Handel Nederland - Duitsland

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
4 augustus 2020

De handelsrelatie tussen Nederland en Duitsland is een van de grootste bilaterale handelsrelaties van Europa. En we doen steeds meer zaken met onze oosterburen. Meer weten? Op deze pagina vindt u de belangrijkste cijfers.

De Nederlandse en Duitse economieën zijn sterk met elkaar verweven. Duitsland is voor Nederland de belangrijkste exportbestemming voor zowel goederen als diensten. Voor Duitsland is Nederland na China de belangrijkste leverancier van goederen. Andersom is Nederland voor Duitsland de op 3 na belangrijkste exportbestemming voor goederen, na de Verenigde Staten, Frankrijk en China.

Bent u benieuwd of er ook voor u kansen liggen op de Duitse markt? Of loopt u rond met exportplannen voor Duitsland? Neem dan contact op met een van onze RVO-adviseurs. Zij kunnen u helpen bij het vinden van kansen en zakenpartners, of u adviseren over andere thema's rond export naar Duitsland.

Duitse handel en de coronacrisis

Het coronavirus heeft de internationale handel van en met Duitsland hard geraakt. Het land exporteerde in mei 2020 voor € 80,3 miljard aan goederen naar het buitenland. Dat is zo'n 30% minder dan in dezelfde maand een jaar eerder. De Duitse invoer van producten liep sterk terug. Het cijfer voor mei 2020  kwam uit op € 73,2 miljard, een vijfde lager dan in 2019.

De Duitse handel met Nederland daalde in de eerste maanden van 2020. In de eerste helft van dat jaar exporteerden onze oosterburen voor € 41,18 miljard naar Nederland. Dat is 11,2% minder dan in dezelfde periode in 2019. De invoer vanuit Nederland daalde ongeveer even sterk met 11,9%. Door de coronacrisis hebben alle Duitse economen de prognoses voor de Duitse economie in 2021 naar beneden bijgesteld.

Meer weten?

De volgende Duitstalige bronnen gaan dieper in op de gevolgen van de coronacrisis op de Duitse handel en economie.

Handel Nederland - Duitsland

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Duitsland

Soort informatie Bedrag Jaartal Verschil met vorig jaar
Totale uitvoer € 114,4 miljard 2019 + 1,2%
Totale invoer € 78,6 miljard 2019 + 1,2%
Handelsbalans (positief/negatief) € 35,8 miljard (+) 2019 + 1,1%

In 2019 kwam de totale handel tussen Nederland en Duitsland uit op bijna € 193 miljard, zo'n 1,2% hoger dan in 2018. Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Duitsland in de databank Statline van het CBS. Wilt u de cijfers van eerdere jaren bekijken? Klik dan op de tab 'Perioden'. Hier kunt u verschillende jaartallen selecteren.

Belangrijkste exportproducten naar Duitsland

Top 5 Export van Nederland naar Duitsland

Productgroep Bedrag Jaartal Verschil met vorig jaar
Groenten en fruit € 6,0 miljard 2019 + 6,3%
Elektrische apparaten € 5,9 miljard 2019 + 6,9%
Toestellen voor telecommunicatie € 5,1 miljard 2019 + 5,8%
Medicinale en farmaceutische producten € 5,0 miljard 2019 + 8,8 %
Diverse fabricaten € 4,9 miljard 2019 + 7%

De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar Duitsland zien? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Duitsland.

Trends in export naar Duitsland

Nederland exporteerde in 2019 voor € 98,7 miljard aan goederen naar Duitsland; een stijging van 1% ten opzichte van 2018. Van alle Nederlandse leveringen aan Duitsland gaat 44,8% naar de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Met 18% is dat bijna een vijfde van de totale import van de deelstaat. Ook de deelstaten Beieren, Baden-Württemberg en Hessen zijn belangrijke exportbestemmingen. Van de Nederlandse goederenexport naar Duitsland gaat 28,2% naar dit gebied.

Groenten, fruit, aardolie en gas

Groenten en fruit, zoals verse groenten, wortels, noten en fruitconserven, zijn qua omvang het belangrijkste exportproduct van Nederland richting Duitsland. In 2020 ging 26% van de landbouwexport (€ 24,6 miljard) naar Duitsland. Dat is 4% meer dan in 2019. Met € 9,5 miljard zijn voedingsmiddelen en veevoer goed voor een vijfde van alle door Duitsland geïmporteerde landbouwproducten.

Naast aardolie, gas, cokes en geraffineerde aardolieproducten (samen € 24,6 miljard) leverde Nederland aan Duitsland vooral chemische producten (€ 10,6 miljard) en farmaceutische producten (€ 7,7 miljard). Nieuwkomer in de top 5 is de productgroep medicinale en farmaceutische producten. Deze groep stijgt al 5 jaar onafgebroken. In de periode sinds 2014 is de export van medicijnen zo'n 60% gestegen.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers naar Duitsland over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waarvan u de voorlopige cijfers wilt inzien. Let op! Deze cijfers kunnen later worden herzien.

Belangrijkste importproducten uit Duitsland

Top 5 Invoer vanuit Duitsland naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal Verschil met vorig jaar
Voertuigen voor wegvervoer € 8,5 miljard 2019 + 8%
Elektrische apparaten € 6,5 miljard 2019 - 4,2%
Medicinale en farmaceutische producten € 4,0 miljard 2019 + 4,8%
Diverse machines € 3,9 miljard 2019 + 4,7%
Gespecialiseerde machines € 3,6 miljard 2019 + 7,8%

De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van importproducten uit Duitsland bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer van Nederland uit Duitsland.

Trends in import uit Duitsland

De Duitse goederenexport naar Nederland steeg in 2019 met 0,7% naar € 91,7 miljard. Voertuigen, onder meer personen- en vrachtauto's, staan met een invoerwaarde van € 8,5 miljard opnieuw bovenaan de top 5.

Opvallend in de top 5 van 2019 is de daling ten opzichte van 2018 van de invoer van elektrische apparaten met 4,2%. Eerdere jaren steeg de import van deze producten juist sterk, waaronder elektronische onderdelen zoals elektronenbuizen, transistors en halfgeleiderelementen.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige invoercijfers uit Duitsland over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waarvan u de voorlopige cijfers wilt inzien. Let op! Deze cijfers kunnen later worden herzien.

Handelscijfers via TradeMap

Het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties beheert de website TradeMap. Het voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt TradeMap het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Houd hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar Duitsland. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de Duitse economie? Dan kunnen de onderstaande links u verder op weg helpen:

Benieuwd naar uw exportmogelijkheden?

Onze adviseurs helpen u gratis verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?