Handel Nederland - Kenia

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
29 augustus 2022

Kenia is een van onze belangrijkste exportpartner in Oost-Afrika. Voor de Keniaanse export zijn wij maar liefst het 5e exportland (cijfers Statista, 2020). We importeren veel groenten, fruit, koffie, thee en ruwe dierlijke en plantaardige producten uit Kenia. Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers over de handel tussen Nederland en Kenia.

Wilt u meer weten over Kenia, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Kenia.

Recente economische ontwikkelingen in Kenia

Kenia was tot de coronacrisis gewend aan economische groei: van 2015 tot 2019 had het land gemiddeld 4,7% economische groei per jaar. In 2019 was er nog een groei van 5,4%.

In 2020 had het land te maken met een economische krimp van 0,3%. Met een economische groei van 7,5% veerde de Keniaanse economie flink terug in 2021. Ook voor 2022 zijn de vooruitzichten positief.

Hoewel Kenia dus redelijk goed de coronacrisis doorkwam, zijn veel Kenianen hun baan kwijtgeraakt. De toerismesector is bijvoorbeeld heel hard geraakt. Daarnaast importeert Kenia veel graan uit Rusland en Oekraïne en heeft het land last van de prijsstijgingen als gevolg van het conflict. Lees meer hierover in de april-editie van Africa's Pulse van de Wereldbank.

Meer weten?

Handelscijfers Nederland - Kenia

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Kenia

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 578 miljoen 2021
Totale invoer € 557 miljoen 2021
Handelsbalans (positief/negatief) € 22 miljoen (+) 2021

Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Kenia in de databank Statline van het CBS.

Wilt u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan de deze link in de databank Statline.

  Belangrijkste uitvoerproducten naar Kenia

  Export van Nederland naar Kenia

  Productgroep Bedrag Jaartal
  Ruwe aardolie en aardolieproducten € 348 miljoen 2021
  Medicinale en farmaceutische producten € 40 miljoen 2021
  Toestellen voor telecommunicatie € 24 miljoen 2021

  De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar Kenia bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Kenia.

  Voorlopige exportcijfers 

  Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over 2022. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

   Belangrijkste invoerproducten uit Kenia

   Invoer van Kenia naar Nederland

   Productgroep Bedrag Jaartal
   Andere ruwe dierlijke en plantaardige producten € 405 miljoen 2021
   Groenten en fruit € 120 miljoen 2021
   Koffie, thee, cacao, specerijen en fabricaten daarvan € 8 miljoen 2021

   Bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Kenia bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Kenia door Nederland.

   Voorlopige invoercijfers

   Het CBS publiceert ook voorlopige invoercijfers over 2022. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

    Handelsinformatie via TradeMap

    Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen. 

    Let op: anders dan het CBS maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

    TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Kenia. Bovenaan bij 'country' en 'partner' kunt u de landen selecteren.

     Handels- en investeringscijfers Kenia

     Bekijk onderstaand rapport voor een overzicht van de import en export, en met cijfers over de directe buitenlandse investeringen.

     Handelsbelemmeringen

     Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

     Meer weten?

     Ontdek uw kansen

     Loopt u rond met exportplannen voor Kenia? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij denken graag met u mee.

     In opdracht van:
     • Ministerie van Buitenlandse Zaken
     Bent u tevreden over deze pagina?