Belasting en betalen in Duitsland

Gepubliceerd op:
30 januari 2018
Laatst gecontroleerd op:
23 december 2021

In Duitsland betaalt u eenvoudig met de euro. Toch krijgt u bij het zakendoen met Duitse bedrijven te maken met lokale gewoonten rondom betalingen. Die zijn soms anders dan in Nederland. RVO helpt u uw weg te vinden in het Duitse betalingsverkeer.

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij kunnen u in een gratis adviesgesprek vertellen over de kansen en mogelijkheden voor uw onderneming.

Belastingen in Duitsland

Belastingvraagstukken bij zakendoen met Duitsland zijn soms ingewikkeld. Hiervoor kunt u zowel bij de Nederlandse als bij de Duitse belastingdienst terecht.

Nederlandse Belastingdienst

Het team Grensoverschrijdend Werken en Ondernemen van de Nederlandse Belastingdienst, behandelt telefonische vragen over belastingheffing in Nederland of Duitsland bij grensoverschrijdende situaties. In het Team GWO werken de Belgische, Duitse en Nederlandse belastingdiensten samen.

Duitse belastingdienst

De belastingdienst te Kleef is belastingtechnisch de bevoegde instantie voor Nederlandse ondernemers die zaken doen in Duitsland. De belastingdienst Kleef stelt Nederlandstalige informatie over Duitse omzetbelasting voor Nederlandse ondernemers ter beschikking.

Grensinfopunt.nl

Daarnaast kunt u zich informeren op de website van het Grensinfopunt.

Betalen in Duitsland: makkelijker dan ooit

Euro en vrij verkeer van kapitaal

Duitsland behoort samen met Nederland tot een van de oprichters van de euro (EUR). Sinds 2002 is deze munteenheid het officiële betaalmiddel in Duitsland. Wilt u de koers van de euro afzetten tegen andere munteenheden? Kijk dan op de pagina met wisselkoersen van de Europese Centrale Bank (ECB).

Binnen de EU geldt vrij verkeer van kapitaal. Dit geldt zowel voor betalingsverkeer (kapitaalstroom met tegenprestatie) als voor kapitaalverkeer (kapitaalstroom zonder directe tegenprestatie, zoals investeringen). Overheden of andere instanties mogen het vrije verkeer van kapitaal niet belemmeren. Meer weten over de Europese regels rondom dit onderwerp? Lees dan onze informatie over het betalingsverkeer in de EU.

Single European Payment Area

Duitsland is net als Nederland een SEPA-land (Single European Payment Area). Met SEPA is er geen verschil meer tussen binnenlandse eurobetalingen en eurobetalingen over de grens. Dat betekent dat iedereen in Europa even veilig en snel eurobetalingen kan doen. Dit geldt dus ook voor u als ondernemer.

SEPA heeft onder meer als doel om retailbetalingen sneller af te handelen. Daarvoor is het International Bank Account Number (IBAN) bedacht. Wilt u weten welke landen precies zijn aangesloten bij SEPA en hoe SEPA en IBAN precies werken? Kijk dan op de website van de De Nederlandsche Bank.

Contante betalingen: geen maximum of meldingsplicht

In Duitsland geldt er – in tegenstelling tot sommige anderen Europese landen – geen limiet voor cashbetalingen. U kunt dus ook grotere bedragen contant betalen. U wordt wel aangeraden extra voorzorgsmaatregelen te nemen bij grote cashbetalingen. Zo voorkomt u dat u onderdeel wordt van geld witwassen of andere vormen van fraude.

Er wordt in Europees verband inmiddels wel gesproken over een maximumbedrag voor contante betalingen. Onder meer Nederland is hier voorstander van. Duitsland is voorlopig tegen. Dit heeft onder meer te maken met het feit dat Duitsers nog relatief vaak met cash betalen, ondanks de opkomst van nieuwe betaalmethoden.

Wat zijn de Duitse betalingsgewoonten?

