Handelsmonitor 2022

Gepubliceerd op:
18 april 2023

De Handelsmonitor 2022 onderzoekt trends en ontwikkelingen in de vraag naar ondersteuning bij internationaal ondernemen. Het onderzoek is uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Wat staat er in de Handelsmonitor 2022?

De Handelsmonitor 2022 beschrijft wat het effect is geweest van de meest relevante geopolitieke en macro-economische trends van 2022 op Nederlandse ondernemers die internationaal zakendoen. Denk aan de economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne, het halfgeleidertekort, de impact van de coronacrisis en cybersecurity.

De trends uit de handelsmonitor zijn gesignaleerd via een kwalitatief onderzoek en via terugkerende vragen van ondernemers aan RVO. Deze vormden de basis van een vragenlijst die naar internationaal actieve Nederlandse ondernemers is gestuurd. 1.400 ondernemers hebben gereageerd, waarvan er 1.221 internationaal actief zijn.

Daarnaast zijn de cijfers van de dienstverlening van het buitenlandnetwerk geanalyseerd en geduid door onze RVO-adviseurs. Naast onze eigen inzichten is er gebruikgemaakt van andere databronnen, zoals de informatie van het CBS.

"Door gebruik te maken van de schatkist aan data die onze dienstverlening genereert, kunnen we nog meer bijdragen aan succesvol internationaal ondernemen."

Annette Wijering
Afdelingsmanager Internationaal Ondernemen

Voor wie is de Handelsmonitor 2022 bedoeld?

De handelsmonitor is bedoeld voor onze publieke en private partners en voor alle geïnteresseerde ondernemers.

U kunt de Handelsmonitor hieronder downloaden:

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?