Handel Nederland - Egypte

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
17 augustus 2022

Na Nigeria en Zuid-Afrika is Egypte wat betreft export onze grootste handelspartner van Afrika. In Noord-Afrika is Egypte zelfs onze grootste handelspartner. Deze pagina geeft u meer informatie over de handelsrelatie tussen Nederland en Egypte.

Wilt u eerst meer weten over het land Egypte, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Egypte.

Tenzij anders aangegeven, komen onderstaande cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

  Recente economische ontwikkelingen in Egypte

  Hoewel Egypte ook getroffen werd door de coronacrisis, was het een van de weinige grote Afrikaanse landen die nog een economische groei kende in 2020: 3,6%. Het is ook het enige Noord-Afrikaanse land waar de economie in 2020 niet kromp, hoewel de toerismesector van Egypte wel hard geraakt werd.

  In 2021 volgde er opnieuw een economische groei. De vooruitzichten van 2022 zijn ook positief, maar de economie van Egypte merkt wel direct de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Lees meer hierover in de uitgebreide analyse van de Wereldbank.

  Meer weten?

  Handel Nederland - Egypte

  Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Egypte

  Soort informatie Bedrag Jaartal
  Totale uitvoer € 2,2 miljard 2021
  Totale invoer € 596  miljoen 2021
  Handelsbalans (positief/negatief) € 1,6 miljard (+) 2021

  Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Egypte in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

  Belangrijkste uitvoerproducten naar Egypte

  Uitvoer vanuit Nederland naar Egypte

  Productgroep Bedrag Jaartal
  Ander vervoermaterieel € 306 miljoen 2021
  Medicinale en farmaceutische producten € 241 miljoen 2021
  Metaalertsen en metaalafvallen € 230 miljoen 2021

  De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Egypte.

  Voorlopige exportcijfers

  Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

  Belangrijkste invoerproducten uit Egypte

   

  Productgroep Bedrag Jaartal
  Groenten en fruit € 224 miljoen 2021
  Ruwe aardolie en aardolieproducten € 47 miljoen 2021
  Metaalertsen en metaalafvallen € 41 miljoen 2021

  De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Egypte naar Nederland.

  Voorlopige importcijfers 

  Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

  Handelsinformatie via TradeMap

  In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u de handelsstromen naar en uit Egypte bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

  Let op: anders dan het CBS, gebruikt Trademap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt gebruikt door bedrijven en douanes wereldwijd. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

   Overzicht handelscijfers

   Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

   Handelsbelemmeringen

   Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

   Meer weten?

   Wilt u meer weten over de economie van Egypte? Deze websites helpen u op weg:

   Ontdek uw kansen

   Loopt u rond met exportplannen voor Egypte? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij denken graag met u mee.

   In opdracht van:
   • Ministerie van Buitenlandse Zaken
   Bent u tevreden over deze pagina?