Zakelijke kansen in China

Gepubliceerd op:
13 januari 2012
Laatst gecontroleerd op:
30 september 2021

China heeft een van de grootste economieën ter wereld. Daarnaast is het ook een van 's werelds grootste landen, wat China aantrekkelijk maakt voor buitenlandse investeerders. Wilt u weten waar de kansen liggen voor u? We helpen u graag op weg.

Doordat de regio's in China erg van elkaar verschillen, verschillen ook de markten sterk per regio. Dit betekent dat de zakelijke mogelijkheden overal in China anders kunnen zijn en dat succesvol ondernemen sterk afhangt van de regio waarin u zakendoet.

Waar liggen de grootste kansen voor u? RVO kan voor uw bedrijf de markt verkennen en uitzoeken wat de mogelijkheden zijn in China. Neem contact op met onze adviseurs.

Kijk terug: China Business Week 2021

Bent u actief in China of wilt u voor het eerst de Chinese markt op? Kijk dan de 8e editie van de China Business Week terug. Dit jaar lag de focus op kansen voor Nederlandse ondernemers in de sectoren smart & green shipping, automotive, waterstof, tuinbouw, voedselverwerkingsmachines en het voorkomen van voedselverspilling. Maar ook andere sectoren kwamen aan bod.

Impact coronacrisis op sectoren

Doet u zaken met China in een bepaalde sector? En zoekt u meer informatie over de impact van de coronacrisis op uw sector? Lees dan verder op deze pagina. Alle informatie die wij hebben over de gevolgen van de coronacrisis op sectoren in China, vindt u hier. Hoewel het lastig is om aan te geven wat de precieze gevolgen zijn voor uw sector, houden we de ontwikkelingen zo goed mogelijk bij.

Het National Bureau of Statistics of China gaf in mei 2021 cijfers vrij over de effecten die de coronacrisis tot nu toe heeft gehad op enkele grote sectoren, zoals landbouw, e-commerce, diensten en de productie-industrie.

Gevolgen voor handel

China heeft 2020 afgesloten met economische groei. De maatregelen die China trof, waaronder quarantaine, reisbeperkingen en verlengde vakantie, zorgden in het 1e kwartaal voor een flinke krimp. Daarna herstelde de economie zich goed in het 2e en 3e kwartaal. Het Chinese National Bureau of Statistics meldt over 2020 een economische groei van 2,3% ten opzichte van 2019. Lees hier meer over op onze pagina Handel Nederland - China.

Wilt u meer weten over de actuele situatie en de maatregelen die China heeft genomen? Bekijk dan de veelgestelde vragen over het coronavirus in China.

Maritieme sector

De maritieme sector in de provincie Shandong behoort tot de beste van China. De havens in Shandong bieden Nederlandse bedrijven veel kansen, waaronder:

 • verduurzamen van havens;
 • verbeteren van service in de havens;
 • verbeteren of vervangen van vervuilende infrastructuur;
 • aanbieden van diensten en producten op het gebied van 'groene' scheepsbouw;
 • ontwerpen en bouwen van LNG-schepen, reddingsboten, jachten en cruiseschepen;
 • leveren van technologie op het gebied van 'offshore equipment', sensoren en controlesystemen;
 • leveren van nieuwe technologie, producten en training op het gebied van aquacultuur.

In het rapport hieronder leest u meer over de kansen in de maritieme sector op Hainan.

Land- en tuinbouw

In de landbouw, ook wel agrifoodsector, liggen veel zakelijke kansen. Zo investeren verschillende Chinese steden en provincies in het bouwen van agroparken rondom de grote steden. Daarnaast wordt er geïnvesteerd om bestaande tuinbouwkassen te moderniseren naar glastuinbouwkassen die meer produceren.

Dutch Horticulture in China-portal

Tijdens de Floriade is de portal Dutch Horticulture in China gelanceerd. Deze portal biedt kennis en informatie over de tuinbouwketen, die nodig en nuttig is voor bedrijven die zakendoen in China. De Dutch Horticulture in China-portal is een initiatief van RVO samen met Provincie Zuid-Holland, IQ en Greenport NL.

Impact corona

De impact van de coronacrisis op de export van landbouwproducten naar China is aanzienlijk. Denk aan de export van de sierteelt, voedselverwerking of landbouwkennis. Heeft u vragen over uw export van landbouwproducten naar China? Neem dan contact op met onze landbouwraad in China. Houd ook de website Agroberichten buitenland in de gaten.

