Bedrijf starten in Qatar

Gepubliceerd op:
17 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
4 november 2021

Wilt u een bedrijf starten in Qatar? Of misschien een partnerschap aangaan met een Qatarees bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of de afdracht van belastingen. Gelukkig vindt u veel hulp online.

Onze regio-adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Qatar. Kijk op onze dienstverleningspagina voor een overzicht van wat wij voor u kunnen betekenen.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een eigen bedrijf beginnen in Qatar

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn lokale regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

Het Qatarese investerings- en zakenklimaat

In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank kunt u de administratieve verplichtingen en regeldruk in Qatar vergelijken met die van andere landen. In deze ranglijst komen onder meer zaken als belastingen, de registratie van onroerend goed en inhuren van personeel aan bod.

Let op! De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten het ontwikkelen van de Doing Business-rapporten te stoppen. De bank werkt momenteel aan een nieuwe betrouwbare methode voor het beoordelen van het internationale zaken- en investeringsklimaat.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer op onze pagina over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land.

De 2 meest voorkomende ondernemingsvormen voor buitenlandse investeerders in Qatar zijn:

  • Limited Liability Companies
  • Shareholding Company

Volgens de Commercial Companies Law van Qatar uit 2005 moeten vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid (limited liability) tenminste voor 51% Qatarese aandeelhouders hebben. In het geval van joint stock companies zijn aandelen voor 75% in bezit van natuurlijke personen of rechtspersonen met de Qatarese nationaliteit. Volledig buitenlands eigendom is zelden mogelijk. Wilt u weten wat het beste bij u past? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met u mee.

Lees hier meer over op de Access2Markets portal onder het kopje 'Investment and Government Procurement'. Bent u nog niet bekend met de Access2Markets portal? Bekijk dan eerst ons stappenplan.

Speciale Economische Zones

Speciale economische zones kunnen voor u als buitenlandse investeerder fiscaal aantrekkelijk zijn. Bekijk de informatie op de website van Qatar Free Zones.

Er zijn momenteel 2 free zones:

  • Ras Bufontas
  • Umm Al Houl

Investeringsgidsen

Online is veel informatie te vinden over investeren in Qatar. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

Denk bijvoorbeeld aan de Engelstalige gids Doing Business in Qatar die door de ambassade in Qatar is opgesteld.

Investeringsgidsen Qatarese overheid

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en Qatar Investment Authority hebben meer informatie over investeringen voor buitenlandse bedrijven. De instantie die zich bezighoudt met toerisme in Qatar heeft een gids opgesteld over investeren in Qatar:

Investeringsgidsen consultancybureaus

Online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren bevatten vaak informatie over belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor Qatar zijn:

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende interessante databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Advies over bedrijf starten in Qatar

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Qatar. Maak kennis met onze dienstverlening en vraag uw gratis adviesgesprek aan.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?