Handel Nederland - Kenia

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
8 juni 2023

Kenia is een van onze belangrijkste exportpartners in Oost-Afrika. Voor de Keniaanse export zijn wij maar liefst het 5e exportland (cijfers Statista, 2020). We importeren veel groenten, fruit, koffie, thee en ruwe dierlijke en plantaardige producten uit Kenia. Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers over de handel tussen Nederland en Kenia.

Wilt u meer weten over Kenia, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Kenia.

Recente economische ontwikkelingen

Kenia was tot de coronacrisis gewend aan economische groei. In 2020 had het land te maken met een economische krimp van 0,3%. Met een economische groei van 7,5% veerde de Keniaanse economie flink terug in 2021.

Daarna bleef de economische groei rond de 5%. Dat kwam door versterkte productie, verbeterde investeerdersvertrouwen en de financiële plannen van de nieuwe regering. Daarnaast liggen de marktprijzen voor thee en koffie (en andere exportproducten) hoger en is de toerismesector weer teruggeveerd na de coronacrisis.

Meer weten?

Handelscijfers Nederland - Kenia

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Kenia

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 622 miljoen 2022
Totale invoer € 579 miljoen 2022

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Kenia in de databank Statline van het CBS. Wilt u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan de deze link in de databank Statline.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Kenia

  Uitvoer vanuit Nederland naar Kenia

  Productgroep Bedrag Jaartal
  Ruwe aardolie en aardolieproducten € 336 miljoen 2022
  Andere chemische producten € 37 miljoen 2022
  Toestellen voor telecommunicatie € 26 miljoen 2022

  De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Kenia.

  Voorlopige exportcijfers 

  Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

  Belangrijkste invoerproducten uit Kenia

   Invoer vanuit Kenia naar Nederland

   Productgroep Bedrag Jaartal
   Andere ruwe dierlijke en plantaardige producten € 363 miljoen 2022
   Groenten en fruit € 107 miljoen 2022
   Koffie, thee, cacao, specerijen en fabricaten daarvan € 8 miljoen 2022

   De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Kenia naar Nederland.

   Voorlopige importcijfers

   Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

   Handelsinformatie via TradeMap

   In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u ook de handelsstromen naar en uit Kenia bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

   Let op: anders dan het CBS, gebruikt Trademap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit is een systeem dat bedrijven en douanes wereldwijd gebruiken. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

   Overzicht handelscijfers

   Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt een overzicht van de import en export.

    Handelsbelemmeringen

    Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

    Meer weten?

    Ontdek uw kansen

    Loopt u rond met exportplannen voor Kenia? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij denken graag met u mee.

    In opdracht van:
    • Ministerie van Buitenlandse Zaken
    Bent u tevreden over deze pagina?