Zakelijke kansen in Duitsland

Gepubliceerd op:
31 januari 2012
Laatst gecontroleerd op:
20 maart 2023

Duitsland is een kansrijke markt, zeker voor Nederlandse ondernemers. Denkt u na over de stap naar Duitsland? Wij zetten een aantal kansrijke sectoren op een rij.

Energie & klimaat

Energie uit duurzame bronnen staat in Duitsland hoog op de agenda ('Energiewende'). Stroom uit hernieuwbare bronnen moeten vervuilende kolencentrales en kernenergie vervangen. Denk aan windenergie en waterstof.

Waterstof: technologie en infrastructuur

Duitsland wil wereldleider worden in waterstoftechnologie en zet in op de ontwikkeling van de waterstofeconomie. De overheid richt zich op de productie en import van groene waterstof. Daarnaast wordt het gebruik van waterstof in de chemische en staalindustrie en in de sector zwaar transport gestimuleerd.

U kunt nu al toetreden tot de groeimarkt in waterstof. Denk aan deze kansen:

  • Samen met Duitse bedrijven de elektrolysetechnologie en infrastructuur ontwikkelen.
  • Een sleutelrol spelen bij de invoer via:
    • Nederlandse havens
    • offshore-stroomopwekking in Nederland.
    • Nederlandse gaspijpleidingen.
  • Uw kennis en ervaring inzetten op het gebied van 'Internet of Things' (IoT) en Smart Cities-projecten.

Blog: profiteer van de Duitse ambitie voor waterstof

Bent u actief in de waterstofsector en wilt u internationaal uitbreiden? Bettina Denker-Gosch, Business Development Coach bij RVO, blogt over haar kennis over waterstoftechnologie in Duitsland. 

Marktstudie batterij-ecosystemen in Duitsland

Batterijen en oplossingen voor energieopslag zijn de volgende stap in het gebruik van hernieuwbare energie. Hoe kunt u winst behalen uit samenwerkingsverbanden met Duitsland en Frankrijk in de batterij-industrie? Lees het in de marktstudie van RVO en de Nederlandse ambassades in Duitsland en Frankrijk.

Duurzame mobiliteit

Als onderdeel van het economisch stimuleringspakket van de Duitse overheid, zetten onze oosterburen sterk in op duurzame mobiliteit. Om deze ontwikkelingen in kaart te brengen, heeft het Nederlands consulaat-generaal in München in opdracht van RVO een sectorstudie laten uitvoeren.

Webinar over ontwikkelingen en mogelijkheden

De sectorstudie is in 2020 besproken tijdens het webinar duurzame mobiliteit Duitsland (YouTube). Het videoverslag van dit webinar gaat in op ontwikkelingen in de Duitse markt en is in maart 2023 nog steeds actueel. U hoort ook mogelijkheden voor Nederlandse ondernemers en organisaties die werken aan schone en slimme mobiliteit en laadinfrastructuur.

Samenwerkingsplatform voor ondernemers

De mobiliteitssector zet tot 2024 extra in op samenwerking in Duitsland, gericht op laadinfrastructuur en waterstof zwaar transport.

Smart industry & ICT

De ICT-sector in Duitsland groeit sterk. De omzet stijgt jaar op jaar, en ook de verwachtingen voor de toekomst zijn positief. Dat maakt deze sector de op een na grootste industriële werkgever (na de machinebouw).

Heeft u plannen om in de Duitse ICT- of smart industry-sector actief te worden? Wij kunnen u op weg helpen. Daarbij werken we samen met het consulaat-generaal in München. Zij specialiseren zich in de sectoren ICT, games en elektronica en volgen de lokale ontwikkelingen.

Marktstudie fintech in Duitsland

De fintechmarkten in Duitsland en Nederland zijn booming. Hoe kunt u als fintechbedrijf de ervaring en best practices in Nederland gebruiken om met succes in Duitsland te ondernemen? Lees het in de marktstudie van RVO en NBSO Frankfurt over de Duitse fintechmarkt.

Gezamenlijke innovatieprojecten en events 

In 2021 tekenden Nederland en Duitsland de Duits-Nederlandse innovatie- en technologiepact. Partijen uit beide landen pakken gemeenschappelijke uitdagingen op en delen best practices, die ze omzetten naar concrete innovatieprojecten. Ook organiseren ze evenementen over smart industry.  

Kansen in Zuid-Duitsland

Het economische zwaartepunt voor smart industry ligt in Zuid-Duitsland. Meer informatie over de kansen in deze regio leest u in onze factsheets over Beieren en Baden-Württemberg.

Handelsmissie voor start-ups naar Digital Demo Day 2023 in Düsseldorf

Bent u een start-up en actief in de deeptech, healthtech en greentech? Ga dan mee met onze handelsmissie naar de Digital Demo Day 2023 in Düsseldorf, van 15-17 augustus 2023. Daar kunt u zakendoen, netwerken met bedrijven of in contact komen met investeerders.

Innovatie en het IA-Netwerk

Wetenschap, technologie en techniek genieten een hoog aanzien in Duitsland. De overheid besteedt veel aandacht en geld aan wetenschap, innovatie en digitalisering. De hightechindustrie draagt in belangrijke mate bij aan de toekomstige economische groei van Duitsland.

