Zakelijke kansen in Duitsland

Gepubliceerd op:
31 januari 2012
Laatst gecontroleerd op:
15 juli 2021

Een bruto nationaal product van € 3.336 miljard. Meer dan 83 miljoen inwoners. Inkomens die tot de hoogste van Europa behoren. En dat allemaal op een steenworp afstand. Duitsland is een kansrijke markt. Zeker voor Nederlandse ondernemers. Denkt u na over de stap naar Duitsland? RVO zet een aantal kansrijke sectoren op een rij.

Staat uw sector er niet bij? Geen nood. Duitsland is een grote en diverse markt die open staat voor nieuwe, kwalitatief hoogwaardige producten en diensten. Veel Nederlandse ondernemers hebben de stap al met succes gemaakt.

De adviseurs van RVO helpen u bij het verkennen van de markt. We bekijken samen waar uw product of dienst het meeste kans maakt. En we kunnen u ondersteunen bij het vinden van lokale zakenpartners. Samen met het buitenlandnetwerk helpen we u op weg in Duitsland.

Waterstof & windenergie

Net als in Nederland staat energie uit duurzame bronnen in Duitsland hoog op de agenda ('Energiewende'). Vervuilende kolencentrales worden uitgefaseerd. Ook kernenergie verdwijnt per 2022 uit de Duitse energievoorziening. Stroom uit hernieuwbare bronnen moet deze ruimte opvullen.

Waterstof: technologie en infrastructuur

Duitsland heeft de ambitie om wereldwijd leider te worden in waterstoftechnologie. De regering trekt € 9 miljard uit voor de ontwikkeling van de waterstofeconomie. Hiervoor heeft de regering een strategie gepresenteerd. Duitsland richt zich op de productie én import van groene waterstof. Daarnaast stimuleert de Duitse regering het gebruik van waterstof in de chemische en staalindustrie en in de sector zwaar transport.

Nederlandse bedrijven kunnen nu al toetreden tot deze groeimarkt. Samen met Duitse bedrijven kunnen zij de elektrolysetechnologie en infrastructuur ontwikkelen. Nederland kan een sleutelrol spelen in de Duitse vraag naar waterstof. Dat kan bij de invoer via Nederlandse havens, via offshore-stroomopwekking in Nederland, maar ook door gebruik te maken van Nederlandse gaspijpleidingen.

Nederlandse bedrijven kunnen ook bijdragen aan de 'Energiewende' als ze kennis en ervaring hebben op het gebied van 'Internet of Things' (IoT) en Smart Cities-projecten.

Windenergie

Nederland heeft een uitstekende reputatie op het gebied van windenergie. Ook in Duitsland. Wilt u weten hoe RVO u kan helpen uw kansen op het gebied van windenergie te verzilveren? Kijk dan op onze dienstverleningspagina. Of kom naar een van onze evenementen.

Smart Industry & ICT

De ICT-sector in Duitsland groeit sterk. De omzet stijgt jaar op jaar en ook de verwachtingen voor de toekomst zijn positief. Meer dan een miljoen mensen werken momenteel in de Duitse ICT-branche. Dat maakt deze sector de op één na grootste industriële werkgever (na de machinebouw). U kunt hier als ondernemer van meeprofiteren.

Heeft u plannen om in de Duitse ICT- of smart industry-sector actief te worden? Dan kan RVO u helpen. Wij geven u persoonlijk advies over de marktkansen en het vinden van zakenpartners. Hierbij werken we samen met onze collega's van het Netherlands Business Support Office (NBSO) in Frankfurt. Zij specialiseren zich in de sectoren ICT, games en elektronica en volgen de lokale ontwikkelingen.

Uitgelicht: rapport kansen in kunstmatige intelligentie in Zuid-Duitsland

Kunstmatige intelligentie (AI) is wereldwijd aan een opmars bezig. Ook in Zuid-Duitsland. Waar liggen de kansen voor u als ondernemer? En met welke regels moet u rekening houden? Het onderstaande rapport helpt u op weg op de Duitse AI-markt.

Landbouw en digitale innovatie

Duitsland is de grootste consumentenmarkt van Europa. Zoveel potentiële klanten en de relatieve nabijheid maakt de Duitse markt een aantrekkelijke markt voor Nederlandse landbouwondernemers. Vooral de vraag naar verse, gezonde en duurzaam geproduceerde levensmiddelen biedt kansen voor de Nederlandse ondernemers op het gebied van landbouw en voedselvoorziening.