Marktrapport 'Green cities in China'

Daarnaast liggen in de tuinbouwsector kansen voor Nederlandse ondernemers. Hier leest u meer over in het marktrapport 'Green Cities in China'. Dit rapport brengt enkele belangrijke thema's in Chinese steden in kaart. U krijgt inzicht in hoe Nederlandse bedrijven op huidige en toekomstige kansen kunnen inspelen. Wilt u het rapport ontvangen? Stuur een e-mail naar onze China-experts via pek-lnv@minbuza.nl.

Veeteelt

Heeft u interesse in innovatieve, duurzame en diervriendelijke varkenshouderij? En wilt u onderdeel zijn van een consortium? Bekijk dan het Sustainable pig farming programma van NL Works.

Beluister ook het item van BNR Zakendoen over green cities in China. Onze directeur Internationale Programma's, Tjerk Opmeer, bespreekt daarin de kansen voor ondernemers in deze sector. U kunt de aflevering terugluisteren op ons YouTube-kanaal.

In de onderstaande rapporten leest u meer over wat de Chinese land- en tuinbouwsector te bieden heeft.

Waterstof

Energie uit waterstof heeft – met oog op de industriële ontwikkeling – hoge prioriteit gekregen op de agenda van de Chinese regering. Volgens de voorspelling van China Hydrogen Energy Alliance zal in 2030 de marktvraag naar waterstof in China 35 miljoen ton bedragen. Tegen het jaar 2050 zal waterstof meer dan 10% van de totale energievoorziening van het land uitmaken. Dit biedt kansen voor Nederlandse ondernemers in de waterstofsector.

Marktrapport kansen in de waterstofsector

In ons recente rapport 'Hydrogen Opportunity Report' krijgt u een overzicht van de Chinese waterstofsector, de kansen die hier liggen, en hoe u daarop kunt inspelen.

Lees de samenvatting of vraag het rapport direct aan.

Hieronder vindt u eerdere publicaties over de waterstofsector in China.

E-commerce

Sinds 2016 investeert de Chinese overheid in het stimuleren van de e-commercesector. De e-commercemarkt is sindsdien opgebloeid. Dat biedt kansen voor ondernemers die hun producten willen afzetten op de Chinese markt, zonder lokaal meteen een bedrijf te vestigen.

E-commerce tijdens corona

De landbouwraad van de Nederlandse ambassade in Beijing geeft aan dat de Chinese overheid 46 'cross border pilot zones' heeft opgericht om buitenlandse handel te stimuleren, met name in de e-commerce. Wilt u een overzicht van toegestane cross border e-commerce ontvangen? Neem dan contact op met de landbouwraad van de ambassade: pek-lnv@minbuza.nl.
Belangrijk om te vermelden: Nederlandse bedrijven kunnen alleen producten exporteren waarvoor ze markttoegang hebben.

Meer over de kansen in e-commerce leest u in het volgende marktrapport.

Hightechindustrie en ICT

In de Chinese hightechsector liggen veel kansen voor Nederlandse ondernemers. Met name voor bedrijven die zich bezighouden met nanotechnologie en materiaaltechnologie.

Voor de ICT-sector heeft de Chinese centrale overheid al langer grote belangstelling. Door grote investeringen en het aantrekken van buitenlandse kennis, probeert men deze industrie te stimuleren. Hierdoor liggen ook in deze sector veel kansen voor Nederlandse ondernemers.

Marktrapport Mobiliteit

Mobiliteit is een belangrijk thema op de Chinese markt. Nederland zet hier al jaren flink op in en Nederlandse bedrijven hebben China al goed ontdekt. Er liggen echter nog veel meer kansen op de Chinese markt. Daarom heeft NBSO Nanjing samen met RVO, de marktsituatie, kansen en uitdagingen beter in kaart laten brengen in een rapport. Enkele thema's zijn:

 • ITS (Intelligent Transport Systems)
 • Autonomous Driving
 • MaaS (Mobility as a Service)
 • Electric Powertrains
 • Design & Materials
 • Industrial Engineering

Vraag het rapport per e-mail gratis op via NBSO Nanjing.

Koelketenlogistiek

Cold chain logistics, ook wel koelketenlogistiek genoemd, is een markt die zich sterk ontwikkelt in China. Dit komt vooral door groeiende verstedelijking, meer bewustzijn bij de snelgroeiende middenklasse en een sterke focus op voedselveiligheid. De Chinese koelmarkt was in 2018 ¥ 295,6 miljard (€ 38,5 miljard) waard. Dit is een stijging van 18,8% ten opzichte van een jaar eerder. Naar verwachting blijft de markt groeien tot ¥ 522,5 miljard (€ 68 miljard) in 2025.

