Handel Nederland - China

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
28 maart 2024

Met meer dan 1,4 miljard inwoners biedt China veel kansen voor grote én kleine Nederlandse ondernemers. We exporteren jaarlijks miljarden aan goederen richting China. Maar wat kopen de Chinezen van onze ondernemers? En welke producten voeren wij in? De antwoorden op deze vragen vindt u op deze pagina.

Wilt u meer weten over China, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet China.

Wilt u liever een grafisch overzicht van de handel met China? Bekijk dan de grafiek op de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Recente economische ontwikkelingen

In 2023 werden de coronamaatregelen in China versoepeld, na 3 jaar strenge lockdowns. Ook gingen de grenzen weer open. Het Chinese National Bureau of Statistics meldde over 2023 een economische groei van 5,2% ten opzichte van 2022.

Rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF)

Lees het rapport World Economic Outlook van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) van januari 2024. Het geeft u een indicatie van de economische gevolgen van ontwikkelingen in China op de wereldhandel. 

Volgens het rapport herstelde de Chinese economie in 2023 beter dan eerder verwacht. Dit komt mede door grote overheidsuitgaven. China kampt wel met een aanhoudende crisis op de vastgoedmarkt en met verminderd consumentenvertrouwen.

Het IMF verwacht dat de economie met 4,6% groeit in 2024. Dat is 0,6% lager dan de geschatte groei in 2023.

Handelscijfers Nederland - China

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en China
Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 30,7 miljard 2023
Totale invoer € 59,5 miljard 2023

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en China in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Wilt u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan deze link in de databank Statline.

Belangrijkste uitvoerproducten naar China

Top 5 uitvoer vanuit Nederland naar China
Productgroep Bedrag Jaartal
Gespecialiseerde machines € 6,6 miljard 2023
Bereide voedingsmiddelen € 1,7 miljard 2023
Elektrische apparaten € 1,7 miljard 2023
Instrumenten en apparaten voor beroepsuitoefening, wetenschap € 1,1 miljard 2023
Diverse machines € 652 miljoen 2023

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar China.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit China

Top 5 invoer vanuit China naar Nederland
Productgroep Bedrag Jaartal
Elektrische apparaten € 8,3 miljard 2023
Toestellen voor telecommunicatie  € 7,5 miljard 2023
Kantoor- en automatische gegevensverwerkende machines € 5,6 miljard 2023
Diverse fabricaten € 3,6 miljard 2023
Kleding en toebehoren € 2,6 miljard 2023

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit China naar  Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelscijfers via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u de handelsstromen naar en uit China bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt TradeMap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt gebruikt door bedrijven en douanes wereldwijd. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de Chinese economie? Deze websites helpen u op weg:

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de Chinese markt ook voor u interessant is? Neem dan contact op met onze adviseurs.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?