Zakelijke kansen in Duitsland

Laatst gecontroleerd op:
21 juni 2024
Gepubliceerd op:
31 januari 2012

Duitsland is een kansrijke markt, zeker voor Nederlandse ondernemers. Denkt u na over de stap naar Duitsland? Wij zetten een aantal kansrijke sectoren op een rij. Ook vertellen we iets over aanbestedingen en IMVO.

De meest kansrijke sectoren in Duitsland (video)

Energie & klimaat

Energie uit duurzame bronnen staat in Duitsland hoog op de agenda, zie het thema 'Energiewende' op bundesregierung.de. Stroom uit hernieuwbare bronnen moet vervuilende kolencentrales en kernenergie vervangen. Denk aan windenergie en waterstof.

Waterstof: technologie en infrastructuur

Duitsland wil wereldleider worden in waterstoftechnologie en zet in op de ontwikkeling van de waterstofeconomie. De overheid richt zich op de productie en import van groene waterstof. Daarnaast wordt het gebruik van waterstof in de chemische en staalindustrie en in de sector zwaar transport gestimuleerd.

U kunt nu al toetreden tot de groeimarkt in waterstof. Denk aan deze kansen:

  • Samen met Duitse bedrijven de elektrolysetechnologie en infrastructuur ontwikkelen.
  • Een sleutelrol spelen bij de invoer via:
    • Nederlandse havens
    • offshore-stroomopwekking in Nederland.
    • Nederlandse gaspijpleidingen.
  • Uw kennis en ervaring inzetten op het gebied van 'Internet of Things' (IoT) en Smart Cities-projecten.

Marktrapport kansen in de Duitse biogassector

Wat zijn uw kansen op het gebied van bio-energie in Duitsland? En hoe kunnen wij u als Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het Landbouwnetwerk van de Nederlandse ambassade het beste helpen? U leest het in het marktrapport 'Market analysis on the German biogas sector' (mei 2023). 

Blog: profiteer van de Duitse ambitie voor waterstof

Bent u actief in de waterstofsector en wilt u internationaal uitbreiden? Bettina Denker-Gosch, Business Development Coach bij RVO, blogt over haar kennis over waterstoftechnologie in Duitsland. 

Marktstudie batterij-ecosystemen in Duitsland

Batterijen en oplossingen voor energieopslag zijn de volgende stap in het gebruik van hernieuwbare energie. Hoe kunt u winst behalen uit samenwerkingsverbanden met Duitsland en Frankrijk in de batterij-industrie? Lees de samenvatting van de marktstudie 'A Qualitative Study of the French and German Advanced Battery Ecosystems and The Opportunities for the Dutch Battery Industry' en vraag het rapport direct gratis aan.

Duurzame mobiliteit

Als onderdeel van het economisch stimuleringspakket van de Duitse overheid, zetten onze oosterburen sterk in op duurzame mobiliteit. Om deze ontwikkelingen in kaart te brengen, heeft het Nederlands consulaat-generaal in München in opdracht van RVO een sectorstudie laten uitvoeren (augustus 2020). Deze studie is nog steeds actueel in 2024.

Webinar over ontwikkelingen en mogelijkheden

De sectorstudie is in 2020 besproken tijdens het webinar duurzame mobiliteit Duitsland (YouTube). Het videoverslag van dit webinar gaat in op ontwikkelingen in de Duitse markt en is nog steeds actueel. U hoort ook mogelijkheden voor Nederlandse ondernemers en organisaties die werken aan schone en slimme mobiliteit en laadinfrastructuur.

Samenwerkingsplatform voor ondernemers

De mobiliteitssector zet extra in op samenwerking in Duitsland, gericht op laadinfrastructuur en waterstof zwaar transport.

Smart industry & ICT

De ICT-sector in Duitsland groeit sterk. De omzet stijgt jaar op jaar, en ook de verwachtingen voor de toekomst zijn positief. Dat maakt deze sector de op een na grootste industriële werkgever (na de machinebouw).

Heeft u plannen om in de Duitse ICT- of smart industry-sector actief te worden? Wij kunnen u op weg helpen. Daarbij werken we samen met: 

Sectorstudie: zakelijke kansen van digitalisering in de Duitse sportmarkt

Wilt u met uw digitale producten en diensten de internationale markt op? Denk dan zeker aan Duitsland en vooral op het gebied van sport!  Waarom Duitsland een kansrijk land is, ontdekt u in de Engelse sectorstudie Commercial Potential of Digitalization in the German Sports Business. U leest een analyse van de digitale markt in Duitsland en een onderzoek naar de Duitse sportmarkt. 

Gezamenlijke innovatieprojecten en events 

In 2021 tekenden Nederland en Duitsland de Duits-Nederlandse innovatie- en technologiepact. Partijen uit beide landen pakken gemeenschappelijke uitdagingen op en delen best practices, die ze omzetten naar concrete innovatieprojecten. Ook organiseren ze evenementen over smart industry.  

Kansen in Zuid-Duitsland

Het economische zwaartepunt voor smart industry ligt in Zuid-Duitsland. Meer informatie over de kansen in deze regio leest u in onze factsheets over Beieren en Baden-Württemberg. Bekijk ook ons overzicht van het AI-landschap in Zuid Duitsland.

Marktstudie fintech in Duitsland

De fintechmarkten in Duitsland en Nederland zijn booming. Hoe kunt u als fintechbedrijf de ervaring en best practices in Nederland gebruiken om met succes in Duitsland te ondernemen? Lees de inleiding van de marktstudie 'The German Fintech market – a retrospective and predictive ecosystem report' (december 2022) en vraag het rapport meteen gratis aan.

