Veelgestelde vragen over het coronavirus in Duitsland
De uitbraak van het coronavirus (COVID-19) heeft gevolgen voor ondernemers die internationaal zakendoen. Op het moment krijgen wij veel vragen over corona en het zakendoen met Duitsland. Wij hebben de belangrijkste vragen en antwoorden voor u verzameld. Bent u geen ondernemer, maar een particulier? Neem dan bij vragen over reizen en de coronamaatregelen in Duitsland, contact op met het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Laatste update: 28 februari – Versoepelingen Duitse coronaregels op komst
Meer informatie over de gevolgen van de coronacrisis op de Duitse economie vindt u op onze pagina Feiten en cijfers over Duitsland. Daarnaast bieden we veel informatie over zakendoen in Duitsland, zoals over de zakencultuur, exportregels en handelscijfers. Kijk op onze Duitsland-pagina.
Bent u van plan om zaken te doen in Duitsland? En wilt u weten hoe wij u hierbij kunnen helpen? Probeer dan nu de RVO Exportwijzer.
Wilt u op de hoogte blijven van belangrijke corona-updates? Download de NL Exporteert app (Apple / Android) en abonneer u op Duitsland.
Laatste nieuws: hoe staat het met de coronabesmettingen in Duitsland?
In Duitsland zijn er meer dan 14 miljoen coronabesmettingen (geweest). Ruim 120.000 Duitsers zijn aan het virus overleden. Bekijk het actuele aantal coronabesmettingen in Duitsland op bundesregierung.de. Hier vindt u ook meer informatie over de vaccinaties tegen het coronavirus in Duitsland. Het land is ook begonnen met een boostervaccinatiecampagne.
Het Robert Koch Institut (RKI, het Duitse RIVM) houdt de coronacijfers van Duitsland bij. Het RKI publiceert hierover dagelijks een rapportage. Deze bevat onder meer het aantal coronagevallen per deelstaat en het reproductiegetal ('R') voor Duitsland.
In het coronadashboard Duitsland van het RKI vindt u meer regionale informatie over de coronasituatie.
Duitsland: wat zijn de belangrijkste coronaregels?
De Duitse coronaregels worden stap voor stap versoepeld. Vanaf 4 maart zijn cafés, restaurants en andere horeca weer open. Wel geldt de Duitse 3G-regel. Meer daarover onder het volgende kopje.
Ook discotheken en clubs mogen weer openen. Hier gelden de 2G-Plus regels. Grote evenementen zijn eveneens weer mogelijk, met 2G of 2G-Plus regels.
Wat betekent 3G en 2G in Duitsland?
- 3G: U bent volledig gevaccineerd, genezen óf (negatief) getest en u kunt dit aantonen. De 3G-regel geldt nu in het openbaar vervoer en op kantoor/de werkplaats.
- 2G: U bent volledig gevaccineerd of genezen en u kunt dit aantonen. De 2G-regel geldt voor een bezoek aan bijvoorbeeld winkels en culturele instellingen. U kunt hier dus niet naar binnen met alleen een negatieve test. Supermarkten en apotheken zijn uitgezonderd. Deze zijn voor iedereen toegankelijk.
- 2G-PLus: U bent volledig gevaccineerd én u heeft een boosterprik gehad OF u bent volledig gevaccineerd én heeft een (negatief) testbewijs. De 2G-Plus-regel geldt momenteel voornamelijk in de Duitse horeca, zowel restaurants als cafés.
In Duitsland geldt dat u 14 dagen na uw 2e prik (of booster voor 2G-Plus) volledig gevaccineerd bent. U kunt een vaccinatiebewijs aanmaken met de CoronaCheck-app. Bent u gevaccineerd, genezen of getest? Dan moet u dit kunnen bewijzen, bijvoorbeeld via de Coronacheck-app van de Nederlandse overheid of de Duitse CovPass-app.
Informatie over de ziekenhuisbezetting in Duitsland wordt wekelijks gepubliceerd door het RKI. Zie hiervoor het 'Wochenbericht'. Helaas is deze informatie alleen in het Duits beschikbaar. Wilt u weten welke maatregelen er gelden in een bepaald gebied? Kijk dan hieronder in de sectie 'Actuele coronamaatregelen in Duitsland (deelstaat)' voor een overzicht van de verschillende deelstaten (Bundesländer) en de officiële websites.