De vestigingen van het Innovatie Attaché-netwerk in Berlijn en München volgen de technologische ontwikkelingen in Duitsland. Zij signaleren zakelijke kansen voor Nederlandse ondernemers. Specifieke thema's zijn e-sleuteltechnologieën, Life Science & Health en groene energie. Meer weten over wat het IA-netwerk voor u kan doen? Neem dan contact op met de IA-kantoren in Duitsland. RVO heeft ook publicaties over innovatie in Duitsland.

Landbouw en digitale innovatie

Buurland Duitsland is de grootste consumentenmarkt van Europa. Vooral de vraag naar verse, gezonde en duurzaam geproduceerde levensmiddelen biedt kansen voor de Nederlandse ondernemers op het gebied van landbouw en voedselvoorziening.

Bent u actief in de agro- of voedselsector en wilt u exporteren naar Duitsland? Wij kunnen u op weg helpen. Daarbij werken we samen met de Nederlandse Landbouwraden in Duitsland. Zij richten zich op de Nederlands-Duitse samenwerking in de landbouwsector en ondersteunen Nederlandse agro-bedrijven in Duitsland.

Digitalisering en innovatie in de Duitse landbouw

Naast het importeren van landbouwproducten verbouwt Duitsland ook veel zelf. Net als in Nederland zijn digitale landbouwinnovaties volop in ontwikkeling. Technologische ontwikkelingen in Duitsland gaan hard. Hier liggen mogelijk kansen voor u als ondernemer..

RVO heeft in samenwerking met Landbouwattachénetwerk Berlijn een marktverkenning laten uitvoeren. U kunt dit rapport Digitalisering Landbouw Duitsland bij ons aanvragen.

Voedselindustrie

De ontwikkelingen in de voedselindustrie gaan snel en er liggen kansen voor samenwerkingen tussen partners in Duitsland en Nederland. Een duurzame voedselketen staat in beide landen hoog op de agenda bij vrijwel ieder voedselproducerend bedrijf.

Marktrapport over trends en technologie in de voedselketen in Duitsland

De belangrijke trends in de Duitse voedselverwerkende industrie zijn terug te vinden het marktrapport 'Market Analysis of the German food processing industry'. In dit rapport leest u marktkansen voor Nederlandse bedrijven in de voedselverwerkende industrie in Duitsland.

U krijgt inzicht in de Duitse trends op het gebied van voeding en technologie in de voedselverwerkende industrie. In het rapport vindt u een overzicht van belangrijke food- & technologie-trends, beleidsdoelstellingen en ontwikkelingen in Duitsland. Ook leest u wie de spelers zijn in deze markt.

Vraag het rapport bij ons aan. Kies in het formulier voor 'trends en technologie in de voedselketen in Duitsland'. 

Gezondheid & zorg

De Duitse markt voor medische producten is de grootste van Europa. De verwachting is dat deze markt zowel in omvang als omzet blijft groeien. Daarnaast wordt er ook stevig geïnvesteerd in de doorontwikkeling van medische technologie.

Nederland is sterk vertegenwoordigd in de gezondheidssector. Maar hoe verzilvert u uw kansen in de Duitse medische sector? Wij kunnen u hierbij op weg helpen. Hiervoor werken wij samen met het Netherlands Business Support Office (NBSO) in Stuttgart. Zij volgen de ontwikkelingen in de Duitse gezondheidssector op de voet en kennen de plaatselijke markt en spelers.

Factsheet chemisch-farmaceutische industrie Duitsland

Met een jaaromzet van € 200 miljard is het Duitse deel van chemisch-farmaceutische industrie goed voor 25% van de Europese industrie. Ook voor de handelsrelatie tussen Nederland en Duitsland is de chemisch-farmaceutische industrie belangrijk. Dit geldt voor zowel de import als de export.

In de eerste helft van 2020 exporteerde Nederland voor € 4,7 miljard aan chemische producten naar Duitsland. Voor farmaceutische producten kwam het exportcijfer op € 4,4 miljard uit. De chemische en de farmaceutische industrie zijn tot nu toe – verhoudingsgewijs – goed door de coronacrisis gekomen.

Meer weten over deze kansrijke sector? U kunt de factsheet 'Chemische industrie in Duitsland' aanvragen bij de NBSO Frankfurt.

Logistieke sector: luchtvaart, transport & maritiem

De transportsectoren luchtvaart en maritiem zijn historisch belangrijke sectoren in Duitsland. De luchthaven van Frankfurt Am Main en de haven van Hamburg behoren tot de belangrijkste infrastructurele knooppunten van Europa. Ook op lange termijn hebben de maritieme- en luchtvaartsector een hoog groeipotentieel. Voor Nederlandse ondernemers biedt dit kansen.

Aanbestedingen, subsidies en financiering

Heeft u een zakelijke kans gevonden in Duitsland? Onze adviseurs kunnen u adviseren welke financiering bij u past. Daarnaast komen er kansen uit de aanbestedingen van grote internationale organisaties, zoals de Wereldbank en de Europese Unie. Lees meer op de pagina Hulp bij financiering in Europa.

Meer over kansrijke sectoren

De RVO en het buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten, Netherlands Business Support Offices (NBSO's), Innovatie Attachés en landbouwraden publiceren rapporten over kansrijke sectoren in Duitsland. Deze zijn terug te vinden onder marktrapporten.

Meer informatie en marktverkenning

Staat uw sector er niet bij? De adviseurs van RVO helpen u bij het verkennen van de markt. We bekijken samen waar uw product of dienst de meeste kans maakt. Ook kunnen we u ondersteunen bij het vinden van lokale zakenpartners. Samen met het buitenlandnetwerk helpen we u op weg in Duitsland.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?