Zakelijke kansen in Luxemburg

Gepubliceerd op:
4 juni 2013
Laatst gecontroleerd op:
14 maart 2023

Luxemburg heeft zich in de afgelopen 50 jaar ontwikkeld van een industriële maak-economie tot een diensteneconomie. Hiermee staat Luxemburg op de 20e plaats van meest geglobaliseerde economieën wereldwijd. Dat betekent dat Luxemburg veel mensen, goederen, geld en informatie (zoals kennis en cultuur) uitwisselt met de rest van de wereld. Het land heeft daardoor veel relaties met het buitenland.

De prioriteit van de Luxemburgse regering is om het land verder digitaal te transformeren en om een data-gedreven en duurzame economie te vormen. Hiermee wil het zich positioneren als een van de meest vooruitstrevende digitale samenlevingen in de wereld. Om dit te bereiken kiest het land een naar het buitenland gerichte benadering. Daarbij zet het stimuleringsmaatregelen in om buitenlands talent en bedrijven (inclusief start-ups) aan te trekken en te begeleiden.

Marktrapporten met kansrijke sectoren

Samen met het buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten, Netherlands Business Support Offices (NBSO's), Innovatie Attachés en landbouwraden publiceren wij rapporten over kansrijke sectoren in het buitenland.

Kansen in kunstmatige intelligentie (AI)

Het Engelstalige marktrapport 'The artificial intelligence landscape in Luxembourg' gaat in op de vraag hoe Luxemburg zijn nationale AI-strategie uitvoert. Bovendien gaat het rapport dieper in op de belangrijkste economische/industriële sectoren die AI toepassen. Ook vindt u hier kansen voor Nederlandse bedrijven die actief zijn in AI op de Luxemburgse markt.

Vraag het rapport aan

Rapport Luxemburgse detailhandel

De Luxemburgse overheid publiceerde het Retail Report 2023 in maart 2023. In dit rapport leest u informatie over de structuur, geografische spreiding en ontwikkeling van de Luxemburgse detailhandel. Er staan adviezen in voor in Luxemburg geïnteresseerde winkeliers en horeca-ondernemers. 

Het rapport beschrijft markttrends en bijvoorbeeld:

  • de grote verschillen tussen commerciële sectoren;
  • de groei van alternatieve winkelformules in Luxemburg. 

Marktanalyses overheid Luxemburg

Bent u al ondernemer in Luxemburg? U heeft gratis toegang tot marktanalyses als u zich inschrijft op Localyze.lu - CLC van de Luxemburgse overheid. Op deze site vindt u ook cijfers over de ontwikkeling van uw sector. De informatie is in het Duits en Frans beschikbaar. 

Aanbestedingen en subsidies

Kansrijke aanbestedingen

Internationale organisaties zoals de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) en de Europese Commissie geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Bekijk internationale aanbestedingen via de volgende bronnen:

Bekijk ook informatie over subsidies, leningen, aanbestedingen op de website van de Europese Commissie en over internationale organisaties op rvo.nl.

Subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf om de grens over te gaan? Wij helpen u graag uw financiering rond te krijgen.

In onze subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor aanvragen. Geef aan wie u bent en wat u zoekt, en u krijgt een overzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van verschillende Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs denken graag met u mee, ook over financiering buiten RVO. Neem contact op voor persoonlijk advies.

Benieuwd naar de kansen in uw sector?

Onze adviseurs helpen u gratis verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?