Corona-Warn-App
RKI, de Duitse tegenhanger van het RIVM, heeft een Corona-Warn-app ontwikkeld. Hiermee kunnen gebruikers een melding krijgen als zij in de buurt zijn geweest van iemand die besmet is (geweest) met het coronavirus. Het gebruik van deze app is niet verplicht. Er bestaat een Apple iOS Corona-Warn-App en een Google Android Corona-Warn-App.
Duitse coronaregels voor Nederlanders: Nederland is een 'hoogrisicogebied'
Vanaf 20 november 2021 geldt Nederland als een 'hoogrisicogebied' voor Duitsland. Dit betekent dat er extra maatregelen gelden voor reizen van (of via) Nederland naar Duitsland.
Reist u naar Duitsland? Hou dan rekening met het volgende:
- U moet uw reis aanmelden als u vanuit Nederland naar Duitsland reist.
- U moet bij het aanmelden van uw reis een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatief testresultaat uploaden. Dit is verplicht voor iedereen ouder dan 6 jaar.
- U moet bij reizen naar Duitsland coronabewijs bij zich hebben. Dit kan een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatief testresultaat zijn. Lees meer over de Duitse 2G-regel.
- Bent u alleen op doorreis? Dan hoeft u uw reis niet vooraf aan te melden. U moet wel een (digitaal) vaccinatie-, herstel, of testbewijs bij zich hebben.
- Heeft u geen vaccinatie- of herstelbewijs? Dan moet u na het inreizen naar Duitsland in quarantaine. Vijf dagen na uw aankomst in Duitsland kan de quarantaine worden beëindigd, als u negatief getest bent op het coronavirus.
Meer informatie over het reizen naar Duitsland vindt u op de website van het Auswärtiges Amt, het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken.
Maatregelen tegen corona: geldt er een avondklok in Duitsland?
Er geldt in Duitsland momenteel geen (landelijke) avondklok. Wel vraagt de Duitse regering de deelstaten om bij besmettingen boven een bepaalde grenswaarde extra maatregelen te treffen. Een avondklok/lockdown is dan een van de maatregelen die kan worden ingevoerd.
Om te weten of er in een bepaald gebied een avondklok geldt, kunt u het beste de coronapagina van de deelstaat raadplegen
Wat is de stand van zaken rond de coronabesmettingen per deelstaat?
In elke Duitse deelstaat zijn er gevallen van het coronavirus. Door verschillen in dichtbevolktheid en inwonersaantallen verschillen de aantallen van tienduizenden tot meer dan een miljoen.Deelstaten met de meeste besmettingen zijn Noordrijn-Westfalen (dat grenst aan Nederland), Baden-Wüttermberg en Beieren. Bekijk de actuele stand van zaken in het corona-overzicht van het Robert Koch Institut.
Corona in Noordrijn-Westfalen (NRW)
Noordrijn-Westfalen behoort tot een van de deelstaten met de meeste coronabesmettingen. Meer informatie over de lokale situatie vindt u op de speciale pagina over het coronavirus in Noordrijn-Westfalen.
De deelstaat heeft ook een eigen NRW coronadashboard. In dit dashboard vindt u niet alleen cijfers over nieuwe besmettingen, maar ook andere coronavirus-informatie zoals de trend per regio, het aantal patiënten in het ziekenhuis en de lokale intensive-care-bezetting.
Corona in Beieren
Ook de deelstaat Beieren is hard geraakt door het coronavirus. Bekijk de actuele stand van zaken via de officiële kanalen van de Beierse deelstaatregering.
Corona in Berlijn en andere Duitse steden
Voor informatie over het aantal coronabesmettingen in andere regio's of grote steden zoals Aken, Berlijn, Düsseldorf, Hamburg, Keulen of München kunt u het coronadashboard van het RKI raadplegen. Voor meer informatie over de coronaregels (avondklok, quarantaine, verplichte coronatest, vaccinatiebewijs), raadpleeg de deelstaatpagina's in het onderstaande overzicht.
Waar vind ik informatie over de maatregelen die per regio zijn genomen in Duitsland?
In Duitsland worden veel zaken op deelstaatniveau geregeld. Dat betekent dat de aanpak van het coronavirus lokaal verschilt. Wilt u weten welke maatregelen er in een bepaalde deelstaat ('Bundesland') gelden? Kijk dan in het onderstaande overzicht voor de site van de deelstaat.
