Bedrijf starten in Iran

Gepubliceerd op:
18 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
10 november 2023

Wilt u een bedrijf starten in Iran? Of een partnerschap aangaan met een Iraans bedrijf? De politieke situatie brengt uitdagingen met zich mee, maar het land biedt ook investeringskansen. Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen aan ondernemingsvormen of belastingen betalen. 

Deze pagina geeft u handvatten bij het beginnen van een bedrijf in Iran. Ga altijd na bij de Iraanse instanties wat uw specifieke verplichtingen zijn. Per situatie of rechtsvorm kunnen de eisen bij het oprichten van een onderneming verschillen.
Onze regio-adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Iran. Bekijk hoe wij u kunnen helpen.

Denk aan de sancties

Denk bij uw investeringen aan de sancties die dit moment gelden tegen Iran. U moet die kennen, want u moet zich eraan houden tijdens het zakendoen. Daar bent u zelf verantwoordelijk voor. Op onze pagina over sancties in Iran vindt u meer informatie.

Lees ook het factsheet Zakendoen in Iran, waarin het ministerie van Buitenlandse Zaken uitlegt wat wel en niet mag. Verder vindt u in het handboek Iran meer informatie over de mogelijkheden en beperkingen van zakendoen in Iran.

Onze landenadviseurs kunnen u ook helpen. Zij doen bijvoorbeeld onderzoek naar de markt of de sector waarin u wilt investeren. Of helpen u bij het vinden van zakenpartners in Iran. Onze landenadviseurs geven u dan ook graag persoonlijk advies voor zakendoen in het buitenland.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een eigen bedrijf beginnen in Iran

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn plaatselijke regels waaraan u moet voldoen. Maar u moet bijvoorbeeld ook denken aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land.

Voor het zakendoen in Iran zijn veel juridische vormen mogelijk. De belangrijkste ondernemingsvormen voor een buitenlandse onderneming zijn:

  • Private joint stock company
  • Limited liability company
  • Public joint stock company
  • Branch office (filiaal)

Wilt u hierover van gedachten wisselen met een van onze adviseurs? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met u mee.

Registratie in het handelsregister

Bedrijven die zich in Iran vestigen, moeten zich registreren bij verschillende instanties. U moet een handelsregistratie regelen bij het Iraanse ministerie van Economische Zaken en Financiën. Daarnaast heeft u een Commercial Card van de Iraanse Chamber of Commerce, Industries, Mines and Agriculture (ICCIMA) nodig.

Lees meer over registratie op de EU-portal Access2Markets onder het kopje 'Registration Requirements'. U vindt dit kopje onder 'Procedures and Formalities'. Vul eerst uw HS-code en land in. Heeft u nog niet eerder gewerkt met Access2Markets? Bekijk dan eerst ons stappenplan Exporteren buiten de EU: Access2Markets.

Het Iraanse investerings- en zakenklimaat

Ease of Doing Business

Iran staat in de Doing Business ranking van 2020 (pdf) op de 127e plaats. Hierbij wordt het ondernemingsklimaat onder de loep genomen. Het rapport Doing Business in Iran 2020 (pdf) beschrijft praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Iran. Het land scoort goed op de punten bouwvergunningen en handhaven van contracten. Iran scoort minder goed als het gaat om een bedrijf starten en bescherming van kleine investeerders.

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Speciale economische zones

Speciale economische zones kunnen voor u als buitenlandse investeerder fiscaal aantrekkelijk zijn. De website van British Iranian Chamber of Commerce geeft een overzicht van deze zones in Iran.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over (internationaal) maatschappelijk verantwoord ondernemen - (I)MVO. Dit betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer over IMVO in Iran

Meer informatie

Investeringsgidsen en rapporten over Iran geven veel informatie over bijvoorbeeld het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

Investeringsgidsen Iraanse overheid

  • Invest in Iran biedt Engelstalige informatie over investeringsmogelijkheden in het land.
  • De investeringsgids van Invest in Iran biedt informatie over investeringsprocedures en meer.

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Vragen over een bedrijf starten in Iran?

Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over een bedrijf starten in Iran.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?