Bedrijf starten in Mexico

Laatst gecontroleerd op:
20 december 2023
Gepubliceerd op:
16 april 2013

Wilt u een bedrijf starten in Mexico? Of misschien een partnerschap aangaan met een Mexicaans bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of de afdracht van belastingen.

Gelukkig is online veel informatie te vinden. Vindt u niet wat u zoekt? Dan kunnen onze regio-adviseurs u helpen. Zij doen bijvoorbeeld onderzoek naar de markt of sector waarin u wilt investeren. Of ze helpen u bij zakenpartners vinden in Mexico. Onze regio-adviseurs geven u graag persoonlijk advies voor zakendoen in het buitenland.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een eigen bedrijf beginnen in Mexico

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn lokale regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

Ease of Doing Business

In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank kunt u de administratieve verplichtingen en regeldruk in Mexico vergelijken met die van andere landen. In deze ranglijst komen onder meer zaken als belastingen, de registratie van onroerend goed en inhuren van personeel aan bod. Mexico stond in 2020 op plaats 60.

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Welke ondernemingsvorm kies ik?

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land. De 2 belangrijkste ondernemingsvormen voor buitenlandse investeerders in Mexico zijn:

  • De 'Sociedad Anónima' (S.A.) en de 'Sociedad Anónima Promotoras de Inversión' (S.A.P.I.) zijn vergelijkbaar met een naamloze vennootschap (nv).
  • De 'Sociedad de Responsibilidad Limitada' (S. de R.L.) is vergelijkbaar met een besloten vennootschap (bv).

De bedrijven DLA Piper Intelligence en Healy Consultants geven Engelstalige uitleg over deze en andere ondernemingsvormen.

Interessante regio's voor uw bedrijf

In het zuidoosten van Mexico liggen 7 Speciale Economische Zones (SEZ’s) die voordelen hebben die buiten de zones niet gelden. Zo hoeft u hier eerste 10 jaar geen belasting te betalen. De commerciële bedrijven Taxand (pdf) en International Tax Review geven u meer uitleg over de locaties en de voordelen van de Speciale Economische Zones.

Ook voor de noordelijke grensregio bestaan belastingvoordelen. Meer informatie over deze en andere belastingvoordelen vindt u in dit overzicht van PwC.

Meer informatie

Online investeringsgidsen geven veel informatie over het starten van een bedrijf in een buitenland. Ook voor Mexico is online veel informatie te vinden.

Mexicaanse overheid

De Mexicaanse overheid geeft veel informatie over investeren in Mexico. Hier vindt u informatie over onder meer regels, financiering en hulp voor u als buitenlandse ondernemer.

Investeringsgidsen consultancybureaus

In de online investeringsgidsen van consultancybureaus en banken staat vaak informatie over het investeringsklimaat, belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor Mexico zijn:

Via de overzichtspagina van ICAEW in Mexico kunt u nog meer informatie vinden en handige tools voor ondernemen in Mexico.

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Advies over bedrijf starten in Mexico

Onze adviseurs denken graag met u mee.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?