Kan ik (of mijn personeel) weer reizen naar of binnen Duitsland?
Het reisadvies voor Duitsland is groen. U kunt dus reizen naar Duitsland. Bij terugkomst in Nederland moet u een coronabewijs bij zich hebben. Dit kan een vaccinatiebewijs, een negatief testbewijs of een herstelbewijs zijn. Doe de corona-reischeck op Rijksoverheid.nl om te zien waar u zich verder aan moet houden bij terugkeer in Nederland.
Nederland is op dit moment een hoogrisicogebied voor Duitsland. Dat betekent dat u of uw personeel verplicht zijn om de reis aan te melden. Zonder vaccinatie- of herstelbewijs moet u mogelijk in quarantaine. Lees de Duitse coronaregels voor reizigers goed door.
In het reisadvies van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken staat informatie over de coronaregels en uitzonderingen bij reizen naar Duitsland.
Daarnaast kunnen de Duitse coronamaatregelen lokaal verschillen. Controleer daarom wat de situatie is in de deelstaat of regio waar u naartoe reist. De Duitse regering biedt een overzicht van de verschillende deelstaten en hun pagina's met coronamaatregelen. Voor reizen vanuit andere landen naar Duitsland kunt u de site van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken raadplegen.
Situatie aan de Nederlands-Duitse grens
De Nederlands-Duitse grens is tijdens de coronacrisis altijd open geweest. Dit vanwege de sterke (economische) verwevenheid van de grensregio. Zowel in Noordrijn-Westfalen (NRW) als in Nedersaksen kunt u dus de grens oversteken. Dit blijft zo.
De transportsector is uitgezonderd van beperkingen. Het leveren van goederen over de grens gaat gewoon door. Let op: In Duitsland geldt op de werkvloer de 3G-regel. Dit heeft gevolgen voor chauffeurs die naar Duitsland rijden. Lees over het coronabewijs voor chauffeurs op de site van evofenedex.
Ik reis voor een (zakelijke) afspraak maar kort naar Duitsland. Moet ik dan in quarantaine?
U hoeft bij terugkomst in Nederland niet in quarantaine. Dit kan snel veranderen. Doe de corona-reischeck op Rijksoverheid.nl om te zien waar u zich aan moet houden bij terugkeer in Nederland.
Heeft u geen vaccinatie of herstelbewijs? Dan moet u bij aankomst in Duitsland quarantaine. Lees de voorschriften voor reizigers naar Duitsland goed door. U moet zich ook aan de lokale coronamaatregelen houden.
Ik reis binnenkort voor langere tijd naar Duitsland. Waar vind ik meer informatie over mogelijke lokale coronaregels?
Kijk voor meer informatie op de informatiepagina over corona van de deelstaat waar u naartoe reist. Een andere nuttige bron is de Tourismus-Wegweiser van de Duitse overheid. Deze biedt een handig overzicht van de belangrijkste coronaregels per deelstaat.
De Europese Commissie heeft ook een speciale site over coronamaatregelen per EU-land: Re-Open Europe. Hier vindt u onder meer informatie over reisbeperkingen, en regels rond restaurants en toerisme. Handig als u bijvoorbeeld op doorreis bent.
Reist u met de auto naar Duitsland? Dan biedt de ANWB Reiswijzer voor Duitsland nuttige en actuele informatie over de coronaregels voor bestuurders en passagiers. De Reiswijzer heeft daarnaast informatie over reizen met het vliegtuig/openbaar vervoer door Duitsland, algemene horecaregels en welke winkels er open zijn.
Het coronadashboard van het RKI geeft het laatste nieuws over het aantal coronagevallen per deelstaat en regio. Neemt het aantal coronabesmettingen toe? Dan is het aan te raden om op de site van de desbetreffende deelstaat te kijken of er specifieke maatregelen gelden voor dat gebied.
Mag ik via Duitsland doorreizen (transit) naar een ander land?
Het is toegestaan om via Duitsland naar een ander land te reizen. U moet wel een (digitaal) vaccinatie-, herstel, of testbewijs bij zich hebben.
U kunt tijdens uw reis gecontroleerd worden. Het kan daarom helpen om documenten bij de hand te houden die aantonen dat u alleen op doorreis bent en niet van plan bent in Duitsland te blijven. Lees meer over doorreizen via Duitsland op de site van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken.