Bent u actief in de agro- of voedselsector en wilt u exporteren naar Duitsland? Dan kan RVO u helpen. Kijk voor meer informatie op onze dienstverleningspagina. Wij werken samen met de Nederlandse Landbouwraden in Duitsland. Deze bevinden zich in Berlijn en München. Zij richten zich op de Nederlands-Duitse samenwerking in de landbouwsector en ondersteunen het Nederlandse agrobedrijfsleven in Duitsland.

Digitalisering en innovatie in de Duitse landbouw

Naast het importeren van landbouwproducten verbouwt Duitsland ook veel zelf. Net als in Nederland zijn digitale landbouwinnovaties volop in ontwikkeling. Technologische ontwikkelingen in Duitsland gaan hard. Hier liggen mogelijk kansen voor u als ondernemer.

RVO heeft in samenwerking met Landbouwattachénetwerk Berlijn een marktverkenning laten uitvoeren. Met die marktverkenning kunt u inzicht krijgen in de dynamiek van het Duitse digitaliseringslandschap in de landbouw. U kunt het rapport Digitalisering Landbouw Duitsland bij ons aanvragen.

Duurzame Mobiliteit

Als onderdeel van het economisch stimuleringspakket van de Duitse overheid, wordt er bij onze oosterburen sterk ingezet op duurzame mobiliteit. Om de ontwikkelingen in kaart te brengen, heeft het Nederlands consulaat-generaal in München in opdracht van RVO een sectorstudie laten uitvoeren. De studie kunt u onderaan deze paragraaf gratis downloaden.

Deze sectorstudie is uitgebreid besproken tijdens het webinar duurzame mobiliteit Duitsland (video) van 22 juni 2020. U kunt dit webinar op elk gewenst moment terugkijken. Het webinar gaat in op ontwikkelingen in de Duitse markt en mogelijkheden voor Nederlandse ondernemers en organisaties die werken aan schone en slimme mobiliteit en laadinfrastructuur.

Bent u actief in de duurzame mobiliteit en wilt u meer weten over de kansen in Duitsland? Neem dan contact op met een van onze regio-adviseurs. Zij kunnen u helpen bij het betreden van de Duitse markt.

Gezondheid & Zorg

De Duitse markt voor medische producten is de grootste van Europa. De verwachting is dat deze markt zowel in omvang als omzet blijft groeien. Daarnaast wordt er ook stevig geïnvesteerd in de doorontwikkeling van medische technologie. Ook Nederland is sterk vertegenwoordigd in de gezondheidssector. Maar hoe verzilvert u uw kansen in de Duitse medische sector?

Wij kunnen u hierbij op weg helpen. Bijvoorbeeld door een gratis marktverkenning, de technologische ontwikkelingen in Duitsland in kaart brengen, of met Zakenpartnersupport Op Maat lokale partners zoeken. Hierbij werken we samen met het Netherlands Business Support Office (NBSO) in Stuttgart. Zij volgen de ontwikkelingen in de Duitse gezondheidssector op de voet en kennen de plaatselijke markt en spelers.

Uitgelicht: factsheet Chemisch-farmaceutische industrie Duitsland

De chemisch-farmaceutische industrie is qua omzet de op 2 na belangrijkste industrie van Duitsland. Met een jaaromzet van € 200 miljard is het Duitse deel van de sector goed voor 25% van de omzet van de Europese chemisch-farmaceutische industrie. Dat maakt haar tot nummer 1 in Europa en nummer 4 wereldwijd (na China, de VS en Japan). Ook voor de handelsrelatie tussen Nederland en Duitsland is de chemisch-farmaceutische industrie belangrijk. Dit geldt voor zowel de import als de export.

In de eerste helft van 2020 exporteerde Nederland voor € 4,7 miljard aan chemische producten naar Duitsland. Voor farmaceutische producten kwam het exportcijfer op € 4,4 miljard uit. De chemische en de farmaceutische industrie zijn tot nu toe – verhoudingsgewijs – goed door de coronacrisis gekomen.

Meer weten over deze kansrijke sector? U kunt de factsheet 'Chemische industrie in Duitsland' aanvragen bij de NBSO Frankfurt.

Luchtvaart, Transport & Maritiem

De transportsectoren luchtvaart en maritiem zijn historisch belangrijke sectoren in Duitsland. De luchthaven van Frankfurt Am Main en de haven van Hamburg behoren tot de belangrijkste infrastructurele knooppunten van Europa. Ook op lange termijn hebben de maritieme- en luchtvaartsector een hoog groeipotentieel. Voor Nederlandse ondernemers biedt dit kansen.

