Zakelijke kansen in China

Gepubliceerd op:
13 januari 2012
Laatst gecontroleerd op:
30 september 2021

China heeft een van de grootste economieën ter wereld. Daarnaast is het ook een van 's werelds grootste landen, wat China aantrekkelijk maakt voor buitenlandse investeerders. Wilt u weten waar de kansen liggen voor u? We helpen u graag op weg.

Doordat de regio's in China erg van elkaar verschillen, verschillen ook de markten sterk per regio. Dit betekent dat de zakelijke mogelijkheden overal in China anders kunnen zijn en dat succesvol ondernemen sterk afhangt van de regio waarin u zakendoet.

Waar liggen de grootste kansen voor u? RVO kan voor uw bedrijf de markt verkennen en uitzoeken wat de mogelijkheden zijn in China. Neem contact op met onze adviseurs.

Kansrijke Sectoren

Meer kansrijke sectoren en zakelijke ondersteuning

China is een groot en divers land. Er zijn dan ook veel meer interessante sectoren waarin u zaken kunt doen. Verspreid door China zitten Netherlands Business Support Offices (NBSO's). Zij kijken welke sectoren in opkomst zijn en signaleren daarbij de zakelijke kansen voor Nederlandse ondernemers. Ook kunnen zij helpen bij het zoeken naar zakenpartners.

De NBSO's zijn in de volgende Chinese steden gevestigd:

 • NBSO Chengdu focust op de sectoren agrifood, creatieve industrie, energie, high-tech, horticulture, petrochemische industrie en life sciences.
 • NBSO Dalian focust op machinebouw, energie, scheepvaart en scheepsbouw, ICT en land- en tuinbouw.
 • NBSO Jinan focust op de sectoren ICT, landbouw, energie en petrochemie.
 • NBSO Nanjing biedt mogelijkheden voor bedrijven in scheepsbouw, machinebouw, petrochemie en ICT.
 • NBSO Qingdao focust onder meer op de sectoren landbouw, scheepsbouw en machinebouw.
 • NBSO Wuhan focust onder andere op landbouw, de auto-industrie, elektrische voertuigen, machinebouw, scheepvaart en scheepsbouw, energie en logistiek.

Laatste kansenberichten

De NBSO's publiceren signaleren regelmatig kansen voor Nederlandse ondernemers. Hier vindt u de meest recente:

  Innovatie en het IA-netwerk

  De economische ontwikkeling van China gaat gepaard met technisch-wetenschappelijke vooruitgang en innovaties. China staat voor uitdagingen op het gebied van milieu, energie, transport, gezondheid en voeding. Daarvoor is samenwerking met buitenlandse kenniscentra en uitwisseling van onderzoekers van groot belang.

  De vestigingen van het IA-netwerk in Guangzhou, Peking en Shanghai volgen de technologische ontwikkelingen in China en signaleren zakelijke kansen voor Nederlandse ondernemers.

  Aanbestedingen van internationale organisaties

  Ook komen er kansen uit de aanbestedingen van grote internationale organisaties, zoals de Wereldbank en de Europese Unie. Onze adviseurs kunnen u helpen bij aanbestedingen bij internationale organisaties.

  Impact coronacrisis op sectoren

  Doet u zaken met China in een bepaalde sector? En zoekt u meer informatie over de impact van de coronacrisis op uw sector? Lees dan verder op deze pagina. Alle informatie die wij hebben over de gevolgen van de coronacrisis op sectoren in China, vindt u hier. Hoewel het lastig is om aan te geven wat de precieze gevolgen zijn voor uw sector, houden we de ontwikkelingen zo goed mogelijk bij.

  Het National Bureau of Statistics of China gaf in mei 2021 cijfers vrij over de effecten die de coronacrisis tot nu toe heeft gehad op enkele grote sectoren, zoals landbouw, e-commerce, diensten en de productie-industrie.

  Gevolgen voor handel

  China heeft 2020 afgesloten met economische groei. De maatregelen die China trof, waaronder quarantaine, reisbeperkingen en verlengde vakantie, zorgden in het 1e kwartaal voor een flinke krimp. Daarna herstelde de economie zich goed in het 2e en 3e kwartaal. Het Chinese National Bureau of Statistics meldt over 2020 een economische groei van 2,3% ten opzichte van 2019. Lees hier meer over op onze pagina Handel Nederland - China.

  Wilt u meer weten over de actuele situatie en de maatregelen die China heeft genomen? Bekijk dan de veelgestelde vragen over het coronavirus in China.

  Marktrapporten

  Wilt u verder lezen over specifieke sectoren? RVO en het buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten, Netherlands Business Support Offices (NBSO's), Innovatie Attachés (IA) en landbouwraden publiceren marktrapporten over kansrijke sectoren in China.

  Hieronder hebben wij een selectie gemaakt van rapporten over de belangrijkste sectoren in China. De volledige lijst van marktrapporten vindt u in onze bibliotheek.

  Op internationaalondernemen.nl vindt u ook relevante informatie over sectoren en zakelijke mogelijkheden. Naast het buitenlandnetwerk plaatsen ook andere handelsbevorderende organisaties hier interessante marktrapporten.

  Aan te vragen marktrapporten

  Wij bieden ook een aantal uitgebreide rapporten aan die een overzicht geven van sectoren in China. Hierin leest u welke kansen er liggen en hoe deze te benutten zijn. U kunt deze volledige rapporten gratis opvragen. De samenvattingen kunt u direct inzien:

  Downloads

  In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
  Bent u tevreden over deze pagina?