Heb ik een negatieve coronatest nodig als ik naar Nederland reis?
Gebruik corona-reischeck om te zien waar u zich aan moet houden bij terugkeer in Nederland.
Kan ik nog naar zakelijke afspraken/bijeenkomsten in Duitsland gaan?
Het reisadvies voor Duitsland is groen. Dit betekent dat reizen zijn toegestaan. Hou wel rekening met de Duitse coronamaatregelen rondom (zakelijke) afspraken. Bij terugkomst in Nederland moet u een coronabewijs kunnen tonen.
De situatie kan veranderen tijdens uw verblijf. Maak zelf de afweging of het zakelijk belang van uw reis opweegt tegen de risico's. Houd daarbij rekening met de gevolgen van het eventueel ziek worden op reis (verzekering en logistiek). En met eventuele reisbeperkingen of quarantainemaatregelen die in werking kunnen treden tijdens uw verblijf in Duitsland.
Bijeenkomsten zijn op dit moment beperkt. In sommige deelstaten of zelfs dorpen en steden kunnen strengere maatregelen gelden, zoals een avondklok of lockdown. Kijk voor meer informatie over de lokale maatregelen op de website van de desbetreffende deelstaat.
Ik heb me ingeschreven – of ik ben van plan me in te schrijven – voor een handelsmissie. Gaat deze nog door?
De meest recente informatie over (handels)missies naar Duitsland vindt u in het missieoverzicht op rvo.nl. Heeft u zich al opgegeven voor een missie en is deze uitgesteld of geannuleerd? Dan wordt u hierover persoonlijk geïnformeerd.
Als u wilt weten of een missie waarin u interesse heeft nog doorgaat, neem dan contact op met de contactpersoon voor de betreffende missie. Het telefoonnummer en/of e-mailadres vindt u op de pagina van de missie op rvo.nl.
Kan ik een beroep doen op overheidssteun als mijn bedrijf sterk is getroffen door de gevolgen van het coronavirus?
Op Rijksoverheid.nl vindt u het pakket met economische maatregelen dat het kabinet heeft geïntroduceerd om ondernemers te steunen. Bekijk ook hoe RVO u kan ondersteunen bij internationaal ondernemen in coronatijden.
Een paar voorbeelden van de van steun die u als ondernemer van de overheid kan krijgen:
- Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)
- Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW)
- Verruimde kredietregelingen BKMB en Garantie Ondernemersfinanciering
- Belastingmaatregelen
Welke steunmaatregelen zijn er voor Duitse bedrijven?
Ook Duitsland neemt maatregelen om ondernemers in deze onzekere tijden te ondersteunen. Hieronder vallen onder meer de Duitse variant van werktijdverkorting ('Kurzarbeitergeld') en verschillende belastingmaatregelen, waaronder een verlaging van het btw-tarief tot eind van 2020. In totaal heeft de Duitse regering een pakket van € 130 miljard aan maatregelen klaarliggen om de economie door de 'coronacrises' heen te helpen. De organisatie German Trade & Invest heeft een Engelstalig overzicht van het pakket aan economische steunmaatregelen.
Heeft u een onderneming die onder het Duitse recht valt? Dan komt u wellicht in aanmerking voor één of meer steunmaatregelen van de Duitse (federale) overheid. Voorbeelden hiervan zijn de Kurzarbeitergeld-regeling en de Überbrückungshilfe, een overbruggingskrediet voor het mkb. Daarnaast bestaan er steunmaatregelen die op deelstaatniveau worden uitgegeven. Een overzicht daarvan vindt u terug in de Förderdatenbank van het Duitse ministerie voor Economische Zaken en Energie.
Meer informatie over de steunmaatregelen voor Duitse bedrijven vindt u op de website van het Duitse ministerie voor Economische Zaken en Energie (Duits). Spreekt u Duits? En heeft u vragen over uw Duitse onderneming? Dan kunt u ook contact opnemen met de Duitse instanties via één van de Duitstalige coronavirus-hotlines. Er is ook een Engelstalig document over de ondersteunende maatregelen voor bedrijven (pdf) in Duitsland.
Wat zijn de gevolgen van het coronavirus voor de Duitse economie?
