Bedrijf starten in Griekenland

Laatst gecontroleerd op:
29 januari 2024
Gepubliceerd op:
19 april 2013

Wilt u een bedrijf starten in Griekenland of misschien een partnerschap aangaan met een Grieks bedrijf? Investeren in Griekenland betekent dat u te maken krijgt met eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of de afdracht van belastingen. 

Voordelen bedrijf starten in Griekenland

Als u een bedrijf start in Griekenland, zit u dichter bij uw klant. Zo speelt u sneller in op veranderingen. Ook kunt u gebruikmaken van bepaalde lokale voordelen, zoals subsidies en regelingen. Zo heeft u meer kans op succes bij het zakendoen.

Naast voordelen zijn er ook een aantal nadelen aan het starten van een onderneming in Griekenland. Zo zijn de regels anders dan u in Nederland gewend bent. Uw zakelijke activiteiten vallen namelijk onder het Griekse recht. Verdiep u dus in de Griekse wet- en regelgeving. Hou er ook rekening mee dat zaken als vergunningen aanvragen langer kunnen duren. U kunt overwegen om een gespecialiseerd adviesbureau in te schakelen.

Griekse bedrijfsvormen

Net als in Nederland kunt u in Griekenland kiezen uit verschillende soorten ondernemingen. Elke bedrijfsvorm kent zijn eigen juridische en administratieve verplichtingen. De meest populaire Griekse bedrijfsvormen zijn:

  • Etería Periorisménis Euthínis (E.P.E.), vergelijkbaar met de Nederlandse B.V.
  • Anónimi Etería (A.E.), vergelijkbaar met de Nederlandse N.V.
  • Omórithmi Etería (O.E.), vergelijkbaar met de Nederlandse V.O.F.
  • Eterórithmi Etería (E.E.), vergelijkbaar met de commanditaire vennootschap.
Enterprise Greece helpt buitenlandse ondernemingen bij hun investeringen in Griekenland. Zij kunnen u helpen bij specifieke vragen over belastingen, vergunningen en andere zaken die komen kijken bij het starten van een bedrijf in Griekenland.

Welke Griekse bedrijfsvorm past bij u?

Welke bedrijfsvorm voor u het meest geschikt is, hangt af van een aantal factoren, zoals:

  • de sector waarin u actief bent;
  • de mate waarin u aansprakelijk wilt zijn;
  • de grootte van uw onderneming.

Deze afweging wordt door ieder bedrijf anders gemaakt.

Komt u er zelf niet uit? Overweeg dan een adviesbureau in te schakelen dat gespecialiseerd is in het starten van een bedrijf in Griekenland. Zij kunnen u – tegen betaling – voorzien van advies over welke vorm bij u past en wat u moet doen om te kunnen starten in Griekenland. Misschien komt u in aanmerking voor een tegemoetkoming in de kosten voor het inhuren van een specialist. Kijk hiervoor op onze pagina Subsidie SIB kennis en vaardigheden.

Registreren van uw Griekse onderneming

Als u start in Griekenland dan registreert u zich – voordat u actief wordt – in het openbare handelsregister. Meer informatie over registratie vindt u op de website van de Griekse overheid.

Grieks investerings- en zakenklimaat

In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank kunt u de administratieve verplichtingen en regeldruk in Griekenland vergelijken met die van andere landen. In deze ranglijst komen onder meer zaken als belastingen, de registratie van onroerend goed en het inhuren van personeel aan bod. 

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Informatiegidsen over zakendoen in Griekenland

Er staan diverse investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren online. Hieronder vindt u enkele voorbeelden voor Griekenland:
•    A guide to doing business in Greece van Deloitte (pdf)
•    UHY: Doing Business in Greece (pdf)
•    De gids 'Investment in Greece' van KPMG

Voor informatie over kansrijke sectoren en investeringskansen voor buitenlandse ondernemingen kunt u ook terecht bij Enterprise Greece. Dat is het officiële investeringsagentschap van Griekenland.

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Speciale economische zones

In Griekenland zijn 3 speciale economische zones ('free zones') in de havengebieden van Piraeus, Thessaloniki en Heraklion. In deze gebieden gelden bepaalde voorwaarden die voor u interessant kunnen zijn. Zo mogen producten uit het buitenland naar deze gebieden worden gebracht zonder betaling van douanerechten of andere belastingen.

De haven van Piraeus biedt op haar website meer informatie over de speciale economische zone in Piraeus en de voordelen voor u als ondernemer.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen op rvo.nl. Zoekt u ondersteuning bij Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO)? Neem dan contact op met ons IMVO-steunpunt.

Advies over bedrijf starten in Griekenland

Heeft u nog vragen? Maak kennis met onze dienstverlening en vraag uw gratis adviesgesprek aan. Onze adviseurs helpen u graag.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?