Zakelijke kansen in China

Gepubliceerd op:
13 januari 2012
Laatst gecontroleerd op:
23 augustus 2023

China is een groot en zeer divers land met veel zakelijke kansen voor Nederlandse ondernemers. Waar liggen de kansen? U staat er niet alleen voor. We helpen u graag op weg.

China is een land met circa 1,4 miljard inwoners. Er zijn grote regionale verschillen in onder andere welvaart, ontwikkeling en klimaat. Daardoor zijn er tussen de regio's ook grote verschillen in vraag en aanbod van producten en kennis.

Waar begint u als ondernemer? De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het Nederlandse netwerk van ambassade, consulaten en NBSO’s in China helpen u graag om een markt, partners en bedrijfsvorm te vinden die bij u passen.

China Business Tool

Zakendoen met China? Vul de China Business Tool in. U krijgt direct een overzicht van alles waar u rekening mee moet houden. Speciaal gericht op uw situatie. 

Economie in transitie

Sinds enkele jaren gaat China geleidelijk over van een productie- en exportgericht land naar een meer geavanceerde economie. Innovatie, hoogwaardige technologie en consumptie zijn daarbij belangrijke drijfveren.

Het economisch beleid is vooral gericht op zelfvoorzienend worden. Dat leidt tot een verschuiving van kansen in de waardeketen. Er is een groeiende vraag naar meer geavanceerde producten, kennis en technologie. Maar het leidt ook tot risico’s op het gebied van eigendomsrechten en (gedwongen) technologieoverdracht.

Maakt u een zakenreis naar China?

Nederlandse reizigers kunnen van 1 december 2023 tot en met 30 november 2024 zonder visum naar China reizen. Dat geldt ook voor zakelijke reizen en doorreizen. Het gaat om een verblijf van maximaal 15 dagen.

Lees het volledige reisadvies voor China op Nederlandwereldwijd.nl.

De Chinese markt verkennen

Het is belangrijk om scherp voor ogen te hebben wat u te bieden heeft én welke markt, partner of klant voor u van toegevoegde waarde kan zijn. Een marktverkenning is een belangrijke vervolgstap om te zien of uw aanbod of vraag past bij het aanbod en de vraag in China. 

Gebruik verschillende soorten bronnen om informatie te verzamelen over de markt in China en de (sub)sector waarin u actief bent. 

  • Komt u er niet helemaal uit met de informatie en marktrapporten op deze pagina? Neem dan contact op met onze landenadviseurs. We geven u gratis advies en brengen u gemakkelijk in contact met de Nederlandse ambassade, consulaten en NBSO's in China. Gezamenlijk bieden we marktkennis en een netwerk aan ondernemers die al actief zijn in China. 
  • Het EU-SME Centre heeft ook een online database met marktrapporten over verschillende subsectoren. U kunt die gratis raadplegen. 
  • Voor starters is er het Startup Playbook Shanghai met een beschrijving van het start-up ecosysteem en ervaringen van Nederlandse start-ups in China. Let op! Een start-up beginnen in China is niet makkelijk. Wees u bewust van de risico's en bereid u goed voor.

Markttoegang

Het is belangrijk te weten of China uw bedrijfssector heeft opengesteld voor buitenlandse ondernemingen. En of Nederlandse bedrijven de sector in China kunnen betreden. Als dit niet zo is, kunt u geen zaken doen in China.

Twijfelt u hierover? Vul dan de China Business Tool in en neem de informatie onder ‘Markttoegang’ goed door. U kunt uiteraard ook altijd contact met met ons opnemen. 

Kansrijke Sectoren

Marktrapporten

Marktrapporten downloaden

Wilt u verder lezen over specifieke sectoren? RVO en het buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten, Netherlands Business Support Offices (NBSO's), Innovatie Attachés (IA) en landbouwraden, publiceren marktrapporten over kansrijke sectoren in China.

  • Onder Downloads hieronder vindt u een selectie van rapporten over de belangrijkste sectoren in China.
  • Op internationaalondernemen.nl vindt u ook relevante informatie over sectoren en zakelijke mogelijkheden. Naast het buitenlandnetwerk plaatsen ook andere handelsbevorderende organisaties hier interessante marktrapporten.

Marktrapporten opvragen

Wij bieden ook een aantal uitgebreide sectorrapporten aan die u bij ons kunt opvragen. Hierin leest u welke kansen er liggen en hoe u deze kunt benutten. Lees direct de samenvatting en vraag het rapport aan via:

Downloads

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?