Veelgestelde vragen over het coronavirus in het Midden-Oosten

Gepubliceerd op:
22 februari 2021
Laatst gecontroleerd op:
23 maart 2022

De uitbraak van het coronavirus (COVID-19) heeft gevolgen voor ondernemers die internationaal zakendoen. Ook in het Midden-Oosten. Doet u daar zaken? Hieronder hebben wij voor u bronnen verzameld die u kunnen helpen.

Meer informatie over de gevolgen van de coronacrisis op de economie in het Midden-Oosten vindt u op de handelspagina's van de individuele landen. Daarnaast vindt u daar informatie over zakendoen in het Midden-Oosten, zoals zakencultuur, exportregels en handelscijfers. Bekijk ons landenoverzicht.

Bent u van plan om zaken te doen in het Midden-Oosten? En wilt u weten hoe wij u hierbij kunnen helpen? Probeer dan nu de RVO Exportwijzer.

Welke maatregelen neemt het Midden-Oosten tegen het coronavirus?

De maatregelen tegen het coronavirus verschillen van land tot land. Voor diverse landen in het Midden-Oosten geldt momenteel een negatief reisadvies. Hieronder hebben wij voor een paar landen in de regio websites met informatie over de maatregelen op een rij gezet.

Let op: de situatie kan elke dag veranderen. Reist u naar een land met een oranje of rode kleurcode? Registreert u zich dan bij de ambassade, zodat u updates krijgt over de lokale maatregelen. De website van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft ook informatie over de wereldwijde coronamaatregelen.

 

Mag ik van en naar het Midden-Oosten reizen?

Reizen naar het Midden-Oosten

De meeste landen in deze regio hebben een oranje of rode kleurcode. Bedenk of het echt nodig is dat u op dit moment naar deze landen reist. Is de reis niet noodzakelijk, dan adviseren wij u om niet te gaan of uw reis uit te stellen.

Verschillende landen hebben inreisbeperkingen ingesteld voor reizigers uit Nederland. Zo moet u bij aankomst vaak een negatieve coronatest kunnen overleggen. Dit geldt ook als u volledig gevaccineerd bent. Bent u van plan om te reizen naar een land in deze regio? Bekijk dan in elk geval de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor meer informatie.

Let op! De CoronaCheck app (het digitale coronabewijs - DCC) wordt niet erkend in het Midden-Oosten. Dit bewijs is alleen geldig binnen de EU en Schengen en in landen die dit bewijs hebben erkend. Print daarom uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs en neem het mee op papier.

Reizen vanuit het Midden-Oosten

De Rijksoverheid heeft een handige tool gemaakt waarmee u op basis van uw reisgegevens binnen een handomdraai weet aan welke regels u moet voldoen om terug naar Nederland te reizen. Dit staat los van het Europees inreisverbod, dat sinds 21 september 2020 voor bepaalde groepen geldt.

Heb ik een negatieve coronatest nodig als ik naar Nederland reis?

Sinds 23 maart hoeft u geen testbewijs meer te laten zien wanneer u (terug) naar Nederland reist. Controleer uw situatie altijd met behulp van de tool van de Rijksoverheid.

Gaan evenementen en handelsmissies nog door?

Handelsmissies naar het Midden-Oosten

Inmiddels vinden er weer fysieke handelsmissies plaats. Hierbij wordt altijd gekeken naar de situatie in het land. Als de situatie niet goed is, wordt de missie uitgesteld of geannuleerd. Sommige missies vinden online plaats. De meest recente informatie over handelsmissies, die door onze overheid zijn georganiseerd, vindt u op onze website. Als u zich al had opgegeven voor een missie die is uitgesteld of geannuleerd, wordt u hierover persoonlijk geïnformeerd.

Wilt u weten of een missie waarin u interesse heeft digitaal of op een later moment doorgaat? Neem dan contact op met de contactpersoon voor de betreffende missie. Deze vindt u op de pagina van de missie.

Evenementen en beurzen in het Midden-Oosten

Veel beurzen en evenementen wereldwijd zijn uitgesteld of afgelast. Inmiddels vinden er langzaamaan weer fysieke beurzen en evenementen plaats. Kijk op de website van de organisator of het evenement of de beurs doorgaat.

Wilt u in Nederland een (online) handelsevenement bezoeken, georganiseerd door RVO? Bekijk ons evenementenoverzicht.

Wat zijn de gevolgen van het coronavirus in het Midden-Oosten?

Houd de ontwikkelingen rond het coronavirus in de gaten. Bekijk bijvoorbeeld de informatie op de website van de World Health Organization (WHO). Hier vindt u informatie over de situatie in het Midden-Oosten en een dashboard met een overzicht van alle besmettingen met het coronavirus in de regio.

Blijf ook op de hoogte via de media (diverse media hebben liveblogs) en de websites van de Rijksoverheid en het RIVM. Zo kunt u direct reageren op de laatste ontwikkelingen.

Gevolgen voor de landbouw en tuinbouw

Werkt u in de agrosector of tuinbouwsector? Bekijk dan ook het nieuws over het coronavirus en de internationale agrosector op de website van Agroberichten Buitenland. Is er een landbouwraad in het land waar u zaken mee doet? Stel uw vragen dan aan de landbouwattaché en het landbouwteam in dat land.

Kan ik nog steeds goederen importeren en exporteren?

In veel landen gelden strenge maatregelen, waardoor in- en uitvoer lastig kan zijn. Over het algemeen vindt u meer over deze procedures op de websites van de ministeries voor infrastructuur, transport en/of logistiek, en de douane van het desbetreffende land.

Exporteert u dieren/dierlijke producten of planten/plantaardige producten? Kijk op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor een overzicht van alle bekende veterinaire en fytosanitaire maatregelen door corona.

 

Steun van de Nederlandse overheid

Op Rijksoverheid.nl vindt u het pakket met economische maatregelen dat het kabinet heeft geïntroduceerd om ondernemers te steunen. Lees ook hoe wij u kunnen ondersteunen bij internationaal ondernemen in coronatijden.

Meer weten?

  • Heeft u als ondernemer vragen over het coronavirus, dan kunt u terecht bij het Coronaloket van de KVK.
  • Veelgestelde vragen over de gevolgen van het coronavirus voor onderwijs, kinderopvang, werknemers, werkgevers, ondernemers, reizigers en openbaar vervoer vindt u op Rijksoverheid.nl.
  • Voor medisch advies en informatie kunt u terecht op de website van het RIVM.
  • Houd ook onze coronavirusinformatie in de gaten. Stel uw vragen over het coronavirus en internationaal zakendoen via ons contactformulier of telefonisch: 088 042 42 42.
  • Ook kunt u terecht bij de desbetreffende ambassade of het consulaat-generaal. Kijk op de website Nederland Wereldwijd voor de telefoonnummers en e-mailadressen.

Vragen over het coronavirus in het Midden-Oosten? Onze regio-adviseurs helpen u graag verder.

Vragen over het coronavirus in het Midden-Oosten?

Onze regio-adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?