Zakelijke kansen in China

Gepubliceerd op:
13 januari 2012
Laatst gecontroleerd op:
9 december 2022

China heeft een van de grootste economieën ter wereld. Daarnaast is het ook een van 's werelds grootste landen, wat China aantrekkelijk maakt voor buitenlandse investeerders. Wilt u weten waar de kansen liggen voor u? We helpen u graag op weg.

Doordat de regio's in China erg van elkaar verschillen, verschillen ook de markten sterk per regio. Dit betekent dat de zakelijke mogelijkheden overal in China anders kunnen zijn en dat succesvol ondernemen sterk afhangt van de regio waarin u zakendoet. 

Waar liggen de grootste kansen voor u? RVO kan voor uw bedrijf de markt verkennen en uitzoeken wat de mogelijkheden zijn in China. Daarnaast is het ook belangrijk om bewust te zijn van de mogelijke risico’s van het zakendoen in China. Bekijk hiervoor de gratis e-learnings over intellectueel eigendom, IMVO en business etiquette, of neem contact op met onze adviseurs.

China Business Tool

Zakendoen met China? Vul de China Business Tool in. U krijgt direct een overzicht van alles waar u rekening mee moet houden. Speciaal gericht op uw situatie. 

Kansrijke Sectoren

Meer kansrijke sectoren en zakelijke ondersteuning

China is een groot en divers land. Er zijn dan ook veel meer interessante sectoren waarin u zaken kunt doen. Verspreid door China zitten Netherlands Business Support Offices (NBSO's). Zij kijken welke sectoren in opkomst zijn en signaleren daarbij de zakelijke kansen voor Nederlandse ondernemers. Ook kunnen zij helpen bij het zoeken naar zakenpartners.

De NBSO's zijn in de volgende Chinese steden gevestigd:

  • NBSO Chengdu focust op de sectoren agrifood, creatieve industrie, energie, high-tech, horticulture, petrochemische industrie en life sciences.
  • NBSO Dalian focust op machinebouw, energie, scheepvaart en scheepsbouw, ICT en land- en tuinbouw.
  • NBSO Jinan focust op de sectoren ICT, landbouw, energie en petrochemie.
  • NBSO Nanjing biedt mogelijkheden voor bedrijven in scheepsbouw, machinebouw, petrochemie en ICT.
  • NBSO Qingdao focust onder meer op de sectoren landbouw, scheepsbouw en machinebouw.
  • NBSO Wuhan focust onder andere op landbouw, de auto-industrie, elektrische voertuigen, machinebouw, scheepvaart en scheepsbouw, energie en logistiek.

Innovatie en het IA-netwerk

De economische ontwikkeling van China gaat gepaard met technisch-wetenschappelijke vooruitgang en innovaties. China staat voor uitdagingen op het gebied van milieu, energie, transport, gezondheid en voeding. Daarvoor is samenwerking met buitenlandse kenniscentra en uitwisseling van onderzoekers van groot belang.

De vestigingen van het IA-netwerk in Guangzhou, Peking en Shanghai volgen de technologische ontwikkelingen in China en signaleren zakelijke kansen voor Nederlandse ondernemers.

Aanbestedingen van internationale organisaties

Ook komen er kansen uit de aanbestedingen van grote internationale organisaties, zoals de Wereldbank en de Europese Unie. Onze adviseurs kunnen u helpen bij aanbestedingen bij internationale organisaties.

Recente economische ontwikkelingen in China

In 2021 herstelde de Chinese economie weer van de coronapandemie. Het Chinese National Bureau of Statistics meldde over 2021 een economische groei van 8,1% ten opzichte van 2020.

Volgens het rapport World Economic Outlook (oktober 2022) van het IMF vertraagt die groei nu echter. Dat komt volgens het IMF door de regelmatige lockdowns en reisbeperkingen als gevolg van het zero-COVID-beleid van de Chinese overheid. Daarnaast kampt de Chinese vastgoedmarkt, een belangrijk onderdeel van de economie, met een crisis.

Lees meer over de handelscijfers op onze pagina Handel Nederland - China.

Marktrapporten

Wilt u verder lezen over specifieke sectoren? RVO en het buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten, Netherlands Business Support Offices (NBSO's), Innovatie Attachés (IA) en landbouwraden publiceren marktrapporten over kansrijke sectoren in China.

Hieronder hebben wij een selectie gemaakt van rapporten over de belangrijkste sectoren in China. De volledige lijst van marktrapporten vindt u in onze bibliotheek.

Op internationaalondernemen.nl vindt u ook relevante informatie over sectoren en zakelijke mogelijkheden. Naast het buitenlandnetwerk plaatsen ook andere handelsbevorderende organisaties hier interessante marktrapporten.

Aan te vragen marktrapporten

Wij bieden ook een aantal uitgebreide rapporten aan die een overzicht geven van sectoren in China. Hierin leest u welke kansen er liggen en hoe deze te benutten zijn. U kunt deze volledige rapporten gratis opvragen. De samenvattingen kunt u direct inzien:

Downloads

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?