Particulieren: contant betalen blijft populair

Contant geld (Duits: 'Bargeld') is ondanks de opkomst van elektronische betaalmogelijkheden nog altijd populair in Duitsland. Vooral consumenten blijven vasthouden aan contant geld. Bijna alle bedragen onder de € 5 worden met munten en briefgeld betaald. Van de betalingen tussen de € 5 en € 50 wordt ongeveer de helft van de betalingen contant en de helft met een betaalpas afgerond. Pas boven de € 50 verkiest de Duitser een betaalkaart of ander elektronisch betaalmiddel boven het contant betalen.

De coronapandemie heeft in 2020 ervoor gezorgd dat in de eerste helft van het jaar de helft van alle kaartbetalingen contactloos gedaan werd, dus zonder handtekening of een geheim nummer in te voeren. Ook betaalden meer mensen met een betaalkaart ('Girocard'). Zo steeg het aantal transacties met bijna 21 procent tnaar 2,59 miljard.

De Duitse centrale bank (Bundesbank) publiceert elke 4 jaar een studie over de betalingsgewoonten in Duitsland. De meest recente editie stamt uit 2018.

E-commerce: achteraf betalen is normaal

Direct online betalen en daarna pas het product geleverd krijgen is – anders dan in Nederland – minder populair in Duitsland. Voor Duitsers is een gevoel van zekerheid belangrijk. Om zeker te weten dat alles in orde is, betalen ze liever pas na ontvangst van het product. Het is aan te raden om bij e-commerce in Duitsland meerdere betaalmethoden en -typen aan te bieden. Verschillende doelgroepen hebben verschillende voorkeuren.

In Duitsland maakt men bij online betalingen gebruik van 'Sofortüberweisung', een lokale variant van iDeal. Deze manier van betalen heeft volgens onderzoeksbureau IFH-CC echter niet de voorkeur bij de Duitse consument. Slechts 3,2% van de ondervraagden zetten Sofortüberweisung op de eerste plaats. Op rekening betalen (favoriet bij 41,3%) en PayPal (favoriet bij 32%) zijn veel populairder. In 2018 versterkten de koplopers hun positie, zo blijkt uit onderzoek van IFH-ECC.

B2b: minder op krediet, korte betaalperioden

Betalen op krediet is in de Duitse b2b-sector niet erg populair. Uit de jaarlijkse Payment Barometer van kredietverzekeraar Atradius blijkt dat slechts een kwart van de b2b-betalingen op deze manier wordt afgehandeld. In Nederland is dit ruim 1 op 3.

In Duitsland kent men – op Nederland na – de kortste betaalperioden van de EU als het op b2b-verkopen aankomt. Gemiddeld krijgen zakelijke klanten van Duitse bedrijven een kleine 3 weken om te betalen. De gemiddelde tijd waarin b2b-rekeningen aan Duitse bedrijven worden betaald is 42 dagen. Hiermee behoort Duitsland tot de Europese top.

Ken de betalingsrisico's in Duitsland

Duitsers en Duitse ondernemingen staan over het algemeen bekend om hun betrouwbaarheid. Ook als het op betalingen aankomt. Toch zijn er ook een aantal risico's waar u rekening mee moet houden als u zaken doet in Duitsland of met Duitse bedrijven. Bedrijven in de Duitse bouwsector zijn bijvoorbeeld gemiddeld 16 dagen te laat met betalen, zo blijkt uit onderzoek van kredietverzekeraar Atradius.

Twijfel over kredietwaardigheid?

Twijfelt u over de kredietmogelijkheden van het bedrijf waarmee u zakendoet? Dan kunt u een commerciële kredietbeoordelaar inhuren. Zo kunt u inzicht krijgen in de financiële status van een ander bedrijf.

Hoe kunt u zich indekken tegen risico's?

Ondernemersvereniging evofenedex meer heeft meer informatie over het indekken van financiële risico's via debiteurencontrole en wat te doen bij vertragingen van rechtstreekse betalingen.

Op Ondernemersplein.nl vindt u meer informatie over het afsluiten van een exportkredietverzekering. Met zo'n verzekering kunt u uw bedrijf indekken tegen risico's.

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?