Marktonderzoek doen voor Egypte

Gepubliceerd op:
9 juli 2025

U bent van plan om zaken te gaan doen in Egypte. Maar hoe bereikt u uw klant? Hoe bouwt u een netwerk op? In dit artikel gaan we dieper in op de markt, de zakelijke (betaal)gewoonten en de Egyptische consument.

Hulp nodig? Neem contact op

Marktonderzoek doen: zo begint u

Goed marktonderzoek is belangrijk als u met uw bedrijf naar het buitenland wilt. Zo weet u of er in dat land interesse is in uw product of dienst, en wat u kunt verwachten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de economische situatie, wet- en regelgeving, consumentengedrag of culturele gewoonten.

Onze landeninformatie is een goed startpunt voor uw onderzoek. Hier leest u meer over handelswetgeving, kansrijke sectoren en subsidies. Daarnaast bieden wij ook informatie per sector, inclusief marktstudies over specifieke sectoren in Egypte.

Er bestaan ook verschillende openbare databases waarin u zelf naar nuttige informatie kunt zoeken. Bekijk ons overzicht met databanken die u helpen met internationaal ondernemen.

Spreek ook met mensen uit het land. Stel vragen aan mogelijke klanten, lokale ondernemers of experts. Werk bij voorkeur samen met iemand die het land goed kent. Zo voorkomt u fouten en vergroot u uw kans op succes. U kunt ook van tevoren een onderzoek uitvoeren – zoals een haalbaarheidsstudie voor een project of investering – om te kijken hoe uw product daar werkt. Met de DHI-subsidieregeling kunt u daar subsidie voor krijgen.

De Egyptische consument

Als u uw product of dienst in Egypte wilt verkopen, is het goed om eerst een beeld te hebben van de Egyptische consument. Het is waarschijnlijk verstandig om uw product, dienst of strategie voor marktentree aan hun voorkeuren aan te passen.

Taal: Soms is een tolk handig

Arabisch is de officieel gesproken taal in Egypte. Maar in het bedrijfsleven wordt ook veel Engels gesproken. Of een tolk nodig is, hangt af van met wie u zakendoet.

Bij lokale contacten en kleine ondernemingen kan Arabisch essentieel zijn en is het verstandig om gebruik te maken van een tolk. Voor grotere bedrijven en internationale deals is Engels vaak voldoende. Het kan wel handig zijn om een tolk mee te nemen om culturele nuances te begrijpen en miscommunicatie te voorkomen, vooral bij complexe onderhandelingen of contractbesprekingen.

Consumentenvoorkeuren: e-commerce is in opkomst

Egypte heeft een relatief jonge bevolking. Er is sprake van een langzame verbetering en groei van de levenstandaard en Egyptische middenklasse. Er wordt steeds meer online gewinkeld, waarbij er vervolgens wel contant wordt afgerekend bij aflevering. De e-commerce markt groeit snel, net als in andere landen. 

Marketing

Adverteren via sociale media, zoekmachines en digitale buitenreclame wordt steeds belangrijker in Egypte. Het overgrote deel van de Egyptenaren heeft toegang tot het internet (meer dan 80% in 2025). Egypte heeft een relatief jonge bevolking en het is goed om uw marketingplan daarop af te stemmen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van influencermarketing.

Cultuurverschillen

Om succesvol zaken te doen in Egypte, is het belangrijk om rekening te houden met cultuurverschillen. Direct contact is onmisbaar voor het zakendoen in Egypte. Bezoek het land regelmatig: u zal uw zakenpartner een aantal keer moeten bezoeken om een persoonlijke band op te bouwen. Lees meer over de zakencultuur en belangrijkste do's en don'ts in Egypte

Product- en verpakkingseisen

Zorg ervoor dat uw producten aan alle verplichtingen voldoen voordat u ze vervoert naar Egypte. Dit kunnen eisen aan uw product zelf zijn, maar ook eisen aan de verpakking en etikettering van uw product.

Bij de export van producten naar Egypte heeft u bijvoorbeeld vaak een halalcertificaat nodig. Het productieproces en alle materialen die tijdens transport en opslag in aanraking komen met deze producten, moeten voldoen aan de vereisten van de islamitische wet. Voldoen uw producten niet aan de Egyptische eisen? Dan mag u ze daar niet op de markt brengen.