De behoefte van Chinese consumenten naar hoogwaardig voedsel is groot. De sector wil voldoen aan de hoge eisen en verwachtingen van de consument, maar de huidige infrastructuur en technologie in China blijven nog achter. Dat komt door belangrijke problemen in de koudeketen, zoals:

 • laag technologieniveau;
 • gebrek aan voldoende koelopslag (cold store) en koelvrachtwagens;
 • tekort aan geschoold personeel.

Hierdoor zijn er in deze sector veel kansen voor Nederlandse bedrijven.

Life Sciences & Health

Er liggen tal van kansen in de Chinese gezondheidszorg voor Nederlandse ondernemingen. Het VWS-LSH en Sport China Network team erkent dat de kennis en het begrip van de Chinese regelgeving voor medische producten een uitdaging is geweest voor veel Nederlandse bedrijven in de Life, Science en Health sector, met name het mkb. 

Roadmap regelgeving medische producten

Om Nederlandse ondernemers in de LSH-sector te helpen bij het aanboren van de Chinese markt, heeft VWS-LSH team op de Nederlandse Ambassade in Beijing in 2022 een roadmap opgesteld. In dit document geven wij een overzicht van de Chinese regelgeving rondom medische hulpmiddelen. De belangrijkste inhoud van dit document is gebaseerd op de waardevolle bijdrage van verschillende externe experts met praktische expertise op de Chinese markt.

Meer kansrijke sectoren en zakelijke ondersteuning

China is een groot en divers land. Er zijn dan ook veel meer interessante sectoren waarin u zaken kunt doen. Verspreid door China zitten Netherlands Business Support Offices (NBSO's). Zij kijken welke sectoren in opkomst zijn en signaleren daarbij de zakelijke kansen voor Nederlandse ondernemers. Ook kunnen zij helpen bij het zoeken naar zakenpartners.

De NBSO's zijn in de volgende Chinese steden gevestigd:

 • NBSO Chengdu focust op de sectoren agrifood, creatieve industrie, energie, high-tech, horticulture, petrochemische industrie en life sciences.
 • NBSO Dalian focust op machinebouw, energie, scheepvaart en scheepsbouw, ICT en land- en tuinbouw.
 • NBSO Jinan focust op de sectoren ICT, landbouw, energie en petrochemie.
 • NBSO Nanjing biedt mogelijkheden voor bedrijven in scheepsbouw, machinebouw, petrochemie en ICT.
 • NBSO Qingdao focust onder meer op de sectoren landbouw, scheepsbouw en machinebouw.
 • NBSO Wuhan focust onder andere op landbouw, de auto-industrie, elektrische voertuigen, machinebouw, scheepvaart en scheepsbouw, energie en logistiek.

Innovatie en het IA-netwerk

De economische ontwikkeling van China gaat gepaard met technisch-wetenschappelijke vooruitgang en innovaties. China staat voor uitdagingen op het gebied van milieu, energie, transport, gezondheid en voeding. Daarvoor is samenwerking met buitenlandse kenniscentra en uitwisseling van onderzoekers van groot belang.

De vestigingen van het IA-netwerk in Guangzhou, Peking en Shanghai volgen de technologische ontwikkelingen in China en signaleren zakelijke kansen voor Nederlandse ondernemers.

Aanbestedingen van internationale organisaties

Ook komen er kansen uit de aanbestedingen van grote internationale organisaties, zoals de Wereldbank en de Europese Unie. Onze adviseurs kunnen u helpen bij aanbestedingen bij internationale organisaties.

Marktrapporten

Wilt u verder lezen over specifieke sectoren? RVO en het buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten, Netherlands Business Support Offices (NBSO's), Innovatie Attachés (IA) en landbouwraden publiceren marktrapporten over kansrijke sectoren in China.

Hieronder hebben wij een selectie gemaakt van rapporten over de belangrijkste sectoren in China. De volledige lijst van marktrapporten vindt u in onze bibliotheek.

Op internationaalondernemen.nl vindt u ook relevante informatie over sectoren en zakelijke mogelijkheden. Naast het buitenlandnetwerk plaatsen ook andere handelsbevorderende organisaties hier interessante marktrapporten.

Aan te vragen marktrapporten

Wij bieden ook een aantal uitgebreide rapporten aan die een overzicht geven van sectoren in China. Hierin leest u welke kansen er liggen en hoe deze te benutten zijn. U kunt deze volledige rapporten gratis opvragen. De samenvattingen kunt u direct inzien:

Downloads

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?