Zakelijke kansen in Finland

Gepubliceerd op:
25 juli 2012
Laatst gecontroleerd op:
11 september 2023

De Finse markt is misschien niet de grootste of de dichtstbijzijnde, toch liggen er genoeg zakelijke kansen. Finland is een welvarend en innovatief land met een open economie. Op deze pagina lichten we een aantal kansrijke sectoren uit. Ook vertellen we iets over aanbestedingen en IMVO.

Energie en duurzaamheid

Finland wil in 2035 koolstofneutraal zijn. Windenergie op zee en waterstof spelen een grote rol in de energietransitie. Waterstof wordt vooral belangrijk voor het koolstofvrij maken van industrieën.

Het land haalt nu 'slechts' 40% van de energie uit hernieuwbare bronnen. Dat betekent dat er de komende jaren nog een flinke inhaalsslag nodig is. De Finse overheid investeert dan ook stevig in de ontwikkeling van een duurzame energiemix.

Voor Nederlandse bedrijven liggen hier kansen en samenwerkingsmogelijkheden. Denk aan de productie van duurzame energie, vooral windenergie op zee en waterstof. Maar ook aan slimme oplossingen voor netbeheer en stroomdistributie. 

  Marktrapport kansen waterstofsector Nordics

  De Nordics bieden veelbelovende kansen voor Nederlandse bedrijven om samen te werken en een groene waterstofeconomie te ontwikkelen. Benieuwd naar uw kansen in Zweden, Denemarken, Noorwegen, IJsland en Finland? Vraag het gratis marktrapport aan.

  Gezondheidszorg

  De Finse gezondheidssector behoort tot de top van de wereld. Het land besteedt per jaar honderden miljoenen euro's aan medisch onderzoek, scholing van medisch personeel en de ontwikkeling van medicijnen. Daarnaast is Finland ver met digitaliseren van medische gegevens.

  Ook Nederland staat internationaal bekend om zijn hoogstaande gezondheidszorg. Deze goede reputatie en de openheid van de Finse gezondheidssector maken Finland tot een aantrekkelijk markt voor Nederlandse bedrijven.

  Meer weten over de kansen in de Finse zorg? Download dan het gratis rapport over samenwerkingskansen in Finland voor de Nederlandse Life Sciences & Health-sector van de website van de Task Force Health Care.

   Bouw en infrastructuur

   Finland is relatief dunbevolkt. Op een oppervlakte die ongeveer 8 keer groter is dan Nederland, wonen slechts 5,5 miljoen mensen. Door de dunbevolktheid zijn de afstanden tussen de steden en dorpen groot. Voor de Finse economie is het dan ook van levensbelang dat de infrastructuur van hoge kwaliteit is.

   Voor Nederlandse bedrijven in de bouw- en infrasector liggen er kansen in Finland. Niet alleen voor reguliere infrastructurele werkzaamheden, maar ook voor innovatieve en ambitieuze projecten. 

   Digitalisering, ICT en Gamesector

   Finland heeft een heel goede digitale infrastructuur. Het land hoort tot de grootste verbruikers van (mobiele) data ter wereld. Finland heeft met Rovio (Angry Birds) en Supercell (Clash of Clans) 2 wereldsterren in mobiel gamen in huis.

   De Finse ICT & telecomsector is mogelijk ook kansrijk voor uw onderneming. Zo heeft Finland een actieve start-up-cultuur, waar nieuwe innovaties elkaar snel opvolgen. Ondernemers in deze sector werken graag en gemakkelijk internationaal. 

   Download: uw kansen in digitalisering en hightech

   'Research Project on Finnish Digitalization Policy & Business Opportunities in Leading Finnish High Tech Sectors' (2023) beschrijft het Finse digitaliseringsbeleid en innovatieve hightechsectoren. U leest over de laatste ontwikkelingen in cyberbeveiliging, telecom (5G/6G), smart cities & smart mobility en quantumcomputing. Het onderzoeksrapport van de de ambassade in Finland legt ook uit waar de kansen liggen voor u als Nederlandse ondernemer. En hoe het zit met markttoegang, financiering en partnerschappen.

    Kansen in overige sectoren Finland

    Behalve in bovengenoemde sectoren, zijn er in Finland nog meer zakelijke mogelijkheden. Voorbeelden van andere kansrijke sectoren zijn voedingsproducten, kleinhandel en horeca, bouwproducten, medische uitrusting en toestellen, LNG-terminals (vloeibaar gas), consumptiegoederen en e-commerce.

     Aanbestedingen en subsidies

     Kansrijke aanbestedingen

     Internationale organisaties zoals de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) en de Europese Commissie geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Bekijk internationale aanbestedingen via de volgende bronnen:

     Bekijk ook informatie over subsidies, leningen, aanbestedingen op de website van de Europese Commissie en over internationale organisaties op rvo.nl.

     Subsidies en financiering

     Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf om de grens over te gaan? Wij helpen u graag uw financiering rond te krijgen.

     In onze subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor aanvragen. Geef aan wie u bent en wat u zoekt, en u krijgt een overzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van verschillende Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

     Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs denken graag met u mee, ook over financiering buiten RVO. Neem contact op voor persoonlijk advies.

     Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

     Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

     De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

     Onderzoek de risico's

     Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke IMVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

     Meer weten of hulp nodig?

     Meer weten?

     Ontdek uw kansen

     Waar liggen de grootste kansen voor u? Wij denken graag met u mee.

     In opdracht van:
     • Ministerie van Buitenlandse Zaken
     Bent u tevreden over deze pagina?