Meer weten over halalcertificering en andere product- en verpakkingseisen? Lees ons artikel over exportregels en producteisen in Egypte.

Betalen en factureren

De munteenheid van Egypte is de Egyptische Pond (EGP). Deze is wel aan flinke koersschommelingen onderhevig. Prijsafspraken worden daarom vaak in euro's of dollars gemaakt. 

Letter of Credit, L/C

Beginnende exporteurs wordt aangeraden als betalingsvoorwaarde bij goederentransacties een onherroepelijk accreditief (Letter of Credit, L/C) te gebruiken. De bank van het bedrijf waarmee u handelt staat dan garant voor de betaling. De betalingstermijn is meestal 60 of 90 dagen na leverdatum. Voor het openen van een L/C kan men terecht bij de vestigingen van Nederlandse banken. 

Hoe voorkom ik betalingsrisico's?

Tijdens het zakendoen zijn er verschillende betalingsrisico's. Zo kunnen wisselkoersen sterk schommelen. Denk goed na over de valuta waarin u een contract afsluit en win financieel advies in.

Vereniging evofenedex waarschuwt voor betalingsrisico's, zoals:

Islamitisch bankieren

Egypte is een grotendeels islamitisch land. Islamitisch bankieren is nog niet zo groot als in bijvoorbeeld Saoedi-Arabië of de Verenigde Arabische Emiraten, maar groeit snel. Mogelijk krijgt u dus te maken met halal bankieren. Met islamitisch bankieren worden financiële producten bedoeld die halal zijn. Het gaat dan om financiële producten die zijn afgestemd op mensen met het islamitische geloof. Ze moeten aan de volgende eisen voldoen:

  • Het product mag niet afhankelijk zijn van speculatie.
  • De bank mag geen zaken doen met onethische bedrijven. Hiermee worden bedrijven bedoeld die te maken hebben met bijvoorbeeld seks, alcohol en wapens.
  • Sparen of lenen tegen rente is niet toegestaan.

Hoe consumenten in Egypte betalen: cash blijft belangrijk, maar digitaal is in opkomst

Het overgrote deel van de inwoners van Egypte betaalt nog vooral met contant geld. Het gebruik van e-wallets en andere digitale betalingsmethoden neemt wel snel toe. MyFawry is de populairste partij, maar ook InstaPay Egypte, Vodafone Cash en Orange Cash worden steeds meer gebruikt. Ook buy-now-pay-later-diensten zoals Halan en Valu worden steeds populairder. 

Netwerken opbouwen en zakenpartners vinden

Voor uw bedrijf is het belangrijk om zaken te doen met partners waar u op kunt vertrouwen. Of het nu agenten zijn, distributeurs, producenten of leveranciers.

Onze adviseurs helpen u graag om de juiste zakenpartner te vinden. Dit begint met een adviesgesprek, waarin zij u helpen uw vragen helder te krijgen. Ook kijken ze hoe ze u nog meer kunnen ondersteunen. Gratis, en altijd voor u op maat. Zo krijgt u de hulp die het beste bij uw situatie past. Lees ons artikel met tips om een zakenpartner in het buitenland te vinden.

De Nederlandse ambassade in Caïro kan u voorstellen aan de juiste contacten. Daarnaast organiseren ze regelmatig evenementen, waar u mogelijke zakenpartners kunt ontmoeten. Lees meer over het Nederlands ambassadenetwerk in Egypte en bekijk de contactgegevens.

Ook RVO organiseert regelmatig evenementen en handelsmissies. Deelnemen is een goede manier om contacten te leggen. Benieuwd wat er binnenkort op de agenda staat voor Egypte? Bekijk het overzicht met evenementen. Weten hoe u alle exportkansen uit de handelsmissies haalt? Lees dan onze 9 tips.

Meer bronnen

Ons buitenlandnetwerk biedt informatie over actualiteiten, evenementen en kansrijke sectoren in Egypte. Bekijk hiervoor de volgende websites:

Heeft u nog vragen? Wij helpen u graag!

U kent uw product of dienst, wij kennen de markt. Onze adviseurs staan voor u klaar en helpen u graag verder. Helemaal gratis. 

Neem contact op

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?