Handel Nederland - Estland

Laatst gecontroleerd op:
21 maart 2024
Gepubliceerd op:
8 april 2020

De handel tussen Nederland en Estland is al enkele jaren aan het groeien. In 2023 nam de invoer langzaam toe tot € 827 miljoen (2022: € 794 miljoen). Met € 1,2 miljard is de uitvoer in 2023 gelijk gebleven aan die in 2022. Op deze pagina vindt u een overzicht van de handelscijfers.

Wilt u meer weten over Estland, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Estland.

Wilt u liever een grafisch overzicht van de handel met Estland? Bekijk dan de grafiek op de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Recente economische ontwikkelingen 

Volgens de Economic Forecast for Estonia (februari 2024) van de Europese Commissie (EC) kromp de Estse economie in 2023 met 3,5%. Voor 2024 verwacht de EC een bescheiden groei. Door een verhoging van btw en accijns én door een relatief hoge inflatie, zullen Estse consumenten waarschijnlijk de vinger op de knip houden. De export zal minder hard groeien dan eerder verwacht, vooral door een tegenvallende vraag van de belangrijkste handelspartners. 

Voor 2025 verwacht de Europese Commissie een economische groei van bijna 2%. Een lagere inflatie en hogere lonen zullen zorgen voor meer koopkracht van de Estse bevolking. Ook gunstiger financieringsvoorwaarden helpen mee aan het herstel.

Meer economische rapporten

De Estland Economic Snapshot (november 2023) geeft u een samenvatting van de economische voorspellingen voor Estland. Het rapport is van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Handelscijfers Nederland - Estland

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Estland
Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 1,2 miljard 2023
Totale invoer € 827 miljoen 2023

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Estland in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Wilt u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan deze link in de databank Statline.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Estland

Uitvoer vanuit Nederland naar Estland
Productgroep Bedrag Jaartal
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 106 miljoen 2023
Elektrische apparaten € 78 miljoen 2023
Voertuigen voor wegvervoer € 72 miljoen 2023

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Estland. Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Selecteer onder 'Perioden' de periode waarvan u de cijfers wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Invoer vanuit Estland naar Nederland
Productgroep Bedrag Jaartal
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 211 miljoen 2023
Instrumenten en apparaten voor beroepsbeoefening, wetenschap € 105 miljoen 2023
Kurk en hout € 25 miljoen 2023

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Estland naar Nederland. Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Selecteer onder 'Perioden' de periode waarvan u de cijfers wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u de handelsstromen naar en uit Estland bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt TradeMap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt gebruikt door bedrijven en douanes wereldwijd. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de Estse economie? Deze websites helpen u op weg:

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de Estse markt ook voor u interessant is? Neem dan contact op met onze adviseurs.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?