Handel Nederland - Kenia

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
22 juni 2021

We handelen veel met Kenia. Het land is wel onze belangrijkste exportpartner in Oost-Afrika. Voor de Keniaanse export zijn wij maar liefst het 4e exportland (cijfers TradeMap, 2017). We importeren veel groenten, fruit, koffie, thee en ruwe dierlijke en plantaardige producten. We exporteren zelf minder naar Kenia. Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers over de handel tussen Nederland en Kenia.

Wilt u meer weten over Kenia, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Kenia.

Handelscijfers Nederland - Kenia

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Kenia

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 454 miljoen 2020
Totale invoer € 484 miljoen 2020
Handelsbalans (positief/negatief) € 30 miljoen (-) 2020

Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Kenia in de databank Statline van het CBS.

Wilt u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan de deze link in de databank Statline.

  Effect coronacrisis op handel met Kenia

  De crisis raakt de Keniaanse economie hard. De coronacrisis trof belangrijke sectoren in Kenia als diensten en industrie. In 2019 was er nog een groei van 5,4%. In 2020 was die groei door de coronacrisis afgenomen tot 1,4%. Veel mensen in Kenia zijn door de coronacrisis hun baan kwijtgeraakt.

  Meer weten? Lees de analyse van de African Development Bank op pagina 120. Vergelijkingen tussen landen vindt u op pagina 38.

  Belangrijkste uitvoerproducten naar Kenia

  Export van Nederland naar Kenia

  Productgroep Bedrag Jaartal
  Ruwe aardolie en aardolieproducten € 233 miljoen 2020
  Toestellen voor telecommunicatie € 31 miljoen 2020
  Medicinale en farmaceutische producten € 22 miljoen 2020

  De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar Kenia bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Kenia.

  Voorlopige exportcijfers 

  Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over 2021. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

   Belangrijkste invoerproducten uit Kenia

   Invoer van Kenia naar Nederland

   Productgroep Bedrag Jaartal
   Andere ruwe dierlijke en plantaardige producten € 346 miljoen 2020
   Groenten en fruit € 102 miljoen 2020
   Ander vervoermaterieel € 13 miljoen 2020

   Bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Kenia bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Kenia door Nederland.

   Voorlopige invoercijfers

   Het CBS publiceert ook voorlopige invoercijfers over 2021. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

    Handelsinformatie via TradeMap

    Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen. 

    Let op: anders dan het CBS maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

    TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Kenia. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

     Handels- en investeringscijfers Kenia

     Bekijk onderstaand rapport voor een overzicht van de import en export, en met cijfers over de directe buitenlandse investeringen.

     Handelsbelemmeringen

     Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

      Meer weten?

       

      Bent u benieuwd of er ook voor u kansen liggen op de Keniaanse markt? Of wilt u sparren over uw exportplannen?

      In opdracht van:
      • Ministerie van Buitenlandse Zaken
      Bent u tevreden over deze pagina?