Handel Nederland - Qatar

Gepubliceerd op:
28 oktober 2011
Laatst gecontroleerd op:
21 oktober 2020

De handel tussen Nederland en Qatar neemt langzaam maar zeker toe. De import varieert wel maar de export vertoont de afgelopen jaren een stabiele stijging.

Wilt u meer weten over het land Qatar, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Qatar.

Handelscijfers Nederland - Qatar

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Qatar

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 617 miljoen 2021
Totale invoer € 431 miljoen 2021
Handelsbalans (positief/negatief) € 186 miljoen (+) 2021

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Qatar in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Recente economische ontwikkelingen in  Qatar

Bent u benieuwd naar het effect van de coronacrisis op de handel tussen Nederland en Qatar? Vergelijk dan de voorlopige import- en exportcijfers van 2022 met die van 2021. Zo krijgt u een idee van de impact van corona op de handel.

Hoewel het coronavirus ook gevolgen heeft voor de economie van Qatar, lijkt het land er toch beter uit te komen dan veel andere landen. Dit komt onder meer door het positieve economische effect van de voorbereidingen op het WK voetbal in 2022. Toch remt de groei van de Qatarese economie af, van 1,4% in 2019 tot -2% in 2020. De Wereldbank voorspelde voor 2021 een groei van 1,5%; en voor 2022 zelfs van 3%.

Wilt u meer weten? Op de website van de Wereldbank leest u meer over de economie van Qatar.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Qatar

Uitvoer vanuit Nederland naar Qatar

Productgroep Bedrag Jaartal
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 59 miljoen 2021
Groenten en fruit € 51 miljoen 2021
Medicinale en farmaceutische producten € 47 miljoen 2021

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Qatar.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

  Belangrijkste invoerproducten uit Qatar

  Invoer vanuit Qatar naar Nederland

  Productgroep Bedrag Jaartal
  Ruwe aardolie en aardolieproducten € 279 miljoen 2021
  Aardgas en industriegas € 103 miljoen 2021
  Organische chemische producten € 30 miljoen 2021

  De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Qatar naar Nederland.

  Voorlopige importcijfers

  Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

   Handelsinformatie via TradeMap

   In TradeMap van het Internationaal Trade Centre (ITC) kunt u ook de handelsstromen naar en uit Qatar bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

   Let op: anders dan het CBS, gebruikt TradeMap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt gebruikt door bedrijven en douanes wereldwijd. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

   Overzicht handelscijfers

   Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

   Meld handelsbelemmeringen

   Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

    

    Meer weten?

    Ontdek uw kansen

    Wilt u weten of de Qatarese markt ook voor u interessant kan zijn? Of loopt u rond met exportplannen voor Qatar? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij kunnen u helpen bij het vinden van kansen en zakenpartners of u adviseren over andere exportzaken.

     

    In opdracht van:
    • Ministerie van Buitenlandse Zaken
    Bent u tevreden over deze pagina?