Onze Duitsland-adviseurs kennen de Duitse luchtvaart en maritieme sectoren. Zij kunnen u helpen bij het verkennen van de markt en het vinden van lokale partners. Onze adviseurs werken hiervoor samen met onze collega's van het Netherlands Business Support Offices (NBSO) in Hamburg.

Uitgelicht: rapport logistieke sector in Duitsland

Het NBSO in Frankfurt heeft in september 2019 onderstaand rapport opgesteld over de stand van zaken in de Duitse transportsector. Hierin vindt u meer informatie over de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van transport, interessante beurzen en hoe het buitenlandnetwerk u kan ondersteunen bij het zakendoen in Duitsland.

Innovatie en het IA-Netwerk

Wetenschap, technologie en techniek genieten een hoog aanzien in Duitsland. Zowel bij de bevolking als bij beleidsmakers en ondernemers. De overheid besteedt veel aandacht en geld aan wetenschap, innovatie en digitalisering. De hightechindustrie draagt in belangrijke mate bij aan de toekomstige economische groei van Duitsland.

De vestigingen van het Innovatie Attaché-netwerk in Berlijn en München volgen de technologische ontwikkelingen in Duitsland. Zij signaleren zakelijke kansen voor Nederlandse ondernemers. Meer weten over wat het IA-netwerk voor u kan doen? Neem dan contact op met de IA-kantoren in Duitsland. RVO heeft ook publicaties over innovatie in Duitsland.

Voedselindustrie

De ontwikkelingen in de voedselindustrie gaan snel en er liggen kansen voor samenwerking tussen partners in Duitsland en Nederland. Een duurzame voedselketen staat bij vrijwel ieder voedselproducerend bedrijf hoog op de agenda in beide landen. De belangrijke trends in de Duitse voedselverwerkende industrie zijn terug te vinden in een nieuw marktrapport.  

Marktrapport over trends en technologie in de voedselketen in Duitsland

Oost NL, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), het Nederlandse economisch netwerk in Duitsland, de provincie Drenthe, BOM, LIOF, Amsterdam, en Horizon Flevoland hebben gezamenlijk een marktonderzoek laten uitvoeren naar deze sector: 'Market Analysis of the German food processing industry'.

Deze studie identificeert marktkansen voor Nederlandse bedrijven in de voedselverwerkende industrie in Duitsland. U krijgt inzicht in de trends in Duitsland op het gebied van voeding en technologie in de voedselverwerkende industrie. Ook leest u wie de spelers zijn in deze markt. Verder bevat dit rapport een overzicht van belangrijke food & technologie-trends, beleidsdoelstellingen en ontwikkelingen in Duitsland. 

Vraag het rapport bij ons aan. Kies in het formulier voor 'trends en technologie in de voedselketen in Duitsland'. 

Openbare aanbestedingen in Duitsland

Staat uw bedrijf ingeschreven in de EU? Dan mag u meedingen naar openbare aanbestedingen in andere EU-landen. Dus ook in Duitsland. Welke regels er gelden is afhankelijk van de grootte van een aanbesteding.

Voor aanbestedingen boven het zogenaamde 'drempelbedrag' gelden een aantal Europese minimumeisen. Voor aanbestedingen onder het drempelbedrag, gelden alleen nationale regels. Aanbestedingen waarvoor alleen nationale regels gelden, kunnen uiteenlopen per project en per deelstaat. Heeft u interesse om mee te dingen naar aanbestedingen in Duitsland? Dan kunnen onze adviseurs u helpen. Neem hiervoor contact met ons op.

Meer informatie over de drempelbedragen en Europese regels is te vinden op de webpagina van Uw Europa over Europese aanbestedingsregels en -procedures.

Aanbestedingen internationale organisaties

Ook komen er kansen uit de aanbestedingen van grote internationale organisaties, zoals de Wereldbank en de Europese Unie. U leest hier meer over op de pagina Hulp bij financiering.

Meer weten?

De RVO en het buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten, Netherlands Business Support Offices (NBSO's), Innovatie Attachés en landbouwraden publiceren rapporten over kansrijke sectoren in Duitsland. Deze zijn terug te vinden onder marktrapporten.

Andere relevante informatie over groeisectoren of zakelijke mogelijkheden publiceert het buitenlandnetwerk op internationaalondernemen.nl.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?