Handel Nederland - Egypte

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
16 mei 2024

Na Nigeria en Zuid-Afrika is Egypte wat betreft export onze grootste handelspartner van Afrika. In Noord-Afrika is Egypte zelfs onze grootste handelspartner. Deze pagina geeft u meer informatie over de handelsrelatie tussen Nederland en Egypte.

Wilt u eerst meer weten over het land Egypte, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Egypte.

Recente economische ontwikkelingen in Egypte

De economie van Egypte heeft veel last van schokken van buitenaf, zoals de coronacrisis en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Daarnaast had het land te maken met een hoog inflatiecijfer (37% in augustus 2023).

Lees meer in de analyses van de Wereldbank:

Handel Nederland - Egypte

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Egypte
Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 2,2 miljard 2023
Totale invoer € 957 miljoen 2023

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Egypte in de databank Statline van het CBS. Wilt u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan deze link in de databank Statline.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Egypte

Uitvoer vanuit Nederland naar Egypte
Productgroep Bedrag Jaartal
Metaalertsen en metaalafvallen € 221 miljoen 2023
Medicinale en farmaceutische producten € 102 miljoen 2023
Ruwe aardolie € 100 miljoen 2023

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Egypte.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Egypte

Invoer van Nederland uit Egypte
Productgroep Bedrag Jaartal
Groenten en fruit € 322 miljoen 2023
Aardgas en industriegas € 181 miljoen 2023
Toestellen voor telecommunicatie € 75 miljoen 2023

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Egypte naar Nederland.

Voorlopige importcijfers 

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u de handelsstromen naar en uit Egypte bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt Trademap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt gebruikt door bedrijven en douanes wereldwijd. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

  Handelsbelemmeringen

  Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

  Meer weten?

  Wilt u meer weten over de economie van Egypte? Deze websites helpen u op weg:

  Ontdek uw kansen

  Waar liggen de kansen voor u? Wij denken graag met u mee.

  In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
  Bent u tevreden over deze pagina?