Innovatie en het IA-Netwerk

Wetenschap, technologie en techniek genieten een hoog aanzien in Duitsland. De overheid besteedt veel aandacht en geld aan wetenschap, innovatie en digitalisering. De hightechindustrie draagt in belangrijke mate bij aan de toekomstige economische groei van Duitsland.

De vestigingen van het Innovatie Attaché-netwerk in Berlijn en München volgen de technologische ontwikkelingen in Duitsland. Zij signaleren zakelijke kansen voor Nederlandse ondernemers. Specifieke thema's zijn e-sleuteltechnologieën, Life Science & Health en groene energie. Meer weten over wat het IA-netwerk voor u kan doen? Neem dan contact op met de IA-kantoren in Duitsland. RVO heeft ook publicaties over innovatie in Duitsland.

Landbouw en digitale innovatie

Buurland Duitsland is de grootste consumentenmarkt van Europa. Vooral de vraag naar verse, gezonde en duurzaam geproduceerde levensmiddelen biedt kansen voor de Nederlandse ondernemers op het gebied van landbouw en voedselvoorziening.

Bent u actief in de agro- of voedselsector en wilt u exporteren naar Duitsland? Wij kunnen u op weg helpen. Daarbij werken we samen met de Nederlandse LNV-raden in Duitsland. Zij richten zich op de Nederlands-Duitse samenwerking in de landbouwsector en ondersteunen Nederlandse agro-bedrijven in Duitsland.

Digitalisering en innovatie in de Duitse landbouw

Naast het importeren van landbouwproducten verbouwt Duitsland ook veel zelf. Net als in Nederland zijn digitale landbouwinnovaties volop in ontwikkeling. Technologische ontwikkelingen in Duitsland gaan hard. Hier liggen mogelijk kansen voor u als ondernemer.

RVO heeft in samenwerking met LNV Attaché Netwerk Berlijn een marktverkenning laten uitvoeren. U kunt dit rapport Digitalisering Landbouw Duitsland (juli 2021) bij ons aanvragen.

Voedselindustrie

De ontwikkelingen in de voedselindustrie gaan snel en er liggen kansen voor samenwerkingen tussen partners in Duitsland en Nederland. Een duurzame voedselketen staat in beide landen hoog op de agenda bij vrijwel ieder voedselproducerend bedrijf.

Marktrapport over trends en technologie in de voedselketen in Duitsland

De belangrijke trends in de Duitse voedselverwerkende industrie zijn terug te vinden het marktrapport 'Market Analysis of the German food processing industry' (juni 2022). In dit rapport leest u marktkansen voor Nederlandse bedrijven in de voedselverwerkende industrie in Duitsland.

U krijgt inzicht in de Duitse trends op het gebied van voeding en technologie in de voedselverwerkende industrie. In het rapport vindt u een overzicht van belangrijke food- & technologie-trends, beleidsdoelstellingen en ontwikkelingen in Duitsland. Ook leest u wie de spelers zijn in deze markt.

Vraag het rapport bij ons aan en ontvang het direct gratis in uw mailbox. 

Gezondheid & zorg

De Duitse markt voor medische producten is de grootste van Europa. De verwachting is dat deze markt zowel in omvang als omzet blijft groeien. Daarnaast wordt er ook stevig geïnvesteerd in de doorontwikkeling van medische technologie.

Nederland is sterk vertegenwoordigd in de gezondheidssector. Maar hoe verzilvert u uw kansen in de Duitse medische sector? Wij kunnen u hierbij op weg helpen. Hiervoor werken wij samen met het Netherlands Business Support Office (NBSO) in Stuttgart. Zij volgen de ontwikkelingen in de Duitse gezondheidssector op de voet en kennen de plaatselijke markt en spelers.

NL Health~Holland Paviljoen op MEDICA 2024 (11-14 november)

De MEDICA in Düsseldorf is het belangrijkste platform voor leveranciers van medische technologie. In het NL Health~Holland Paviljoen kunnen bedrijven hun innovaties tonen. Nederlandse mkb'ers kunnen er hun netwerk uitbreiden en potentiële klanten ontmoeten uit meer dan 170 landen. 

Lees meer en meld u aan

Logistieke sector: luchtvaart, transport & maritiem

De transportsectoren luchtvaart en maritiem zijn historisch belangrijke sectoren in Duitsland. De luchthaven van Frankfurt Am Main en de haven van Hamburg behoren tot de belangrijkste infrastructurele knooppunten van Europa. Ook op lange termijn hebben de maritieme- en luchtvaartsector een hoog groeipotentieel. Voor Nederlandse ondernemers biedt dit kansen. 

De meest kansrijke regio's in Duitsland (video)

Aanbestedingen, subsidies en financiering

Heeft u een zakelijke kans gevonden in Duitsland? Onze adviseurs kunnen u adviseren welke financiering bij u past. Daarnaast komen er kansen uit de aanbestedingen van grote internationale organisaties, zoals de Wereldbank en de Europese Unie. Lees meer op de pagina Hulp bij financiering in Europa.

Meer over kansrijke sectoren

De RVO en het buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten, Netherlands Business Support Offices (NBSO's), Innovatie Attachés en landbouwraden publiceren rapporten over kansrijke sectoren in Duitsland. Deze zijn terug te vinden onder marktrapporten.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke MVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Meer informatie en marktverkenning

Staat uw sector er niet bij? De adviseurs van RVO helpen u bij het verkennen van de markt. We bekijken samen waar uw product of dienst de meeste kans maakt. Ook kunnen we u ondersteunen bij het vinden van lokale zakenpartners. Samen met het buitenlandnetwerk helpen we u op weg in Duitsland. 

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?