Handel Nederland - Luxemburg

Gepubliceerd op:
29 oktober 2012
Laatst gecontroleerd op:
9 maart 2021

Nederland en Luxemburg kennen als lidstaten van de EU en Benelux een lange en nauwe handelsrelatie. De invoer uit Luxemburg piekte in 2018 (meer dan € 1 miljard). In 2020 valt de importwaarde met € 810 miljoen een stuk lager uit, de laagste waarde in 5 jaar. Ook de exportwaarde is in 2020 gekrompen. Toch blijft de export ondanks de krimp van 8% op een relatief hoog niveau (€ 1,3 miljard) vergeleken met eerdere jaren. Meer weten? Hieronder vindt u de actuele cijfers over de handel tussen Nederland en Luxemburg.

Wilt u meer weten over het land Luxemburg, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Luxemburg.

Ziet u zakelijke kansen op de Luxemburgse markt? En wilt u graag met iemand sparren over uw plannen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Handelscijfers Nederland - Luxemburg

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Luxemburg

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 1,3 miljard 2020
Totale invoer € 810 miljoen 2020
Handelsbalans (positief/negatief) € 510 miljoen (+) 2020

Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Luxemburg in de databank Statline van het CBS.

Effect coronacrisis op handel met Luxemburg

Bent u benieuwd naar de invloed van de coronacrisis op de handel tussen Nederland en Luxemburg? Vergelijk dan de voorlopige import- en exportcijfers van 2020 met die van 2019 in Statline-databank van het CBS. Zo krijgt u een idee van de impact van corona op de handel.

Effect op de Luxemburgse economie

Verschillende organisaties publiceren rapporten over de invloed van de coronacrisis op de economie, waaronder die van Luxemburg. Zij actualiseren deze regelmatig. Bekijk de ontwikkelingen en vooruitzichten:

Belangrijkste exportproducten naar Luxemburg

Top 3 uitvoerproducten naar Luxemburg

Productgroep Bedrag Jaartal
Toestellen voor telecommunicatie € 126 miljoen 2020
Kunstof in primaire vorm € 98 miljoen 2020
Elektrische apparaten € 89 miljoen 2020

De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van uitvoerproducten naar Luxemburg bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder export van Nederland naar Luxemburg.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers naar Luxemburg over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers voor wilt inzien. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Belangrijkste importproducten uit Luxemburg

Top 3 invoerproducten uit Luxemburg

Productgroep Bedrag Jaartal
IJzer en staal € 257 miljoen 2020
Rubberwaren € 58 miljoen 2020
Diverse fabricaten € 56 miljoen 2020

De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Luxemburg bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Luxemburg door Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige cijfers voor import uit Luxemburg over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers voor wilt inzien. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Handelsinformatie via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Luxemburg. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Overzicht handels- en investeringscijfers

Bekijk ook het rapport Handelscijfers Luxemburg - Nederland (pdf) (maart 2020), met een overzicht van de import en export en met cijfers over de directe buitenlandse investeringen.

Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Meer weten?

Benieuwd naar uw exportmogelijkheden?

Onze adviseurs helpen u gratis verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?