Horticulture: marktkansen in de Griekse tuinbouwsector

Laatst gecontroleerd op:
2 september 2021
Gepubliceerd op:
31 augustus 2021

De tuinbouwsector in Griekenland staat op het punt een groot moderniseringsproces in te zetten. Het land had de afgelopen jaren te kampen met een economische crisis, gevolgd door de coronacrisis. Daardoor kwamen investeringen voor groententeelt in de glastuinbouw tot stilstand. Tegelijkertijd nam de export van groenten vanuit Griekenland naar Nederland toe. Ook steeg de Griekse fruitproductie.

Momenteel is het politiek-economische klimaat gunstig. Griekse tuinbouwondernemers gaan naar verwachting de komende jaren fors investeren in verdere modernisering. Dit biedt grote kansen voor de Nederlandse tuinbouwsector.

Rapport 'Horticulture Marktkansen in Griekenland'

De studie 'Enhancing agricultural trade & logistics between Greece and the Netherlands, focusing on potato, fruit and vegetables' is uitgevoerd door Agriprogress, in opdracht van de ambassade in Athene. Het Engelstalige rapport bevat een uitgebreid overzicht van de stand van zaken. Daarnaast komen de kansen en uitdagingen in de agrarische handel tussen Nederland en Griekenland aan bod. De studie is bedoeld voor Nederlandse bedrijven die willen bijdragen aan de ontwikkeling van de Griekse agrarische sector. De focus ligt hierbij op:

  • Duurzame technieken
  • Smart farming
  • Groei van organische producten

De Griekse tuinbouwsector

Sinds vorig jaar is de totale export van groente en fruit uit Griekenland sterk gestegen. Het ziet ernaar uit dat deze trend zich zal voortzetten. Belangrijke afzetmarkten voor groenten zijn met name Duitsland, Bulgarije, Polen en Roemenië. Egypte is een groeimarkt voor Grieks fruit. Nederland is een belangrijke afnemer van Griekse bessen, vooral aardbeien en blauwe bessen.

Toch blijft de Griekse tuinbouwproductie nog achter bij die van Nederland. Hier komt steeds meer verandering in. Griekse telers investeren vaker in hightech kassen en technologie, vaak van Nederlandse origine.

De Griekse producenten begrijpen als geen ander dat de veranderende markten vragen om modernisering. Ze zoeken steeds vaker naar digitale toepassingen en technologie om te blijven voldoen aan de hoge eisen van de retailmarkt, zowel in binnen- als buitenland. Dit wordt gestimuleerd door EU en Griekse stimuleringsfondsen. Op deze manier worden er stappen gezet richting duurzame tuinbouwproductie.

Kansen voor Nederlandse bedrijven

Nederland staat wereldwijd op de 2e plaats als het gaat om de export van agrofoodproducten. Onze ervaring en knowhow kunnen worden gedeeld en vertaald naar de Griekse situatie om de lokale aardappel-, groente- en fruitteelt te stimuleren.

Griekenland investeert via overheids- en kennisinstellingen (universiteiten, opleidingscentra, scholen) in een kennis-ecosysteem. Hierbinnen zijn er aanzienlijke kansen voor duurzame groei en modernisering van de Griekse tuinbouw- en fruitsector. Met name door hightech systemen die gebruikmaken van gas en aardwarmte. Een andere ontwikkeling is het upgraden van de grotere plastic tunnelkweeksystemen. Smart farming, biologische productie en medicinale cannabisproductie bieden ook grote kansen voor Nederlandse ondernemers.

Vraag direct gratis het marktrapport aan

Het volledige marktrapport gaat in op de kansen in de tuinbouwsector in Griekenland en hoe u deze markt kunt benaderen. Vul het formulier in en ontvang het rapport direct gratis in uw mailbox. 

Wij gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Lees meer over ons privacybeleid.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?