstig effect kan hebben op de economie. Maar dat blijft afhankelijk van de corona-ontwikkelingen en de volksgezondheid. Daarnaast kampt de Chinese vastgoedmarkt met een aanhoudende crisis; dat heeft uiteindelijk ook nadelige gevolgen voor de financiële sector en internationale handel. 

Handelscijfers Nederland - China

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en China

Soort informatie Bedrag Jaartal Verschil met vorig jaar
Totale uitvoer € 14,1 miljard 2021 -0,4%
Totale invoer € 53,6 miljard 2021 +19,6%
Handelsbalans (positief/negatief) € 39,6 miljard (-) 2021 - 28,8%

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en China in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Belangrijkste uitvoerproducten naar China

Top 5 uitvoer vanuit Nederland naar China

Productgroep Bedrag Jaartal Verschil met vorig jaar
Gespecialiseerde machines € 2,6 miljard 2021 -3,7%
Bereide voedingsmiddelen € 1,4 miljard 2021 -15%
Elektrische apparaten € 1,2 miljard 2021 +23,8%
Medicinale en farmaceutische producten € 1 miljard 2021 +31,5%
Instrumenten en apparaten voor beroepsuitoefening € 897 miljoen 2021 +1,1%

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar China.

Trends in uitvoer naar China

Gespecialiseerde machines zijn nog altijd de belangrijkste productgroep bij export van Nederland naar China. Vooral machines voor de landbouw en de voedingsindustrie dragen hier veel aan bij. Na een flinke stijging van de uitvoer van gespecialiseerde machines in 2020 met 50%, is over 2021 een lichte daling met 3,7% te zien.

Lees het artikel van het CBS over de levendige export van machines naar China.

Bereide voedingsmiddelen blijven ook een belangrijke productgroep. Hieronder vallen onder andere margarine en spijsvetten. De export van bereide voedingsmiddelen is in 2020 met 14% gestegen vergeleken met het jaar ervoor, maar in 2021 daalt de export met 15%.

In 2020 was er een opvallende stijging in de uitvoer van vlees en vleesproducten. De uitvoerwaarde van deze groep producten steeg in 2020 met 40% in een jaar tijd. In dat jaar importeerde China meer varkensvlees  vanwege de Afrikaanse varkenspest die uitbrak onder Chinese varkens. In 2021 voert China de varkensvleesproductie weer op. De export van Nederlands varkensvlees naar China daalt in 2021 fors (2021: 755 miljoen; 2020: 947 miljoen). Deze productgroep verdwijnt hiermee uit de top 5.

Nieuw in de top 5 is de productgroep medicinale en farmaceutische producten met een stijging van 31,5% in 2021.

Nederland exporteerde in 2021 in totaal ruim € 14 miljard naar China. De totale exportwaarde van Nederland in 2021 was bijna € 587 miljard, dus 2,4% van onze export gaat naar China.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit China

Top 5 invoer uit China

Productgroep Bedrag Jaartal Verschil met vorig jaar
Toestellen voor telecommunicatie  € 10 miljard 2021 +1,3%
Elektrische apparaten € 9,2 miljard 2021 +58,1%
Kantoor- en automatisch gegevensverwerkende machines

€ 7,6 miljard

2021 -3,7%
Diverse fabricaten € 4,4 miljard 2021 +29,2%
Kleding en toebehoren € 2,6 miljard 2021 +17,9%

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit China naar  Nederland.

Trends in invoer uit China

Toestellen voor telecommunicatie staan bovenaan het lijstje van belangrijkste importproducten uit China. De export van deze productgroep bestaat voor 78% uit delen en onderdelen van toestellen. Nog eens 18% komt van toestellen waarop televisie te ontvangen is. De invoer van toestellen voor telecommunicatie stijgt nog steeds licht. In 2020 is een kleine stijging van 2% te zien, in 2021 is dit 1,3%.

De grootste stijger in de top 5 is de productgroep elektrische apparaten. Onder deze groep vallen elektrische apparaten, machines en toestellen, maar ook apparaten voor huishoudelijk gebruik en elektrische krachtwerktuigen. In 2020 steeg de invoerwaarde van deze productgroep met slechts 9%, maar in 2021 is er een toename van maar liefst 58,1%.

Nederland importeert relatief veel uit China. Tweederde van de geïmporteerde goederen gaat via doorvoer in Nederland naar andere landen. Bedrijven in de verwerkende industrie en hightechsector hebben hier vaak mee te maken.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige invoercijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelscijfers via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u de handelsstromen naar en uit China bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt TradeMap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt gebruikt door bedrijven en douanes wereldwijd. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de Chinese economie? Deze websites helpen u op weg:

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de markt van China ook voor u interessant is? Of loopt u rond met exportplannen voor China? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij kunnen u helpen bij het vinden van kansen en zakenpartners of u adviseren over andere exportzaken.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?