Zakelijke kansen in Finland

Gepubliceerd op:
25 juli 2012
Laatst gecontroleerd op:
9 december 2020

De Finse markt is misschien niet de grootste of de dichtstbijzijnde, toch liggen er genoeg zakelijke kansen! Finland is een welvarend en innovatief land met een open economie. Op deze pagina lichten we een aantal kansrijke sectoren uit.

Staat uw sector er niet bij? Neem dan contact op met ons. De adviseurs van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) kunnen u helpen bij het verkennen van de markt, het benutten van kansen en het vinden van de juiste zakenpartners. Samen met het buitenlandnetwerk helpen we u op weg op de Finse markt.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

  Bouw- en infrastructuur

  Finland is relatief dunbevolkt. Op een oppervlakte die ongeveer 8 keer groter is dan Nederland, wonen slechts 5,5 miljoen mensen. Door de dunbevolktheid zijn de afstanden tussen de steden en dorpen groot. Voor de Finse economie is het dan ook van levensbelang dat de infrastructuur van hoge kwaliteit is.

  Voor Nederlandse bedrijven in de bouw- en infrasector liggen er kansen in Finland. Niet alleen voor reguliere infrastructurele werkzaamheden, maar ook voor innovatieve en ambitieuze projecten. Het FinEst Link-project – een tunnel tussen Helsinki en Tallinn – is hiervan een goed voorbeeld.

  Regiofocus: Tunnel Helsinki-Tallinn

  Waar het meeste verkeer op de 80 kilometer tussen Helsinki en Tallinn nu nog per (veer)boot plaatsvindt, moet dit in 2024 per tunnel gebeuren. Dat is tenminste de ambitie van Peter Vesterbacka, de voormalig marketing directeur van Angry Birds-maker Rovio. Het zou de langste tunnel ter wereld moeten worden. Daarnaast willen de ontwikkelaars verschillende kunstmatige eilanden aanleggen.

  Werkzaamheden zijn baggeren, (tunnel-)bouw, ontwerp van infrastructuur, stations en spoorgerelateerde werkzaamheden. Kosten van het FinEst Link-project worden geschat op € 15 miljard voor de tunnel. Alle plannen bij elkaar kosten zo’n € 150 miljard. Bent u actief in de bouw- en infrasector? Directeur Internationale Programma's Tjerk Opmeer bespreekt deze kans op BNR Nieuwsradio. Luister de aflevering terug op ons YouTube-kanaal.

   ICT en Gamesector

   Finland heeft een uitstekende digitale infrastructuur. Het land behoort tot de grootste verbruikers van (mobiele) data ter wereld, zo blijkt uit onderzoek van adviesbureau Tefficient. En hoewel Nokia inmiddels vergane glorie is, heeft de Finse ICT en telecomsector met Rovio (o.a. Angry Birds) en Supercell (o.a. Clash of Clans) wel twee wereldsterren op het gebied van mobiel gamen in huis.

   De Finse ICT & telecomsector kan ook kansrijk zijn voor uw onderneming. Zo is in Finland sprake van een actieve start-up-cultuur, waar nieuwe innovaties elkaar snel opvolgen. Ondernemers in deze sector werken graag en gemakkelijk internationaal. Bent u actief in de digitale of gamesector? Neem dan contact op met ons. We kunnen bijvoorbeeld een marktverkenning voor u uitvoeren.

    Gezondheidszorg

    De Finse gezondheidssector behoort tot de top van de wereld. Het land besteedt per jaar honderden miljoenen euro's aan medisch onderzoek, scholing van medisch personeel en de ontwikkeling van medicijnen. Daarnaast is Finland ver met digitaliseren van medische gegevens.

    Ook Nederland staat internationaal bekend om zijn hoogstaande gezondheidszorg. Deze goede reputatie en de openheid van de Finse gezondheidssector maken Finland tot een aantrekkelijk markt voor Nederlandse bedrijven. Ben u actief in de gezondheidssector en wilt u uitbreiden naar Finland? Dan kan RVO.nl u helpen. Kijk op onze dienstverleningspagina.

     Energie en duurzaamheid

     Finland heeft als doelstelling om vanaf 2030 alle kolencentrales uit te faseren. Momenteel haalt het land 'slechts' 40% van de energie uit hernieuwbare bronnen. Dat betekent dat er de komende jaren nog een flinke inhaalsslag gemaakt moet worden. De Finse overheid investeert dan ook stevig in de ontwikkeling van een duurzame energiemix.

     Voor Nederlandse bedrijven liggen hier kansen. Niet alleen in productie van duurzame energie, maar ook wat betreft slimme oplossingen op het gebied van netbeheer en stroomdistributie. Meer weten? Neem contact op met een van onze regio-adviseurs.

      Kansen in overige sectoren Finland

      Behalve in bovengenoemde sectoren, zijn er in Finland nog meer zakelijke mogelijkheden. Voorbeelden van andere kansrijke sectoren zijn voedingsproducten, kleinhandel en horeca, bouwproducten, medische uitrusting en toestellen, LNG-terminals (vloeibaar gas), consumptiegoederen en e-commerce.

      Benieuwd of er kansen zijn voor uw sector? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij kijken graag samen met u naar de mogelijkheden.

       Marktrapporten over kansrijke sectoren

       RVO.nl en het buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten, Netherlands Business Support Offices (NBSO's), Innovatie Attachés en landbouwraden publiceren rapporten over kansrijke sectoren in het buitenland.

       Helaas zijn er op dit moment geen actuele marktrapporten over Finland.

       Aanbestedingen en subsidies

       Kansrijke aanbestedingen

       Internationale organisaties zoals de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) en de Europese Commissie geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Internationale aanbestedingen kunt u bekijken via de volgende bronnen:

       Bekijk ook subsidies, leningen, aanbestedingen op de website van de Europese Commissie en internationale organisaties op RVO.

       Subsidies en financiering

       Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf, zodat u over de grens uw vleugels uit kunt slaan? Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen.

       In de subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor het indienen van een aanvraag. Door aan te geven wie u bent en waarnaar u op zoek bent, krijgt u een subsidieoverzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van diverse Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

       Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs helpen graag met adviseren welke financiering bij u past, ook buiten RVO.

       Meer informatie

       • Directeur Internationale Programma's Tjerk Opmeer bespreekt de kansen in Finland tijdens BNR Zakendoen. Luister de aflevering terug op ons YouTube-kanaal.
       • Business Finland is het investeringsagentschap van Finland.

       Benieuwd naar de kansen in uw sector?

       Vraag nú een gratis marktverkenning aan.

       In opdracht van:
       • Ministerie van Buitenlandse Zaken
       Bent u tevreden over deze pagina?