Op dit moment is het lastig te voorspellen wat de exacte impact van het coronavirus op de Duitse economie zal zijn. Veel hangt af van hoe lang de maatregelen blijven gelden. Duitsland kent een open, exportgerichte economie. De impact van het coronavirus in andere landen kan dus ook de Duitse economie raken.
Het Duitse bureau voor de statistiek Destatis heeft een speciale pagina over de gevolgen van de coronacrisis voor de Duitse economie en Duitse bedrijven. Hier houdt het de actuele stand van zaken bij. Destatis plaatst hier nieuwe statistieken zodra deze beschikbaar zijn.
Wat zijn de gevolgen van het coronavirus voor de handel tussen Nederland en Duitsland?
Het coronavirus heeft zowel in Nederland als in Duitsland gevolgen voor de economie. Ook de handel tussen de twee landen is hard geraakt. In de eerste helft van 2019 exporteerde Nederland nog voor € 28,7 miljard naar Duitsland. In de eerste helft van 2020 lag de totale waarde op € 25,3 miljard. Dat komt neer op een daling van 12%.
Ondanks de daling is Duitsland nog altijd veruit de belangrijkste afzetmarkt voor Nederlandse ondernemers. Die positie is nog verder versterkt doordat de export naar Duitsland minder hard is teruggelopen vergeleken met de export naar andere Europese landen. Zo daalt de export naar zowel België als Frankrijk met 15%. De handel met het Verenigd Koninkrijk is nog harder geraakt. Daar is totale exportwaarde in de eerste helft van 2020 bijna een kwart lager (-23%) vergeleken met 2019.
Meer weten over de Nederlandse export in tijden van corona? Lees dan ook het rapport Nederland Handelsland 2020 van het CBS. Meer informatie over de handel tussen Nederland en Duitsland in 2019 vindt u op onze pagina handel Nederland - Duitsland.
Hoe kan ik mij op de gevolgen voorbereiden? Wat kan ik nu doen?
Het advies aan ondernemers is om het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken te volgen. Blijf daarnaast op de hoogte via de media en de websites van de Rijksoverheid en het RIVM. Zo kunt u direct reageren op de laatste ontwikkelingen.
Verder verschilt het per sector en per leverancier hoeveel zij en op welke termijn zij kunnen leveren. Hou dus contact met uw partners in Duitsland. Wanneer uw voorraden in het gedrang komen, bekijk dan of er andere aanleverroutes mogelijk zijn voor uw bedrijf.
Zijn er beperkingen op het gebied van goederenvervoer naar of uit Duitsland?
Op goederenvervoer gelden geen beperkingen. Ook niet aan grenzen. De meeste beperkingen op het verkeer van personen zijn inmiddels ook opgeheven. Houd er rekening mee dat dit snel kan veranderen. Bekijk de site van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken voor nadere en actuele informatie.
Gaan voor dieren/dierlijke en planten/plantaardige producten strengere veterinaire en fytosanitaire maatregelen gelden?
Nee. Er zijn tot nu toe geen gevallen bekend van veelvoorkomende besmetting met het coronavirus via groente, fruit of andere goederen. Daarom gelden hier voorlopig geen aangepaste regels voor. Raadpleeg voor meer informatie het Bondsministerie voor Landbouw en Voedsel.
Bent u actief in de agro/food sector en heeft u meer informatie nodig over de export naar Duitsland? Stel uw vragen dan aan de landbouwattaché en het landbouwteam in Duitsland, via bln-lnv@minbuza.nl. Houd ook de website Agroberichten buitenland in de gaten.
We proberen u via onze website zo goed mogelijk van informatie te voorzien. Heeft u toch nog vragen over hoe het coronavirus de internationale activiteiten van uw bedrijf raakt en waar u rekening mee moet houden? Stel uw vragen via ons contactformulier of per telefoon: 088 042 42 42.
Daarnaast kunt u terecht bij:
- de Nederlandse ambassade Berlijn
- de consulaten-generaal in München en Düsseldorf
Ook de Duitse tegenhanger van het RIVM - het Robert Koch Institut - publiceert veel (Duitstalige) informatie over het coronavirus. Zij houden ook een speciale pagina over het coronavirus bij. Hier vindt u meer informatie over risicogebieden in Duitsland en antwoorden op veelgestelde vragen. Ook houden zij een actuele kaart van coronabesmettingen in Duitsland bij.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken