Bedrijf starten in Griekenland

Gepubliceerd op:
19 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
28 oktober 2021

De Griekse economie is zich aan het herstellen. De economische groei ligt lager door de coronacrisis, maar de vooruitzichten voor Griekenland op de middellange termijn zijn goed. Dit biedt kansen voor Nederlandse ondernemers. Een bedrijf of vestiging in Griekenland oprichten kan u helpen om deze mogelijkheden optimaal te benutten. Maar wat komt hier allemaal bij kijken? RVO helpt u op weg.

Onze regio-experts kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Griekenland. Kijk op onze dienstverleningspagina voor meer informatie over hoe RVO u kan helpen.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Grieks investerings- en zakenklimaat

In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank kunt u de administratieve verplichtingen en regeldruk in Griekenland vergelijken met die van andere landen. In deze ranglijst komen onder meer zaken als belastingen, de registratie van onroerend goed en het inhuren van personeel aan bod. Al deze zaken bij elkaar opgeteld geven ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. Griekenland staat 79e (ranking 2020).

Let op! De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten het ontwikkelen van de Doing Business-rapporten te stoppen. De bank werkt momenteel aan een nieuwe betrouwbare methode voor het beoordelen van het internationale zaken- en investeringsklimaat.

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Voordelen bedrijf starten in Griekenland

Als u een bedrijf start in Griekenland, zit u dichter bij uw klant. Zo speelt u sneller in op veranderingen. Ook kunt u gebruikmaken van bepaalde lokale voordelen, zoals subsidies en regelingen. Zo heeft u meer kans op succes bij het zakendoen.

Naast voordelen zijn er ook een aantal nadelen aan het starten van een onderneming in Griekenland. Zo moet u er rekening mee houden dat de regels anders zijn dan u in Nederland gewend bent. Uw zakelijke activiteiten vallen namelijk onder het Griekse recht. Verdiep u dus in de Griekse wet- en regelgeving. Hou er ook rekening mee dat zaken als vergunningen aanvragen langer kunnen duren. U kunt overwegen om een gespecialiseerd adviesbureau in te schakelen.

Populaire bedrijfsvormen in Griekenland

Net als in Nederland kunt u in Griekenland kiezen uit verschillende soorten ondernemingen. Elke bedrijfsvorm kent zijn eigen juridische en administratieve verplichtingen. De meest populaire Griekse bedrijfsvormen zijn:

  • Etería Periorisménis Euthínis (E.P.E.), vergelijkbaar met de Nederlandse B.V.
  • Anónimi Etería (A.E.), vergelijkbaar met de Nederlandse N.V.
  • Omórithmi Etería (O.E.), vergelijkbaar met de Nederlandse V.O.F.
  • Eterórithmi Etería (E.E.), vergelijkbaar met de commanditaire vennootschap.

Enterprise Greece helpt buitenlandse ondernemingen bij hun investeringen in Griekenland. Zij kunnen u helpen bij specifieke vragen over belastingen, vergunningen en andere zaken die komen kijken bij het starten van een onderneming in Griekenland.

Speciale economische zones

In Griekenland zijn 3 speciale economische zones ('free zones') in de havengebieden van Piraeus, Thessaloniki en Heraklion. In deze gebieden gelden bepaalde voorwaarden die voor u interessant kunnen zijn. Zo mogen producten uit het buitenland naar deze gebieden worden gebracht zonder betaling van douanerechten of andere belastingen.

De haven van Piraeus biedt op haar website meer informatie over de speciale economische zone in Piraeus en de voordelen voor u als ondernemer.

Meer informatie

Advies over bedrijf starten in Griekenland

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Griekenland. Maak kennis met onze dienstverlening en vraag uw gratis adviesgesprek aan.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?