Handel Nederland - China

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
5 juli 2023

Met meer dan 1,4 miljard inwoners biedt China veel kansen voor grote én kleine Nederlandse ondernemers. We exporteren jaarlijks ruim € 14 miljard aan goederen richting China. Maar wat kopen de Chinezen van onze ondernemers? En welke producten voeren wij in? De antwoorden op deze vragen vindt u op deze pagina.

Wilt u meer weten over China, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet China.

Wilt u liever een grafisch overzicht van de handel met China? Bekijk dan de grafiek op de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Recente economische ontwikkelingen

In 2021 herstelde de Chinese economie van de coronapandemie. Het Chinese National Bureau of Statistics meldde over 2021 een economische groei van 8,1% ten opzichte van 2020. In 2022 zwakte dat af naar een groei van 3%.

Rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF)

Lees het rapport World Economic Outlook van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) van april 2023. Het geeft u een indicatie van de economische gevolgen van de ontwikkelingen in China op de wereldhandel. Volgens het rapport zit de economie van China in een stijgende lijn sinds de heropening van de grenzen begin 2023.

Het einde van de strenge lockdowns onder het zero-COVID-beleid, leidde onder meer tot een toename in consumentenuitgaven. De handel tussen China en de rest van de wereld is weer aangetrokken, met name de handel met andere landen in Azië. Dat zorgt naar verwachting ook voor een positief effect op de economie van landen die veel handel drijven met China.

Handelscijfers Nederland - China

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en China

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 20,1 miljard 2022
Totale invoer € 61 miljard 2022

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en China in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Wilt u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan deze link in de databank Statline.

Belangrijkste uitvoerproducten naar China

Top 5 uitvoer vanuit Nederland naar China

Productgroep Bedrag Jaartal
Gespecialiseerde machines € 2,6 miljard 2022
Bereide voedingsmiddelen € 2,3 miljard 2022
Elektrische apparaten € 1,5 miljard 2022
Instrumenten en apparaten voor beroepsuitoefening, wetenschap € 1 miljard 2022
Kunststof in primaire vormen € 611 miljoen 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar China.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit China

Top 5 invoer vanuit China naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal
Toestellen voor telecommunicatie  € 10,6 miljard 2022
Elektrische apparaten € 9,7 miljard 2022
Kantoor- en automatische gegevensverwerkende machines

€ 7,2 miljard

2022
Diverse fabricaten € 4,9 miljard 2022
Kleding en toebehoren € 3,3 miljard 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit China naar  Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelscijfers via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u de handelsstromen naar en uit China bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt TradeMap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt gebruikt door bedrijven en douanes wereldwijd. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de Chinese economie? Deze websites helpen u op weg:

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?