Bedrijf starten in Iran

Gepubliceerd op:
18 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
13 april 2022

Wilt u een bedrijf starten in Iran? Of een partnerschap aangaan met een Iraans bedrijf? De politieke situatie brengt uitdagingen met zich mee, maar het land biedt ook investeringskansen. Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen aan ondernemingsvormen of de afdracht van belastingen. 

Onze regio-adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Iran. Kijk op onze dienstverleningspagina voor een overzicht van wat wij voor u kunnen betekenen.

 

Denk aan de sancties

Denk bij uw investeringen aan de sancties die dit moment gelden tegen Iran. U moet die kennen, want u moet zich eraan houden tijdens het zakendoen. Daar bent u zelf verantwoordelijk voor. Op onze pagina over sancties in Iran vindt u meer informatie.

Lees ook het factsheet Zakendoen in Iran, waarin het ministerie van Buitenlandse Zaken uitlegt wat wel en niet mag. Verder vindt u in het handboek Iran meer informatie over de mogelijkheden en beperkingen van zakendoen in Iran.

Onze regio-experts kunnen u ook helpen. Zij doen bijvoorbeeld onderzoek naar de markt of de sector waarin u wilt investeren. Of helpen u bij het vinden van zakenpartners in Iran. Onze regio-experts geven u dan ook graag persoonlijk advies voor zakendoen in het buitenland.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een eigen bedrijf beginnen in Iran

Als u een bedrijf wil beginnen in het buitenland, moet u voldoen aan de lokale regels. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

Ease of Doing Business

'Ease of Doing Business' van de Wereldbank is een handige webpagina om te beginnen met uw onderzoek. U krijgt praktische informatie over het beginnen van een eigen bedrijf. Bijvoorbeeld over:

 • aanvragen van bouwvergunningen;
 • registreren van onroerend goed;
 • bescherming van investeerders;
 • betalen van belastingen;
 • handhaven van contracten.

Onderaan de pagina vindt u uitleg in grafieken (figures). Klik op 'details' voor een uitvoeriger overzicht van de gegevens. U vindt er antwoorden op concrete vragen als: welke procedure moet u doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn eraan verbonden?

Al deze zaken bij elkaar opgeteld geven ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index.

Iran scoort goed op de punten bouwvergunningen en handhaven van contracten. Iran scoort minder goed als het gaat om bedrijf starten en bescherming van kleine investeerders.

Rapport Doing Business in Iran

De Wereldbank heeft de informatie van 'Ease of Doing Business' ook verzameld in een pdf: Doing business in Iran 2019 (pdf).

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land.

Voor het zakendoen in Iran zijn veel juridische vormen mogelijk. De belangrijkste ondernemingsvormen voor een buitenlandse onderneming zijn:

 • Private joint stock company
 • Limited liability company
 • Public joint stock company
 • Branch office (filiaal)

Wilt u hierover van gedachten wisselen met een van onze adviseurs? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met u mee.

Speciale Economische Zones

Speciale economische zones kunnen voor u als buitenlandse investeerder fiscaal aantrekkelijk zijn. Iran heeft momenteel 14 speciale economische zones. De website van British Iranian Chamber of Commerce geeft een overzicht van deze zones.

Meer informatie

Investeringsgidsen en rapporten over Iran geven veel informatie over bijvoorbeeld het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

Investeringsgidsen Iraanse overheid

 • Invest in Iran biedt Engelstalige informatie over investeringsmogelijkheden in het land.
 • De investeringsgids van Invest in Iran biedt informatie over onder andere registratie van bedrijven en over werkvergunningen voor niet-Iraanse werknemers.

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Advies over bedrijf starten in Iran

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Iran. Maak kennis met onze dienstverlening en vraag uw gratis adviesgesprek aan.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?