Bedrijf starten in Luxemburg

Gepubliceerd op:
2 mei 2013
Laatst gecontroleerd op:
14 april 2022

Wilt u een bedrijf starten in Luxemburg? Of misschien een partnerschap aangaan met een Luxemburgs bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen voor ondernemingsvormen of het betalen van belastingen. Gelukkig vindt u veel hulp online.

Onze regio-adviseurs kunnen u ook helpen. Zij doen bijvoorbeeld onderzoek naar de markt of sector waarin u wilt investeren. Of ze helpen u bij het vinden van zakenpartners in Luxemburg. Onze adviseurs geven u graag persoonlijk advies voor zakendoen in het buitenland.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een eigen bedrijf beginnen in Luxemburg

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn plaatselijke regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen. Met onderstaande informatie brengt u in kaart waar u aan moet denken.

Ease of Doing Business

De website 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank is een handige bron om te beginnen met uw onderzoek. Deze website geeft praktische informatie over het beginnen van een eigen bedrijf. Bijvoorbeeld over:

 • aanvragen van bouwvergunningen;
 • registreren van onroerend goed;
 • bescherming van investeerders;
 • betalen van belastingen;
 • handhaven van contracten.

Onderaan de pagina vindt u uitleg in grafieken (figures). Klik op 'details' voor een uitgebreider overzicht van de gegevens. De rubriek beantwoordt concreet vragen als: welke procedure moet u doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn eraan verbonden? Al deze zaken bij elkaar opgeteld geven ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. Luxemburg staat 2020.

Luxemburg scoort goed op de punten grensoverschrijdende handel, een eigen bedrijf beginnen en het betalen van belastingen. Het land scoort minder goed als het gaat om het verkrijgen van krediet en het oplossen van kredietproblemen.

Rapport Doing Business in Luxembourg

De Wereldbank heeft de informatie van 'Ease of Doing Business' ook verzameld in een rapport: Doing Business in Luxembourg 2020 (pdf).

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer op onze pagina over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land. Wilt u hierover van gedachten wisselen met een van onze adviseurs? Neem dan contact op met ons. Wij denken graag met u mee.

De belangrijkste en meest voorkomende ondernemingsvormen in Luxemburg zijn:

 • Limited Liability Company (Société à Responsabilité Limitée - SARL)
 • Joint Stock Company (Société Anonyme - SA)
 • General Partnership
 • Limited Partnership

De Luxemburgse overheidssite Guichet.lu geeft online toelichting over deze ondernemingsvormen.

Speciale economische zones

Speciale economische zones kunnen voor u als buitenlandse investeerder fiscaal aantrekkelijk zijn. Luxemburg heeft een Speciale Economische Zone: de 'Luxembourg Free Port' bij het vliegveld Findel. Goederen die naar deze zone worden gebracht, zijn officieel gezien 'in transit'. Daarom zijn ze vrijgesteld van btw, accijnzen en douanerechten.

Meer weten?

Online is veel informatie te vinden over investeren in Luxemburg. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

Investeringsgidsen Luxemburgse overheid

De investeringsgids van de overheidssite Luxembourg Trade & Invest geeft praktische handvatten voor het opzetten van een bedrijf in Luxemburg. U vindt hier veel handige informatie over onder meer:

 • een bedrijf beginnen;
 • een bedrijf runnen;
 • financiële voordelen;
 • wonen en werken in Luxemburg;
 • de economie van Luxemburg.

Investeringsgidsen consultancybureaus

In de online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren staat vaak informatie over het investeringsklimaat, belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor Luxemburg zijn:

Advies over bedrijf starten in Luxemburg

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Luxemburg. Maak kennis met onze dienstverlening en vraag uw gratis adviesgesprek aan.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?