Zakelijke kansen in Finland

Gepubliceerd op:
25 juli 2012
Laatst gecontroleerd op:
9 december 2020

De Finse markt is misschien niet de grootste of de dichtstbijzijnde, toch liggen er genoeg zakelijke kansen. Finland is een welvarend en innovatief land met een open economie. Op deze pagina lichten we een aantal kansrijke sectoren uit.

Bouw en infrastructuur

Finland is relatief dunbevolkt. Op een oppervlakte die ongeveer 8 keer groter is dan Nederland, wonen slechts 5,5 miljoen mensen. Door de dunbevolktheid zijn de afstanden tussen de steden en dorpen groot. Voor de Finse economie is het dan ook van levensbelang dat de infrastructuur van hoge kwaliteit is.

Voor Nederlandse bedrijven in de bouw- en infrasector liggen er kansen in Finland. Niet alleen voor reguliere infrastructurele werkzaamheden, maar ook voor innovatieve en ambitieuze projecten. Het FinEst Link-project – een tunnel tussen Helsinki en Tallinn – is hiervan een goed voorbeeld.

Regiofocus: Tunnel Helsinki-Tallinn

Waar het meeste verkeer op de 80 kilometer tussen Helsinki en Tallinn nu nog per (veer)boot plaatsvindt, moet dit in 2024 per tunnel gebeuren. Dat is tenminste de ambitie van Peter Vesterbacka, de voormalig marketing directeur van Angry Birds-maker Rovio. Het zou de langste tunnel ter wereld moeten worden. Daarnaast willen de ontwikkelaars verschillende kunstmatige eilanden aanleggen.

Werkzaamheden zijn baggeren, (tunnel-)bouw, ontwerp van infrastructuur, stations en spoorgerelateerde werkzaamheden. Kosten van het FinEst Link-project worden geschat op €15 miljard voor de tunnel. Alle plannen bij elkaar kosten zo’n €150 miljard. Bent u actief in de bouw- en infrasector? Directeur Internationale Programma's Tjerk Opmeer bespreekt deze kans op BNR Nieuwsradio. Luister de aflevering terug op ons YouTube-kanaal.

  ICT en Gamesector

  Finland heeft een uitstekende digitale infrastructuur. Het land behoort tot de grootste verbruikers van (mobiele) data ter wereld, zo blijkt uit onderzoek van adviesbureau Tefficient. En hoewel Nokia inmiddels vergane glorie is, heeft de Finse ICT en telecomsector met Rovio (o.a. Angry Birds) en Supercell (o.a. Clash of Clans) wel twee wereldsterren op het gebied van mobiel gamen in huis.

  De Finse ICT & telecomsector kan ook kansrijk zijn voor uw onderneming. Zo is in Finland sprake van een actieve start-up-cultuur, waar nieuwe innovaties elkaar snel opvolgen. Ondernemers in deze sector werken graag en gemakkelijk internationaal. 

   Gezondheidszorg

   De Finse gezondheidssector behoort tot de top van de wereld. Het land besteedt per jaar honderden miljoenen euro's aan medisch onderzoek, scholing van medisch personeel en de ontwikkeling van medicijnen. Daarnaast is Finland ver met digitaliseren van medische gegevens.

   Ook Nederland staat internationaal bekend om zijn hoogstaande gezondheidszorg. Deze goede reputatie en de openheid van de Finse gezondheidssector maken Finland tot een aantrekkelijk markt voor Nederlandse bedrijven.

   Meer weten over de kansen in de Finse zorg? Download dan het gratis rapport over samenwerkingskansen in Finland voor de Nederlandse Life Sciences & Health-sector van de website van de Task Force Health Care.

    Energie en duurzaamheid

    Finland heeft als doelstelling om vanaf 2030 alle kolencentrales uit te faseren. Momenteel haalt het land 'slechts' 40% van de energie uit hernieuwbare bronnen. Dat betekent dat er de komende jaren nog een flinke inhaalsslag gemaakt moet worden. De Finse overheid investeert dan ook stevig in de ontwikkeling van een duurzame energiemix.

    Voor Nederlandse bedrijven liggen hier kansen. Niet alleen in productie van duurzame energie, maar ook wat betreft slimme oplossingen op het gebied van netbeheer en stroomdistributie. 

     27 juni: Webinar kansen waterstofsector Nordics 

     Tijdens het gratis webinar op dinsdag 27 juni 2023 hoort u over kansen in de waterstofsector in Finland en andere landen in de Nordics. Wij presenteren samen met de ambassades de resultaten van een marktstudie naar de waterstofsector in de Nordics. De voertaal is Engels en u kunt zich uiterlijk 26 juni 2023 aanmelden.

     Kansen in overige sectoren Finland

     Behalve in bovengenoemde sectoren, zijn er in Finland nog meer zakelijke mogelijkheden. Voorbeelden van andere kansrijke sectoren zijn voedingsproducten, kleinhandel en horeca, bouwproducten, medische uitrusting en toestellen, LNG-terminals (vloeibaar gas), consumptiegoederen en e-commerce.

      Aanbestedingen en subsidies

      Kansrijke aanbestedingen

      Internationale organisaties zoals de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) en de Europese Commissie geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Internationale aanbestedingen kunt u bekijken via de volgende bronnen:

      Bekijk ook subsidies, leningen, aanbestedingen op de website van de Europese Commissie en internationale organisaties op RVO.

      Subsidies en financiering

      Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf, zodat u over de grens uw vleugels uit kunt slaan? Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen.

      In de subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor het indienen van een aanvraag. Door aan te geven wie u bent en waarnaar u op zoek bent, krijgt u een subsidieoverzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van diverse Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

      Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs helpen graag met adviseren welke financiering bij u past, ook buiten RVO.

      Meer weten?

      Alle marktrapporten over Finland

      Samen met het buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten en landbouwraden publiceren wij regelmatig marktrapporten over kansrijke sectoren in Finland. U vindt ze op deze pagina bij de betreffende kansrijke sector. In onze bibliotheek vindt u een volledige lijst van marktrapporten over Finland.

      Meer informatie

      Ontdek uw kansen

      Waar liggen de grootste kansen voor u? Wij denken graag met u mee.

      In opdracht van:
      • Ministerie van Buitenlandse Zaken
      Bent u tevreden over deze pagina?