Bedrijf starten in Qatar

Laatst gecontroleerd op:
27 juli 2023
Gepubliceerd op:
17 april 2013

Wilt u een bedrijf starten in Qatar? Of misschien een partnerschap aangaan met een Qatarees bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of de afdracht van belastingen. Gelukkig vindt u veel hulp online.

Deze pagina geeft u handvaten bij het beginnen van een bedrijf in Qatar. Ga altijd na bij de Qatarese instanties wat uw specifieke verplichtingen zijn. Per situatie of rechtsvorm kunnen de eisen bij het oprichten van een onderneming verschillen.

Onze regio-adviseurs kunnen u ook meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Qatar. Bekijk hoe wij u kunnen helpen.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land.

De 2 meest voorkomende ondernemingsvormen voor buitenlandse investeerders in Qatar zijn:

  • Limited Liability Companies
  • Shareholding Company

Volgens de Commercial Companies Law van Qatar uit 2015 moeten vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid (limited liability) tenminste voor 51% Qatarese aandeelhouders hebben. In het geval van joint stock companies zijn aandelen voor 75% in bezit van natuurlijke personen of rechtspersonen met de Qatarese nationaliteit. Volledig buitenlands eigendom is vaak niet mogelijk. Wilt u weten wat het beste bij u past? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met u mee.

Lees hier meer over op de Access2Markets portal onder het kopje 'Investment and Government Procurement'. Vul eerst de HS-code en het land in. Bent u nog niet bekend met de Access2Markets portal? Bekijk dan eerst ons stappenplan.

Registratie in het handelsregister

Bedrijven die zich in Qatar vestigen, moeten zich registeren bij de Commercial Registration and Licensing Department van het Ministry of Commerce and Industry. Voordat u zich registreert, is een handelsnaamregistratie verplicht. Verder is registratie bij de Kamer van Koophandel in Qatar (Chamber of Commerce and Industry) verplicht.

Lees meer over registratie op de EU-portal Access2Markets onder het kopje 'Registration' bij 'Procedures and formalities'. Vul eerst uw HS-code en land in.

Het Qatarese investerings- en zakenklimaat

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn lokale regels waaraan u moet voldoen. Maar u moet ook denken aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

Ease of doing business

Qatar staat in de Doing Business ranking van 2020 op de 77e plaats. Hierin wordt het ondernemingsklimaat onder de loep genomen. Lees het Doing Business rapport (pdf) over Qatar.

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Speciale Economische Zones

Speciale economische zones kunnen voor u als buitenlandse investeerder fiscaal aantrekkelijk zijn. Bekijk de informatie op de website van Qatar Free Zones.

Er zijn momenteel 2 free zones:

  • Ras Bufontas (airport free zone)
  • Umm Al Houl (sea port free zone)

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer op onze pagina over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Meer informatie

Online is veel informatie te vinden over investeren in Qatar. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over het investeringsklimaat, een bedrijf opzetten, belastingen en arbeidswetgeving.

Investeringsgidsen Qatarese overheid

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Qatar en de Qatar Investment Authority hebben meer informatie over investeringen voor buitenlandse bedrijven. De instantie die zich bezighoudt met toerisme in Qatar heeft gidsen opgesteld over investeren in Qatar:

Investeringsgidsen consultancybureaus

Online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren bevatten vaak informatie over belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor Qatar zijn:

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Advies over bedrijf starten in Qatar

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Qatar. Maak kennis met onze dienstverlening en vraag uw gratis adviesgesprek aan.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?