Handel Nederland - China

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
12 juli 2021

Met meer dan 1,4 miljard inwoners biedt China veel kansen voor grote én kleine Nederlandse ondernemers. We exporteren jaarlijks ruim € 12 miljard aan goederen richting China. Maar wat kopen de Chinezen van onze ondernemers? En welke producten voeren wij in? De antwoorden op deze vragen vindt u op deze pagina.

Wilt u eerst meer weten over China, zoals de staatsvorm, de munteenheid of demografische gegevens? Bekijk dan onze pagina Factsheet China.

Handel Nederland - China

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en China

Soort informatie Bedrag Jaartal Verschil met vorig jaar
Totale uitvoer € 14,1 miljard 2020 + 4%
Totale invoer € 44,6 miljard 2020 + 10%
Handelsbalans (positief/negatief) € 30,5 miljard (-) 2020 - 1%

Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en China in de databank Statline van het CBS. Wilt u de cijfers van eerdere jaren bekijken? Klik dan op de tab 'Perioden'. Hier kunt u verschillende jaartallen selecteren.

Corona-effect op handel met China

De coronacrisis heeft gevolgen voor de hele wereldhandel, dus ook voor de Nederlandse handel met China.

Economische gevolgen

De gevolgen van het coronavirus voor de Chinese economische groei beginnen nu zichtbaar te worden. De maatregelen die China in het eerste kwartaal van 2020 trof – waaronder quarantaine, reisrestricties en een verlengde vakantie – zorgden voor een krimp van 6,8% ten opzichte van dezelfde periode in 2019.

Na deze coronadip herstelde de economie zich vlot. Over heel 2020 meldt het Chinese National Bureau of Statistics een economische groei van 2,3%. Dit herstel zet in 2021 flink door: in het eerste kwartaal noteerde het National Bureau of Statistics een recordgroei van 18,3%.

Rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over de coronacrisis

Lees het rapport World Economic Outlook van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) van april 2021 om een indicatie te krijgen van de economische gevolgen van de coronacrisis voor de wereldhandel. Hierin vindt u ook informatie over China.

Let op: de economische ontwikkelingen gaan snel. Houd de website van het IMF in de gaten voor nieuwe rapportages over dit onderwerp.

Belangrijkste exportproducten naar China

Export van Nederland naar China

Productgroep Bedrag Jaartal Verschil met vorig jaar
Gespecialiseerde machines € 2,7 miljard 2020 + 50%
Bereide voedingsmiddelen € 1,6 miljard 2020 + 14%
Vlees en vleesproducten € 947 miljoen 2020 + 40%
Elektrische apparaten € 942 miljoen 2020 - 1%
Instrumenten en apparaten voor beroepsuitoefening € 887 miljoen 2020 - 6%

De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar China bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar China.

Trends in export naar China

Gespecialiseerde machines zijn nog altijd de belangrijkste productgroep bij export van Nederland naar China. Vooral machines voor de landbouw en de voedingsindustrie dragen hier veel aan bij. Na een daling van de uitvoer gespecialiseerde machines in 2019 met 29%, is over 2020 een flinke stijging van 50% te zien.

Lees het artikel van het CBS over de levendige export van machines naar China.

Bereide voedingsmiddelen blijven ook een belangrijke productgroep. Hieronder vallen onder andere margarine en spijsvetten. De cijfers laten de afgelopen jaren een stijgende groei zien. De export van bereide voedingsmiddelen is in 2019 met 7,5% gestegen vergeleken met het jaar ervoor. In 2020 was de stijging nog eens 14%.

Opvallend is de stijging in de uitvoer van vlees en vleesproducten. De uitvoerwaarde van deze groep producten is in een jaar tijd met 40% gestegen van € 678 miljoen naar € 947 miljoen. De reden hiervoor is dat China in 2020 meer varkensvlees importeerde, vanwege de Afrikaanse varkenspest die uitbrak onder Chinese varkens. Inmiddels voert China de varkensvleesproductie weer op. De verwachting is daarom dat de export van Nederlands varkensvlees naar China in 2021 fors daalt.

Invloed coronacrisis beperkt

De coronacrisis had in 2020 grote gevolgen op de wereldhandel, dus ook voor de handel met China. Toch is in 2020 zowel de Nederlandse export (+ 4%) naar China als de import (+ 10%) uit het land gestegen.

China greep stevig in toen het coronavirus uitbrak en houdt sindsdien de grenzen dicht om een opleving van het virus te voorkomen. Hierdoor heeft de economie zich kunnen herstellen en is het effect op de import en export beperkt gebleven.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers naar China voor het lopende jaar. Let op: dit zijn voorlopige cijfers die het CBS op een later moment mogelijk aanpast. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens.

Belangrijkste importproducten uit China

Invoer vanuit China naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal Verschil met vorig jaar
Toestellen voor telecommunicatie  € 9,7 miljard 2020 + 2%
Kantoor- en automatisch gegevensverwerkende machines € 7,9 miljard 2020 + 7%
Elektrische apparaten € 5,8 miljard 2020 + 9%
Diverse fabricaten € 3,5 miljard 2020 - 3%
Kleding en toebehoren € 2,2 miljard 2020 - 15%

De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van importproducten uit China bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer van Nederland uit China.

Trends in import uit China

Toestellen voor telecommunicatie staan bovenaan het lijstje van belangrijkste importproducten uit China. De export van deze productgroep bestaat voor 78% uit delen en onderdelen van toestellen. Nog eens 18% komt van toestellen waarop televisie te ontvangen is. De invoer van toestellen voor telecommunicatie stijgt nog steeds. In 2018 was de groei ruim 10% ten opzichte van het voorgaande jaar. In 2019 was de stijging iets lager met 8,7%. In 2020 is nog een kleine stijging van 2% te zien.

De grootste stijger in de top 5 is de productgroep elektrische apparaten. Onder deze groep vallen elektrische apparaten, machines en toestellen, maar ook apparaten voor huishoudelijk gebruik en elektrische krachtwerktuigen. Door een stijging van 29,7% ging deze groep in 2018 naar de top 3 van onze belangrijkste invoerproducten uit China. In 2019 steeg de invoerwaarde van deze productgroep nog eens met 30%. De stijging vlakt in 2020 met 9% af.

Nederland importeert relatief veel uit China. Tweederde van de geïmporteerde goederen gaat via doorvoer in Nederland naar andere landen. Bedrijven in de verwerkende industrie en hightechsector hebben hier vaak mee te maken.

Voorlopige importcijfers: inzicht corona-effect in de handel

Het CBS publiceert ook voorlopige invoercijfers uit China voor het lopende jaar. Let op: dit zijn voorlopige cijfers die het CBS op een later moment kan aanpassen. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens.

Handelscijfers via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties beheert deze website. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Houd hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar China. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Handelscijfers China - Nederland

Bekijk onderstaand rapport voor een overzicht van de import en export, en met cijfers over de directe buitenlandse investeringen.

Ontdek uw kansen

Bent u benieuwd of er ook voor u kansen liggen op de Chinese markt? Neem dan contact op met een van onze China-adviseurs. Zij kunnen u adviseren over exportzaken. Op onze pagina Zakelijke Kansen in China vindt u actuele kansenrapporten en informate over kansrijke sectoren.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de Chinese economie? Dan kunnen de onderstaande links u verder op weg helpen:

Benieuwd naar uw exportmogelijkheden?

Onze adviseurs helpen u gratis verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?