Handel Nederland - Qatar

Gepubliceerd op:
28 oktober 2011
Laatst gecontroleerd op:
24 juli 2023

Na de coronacrisis groeide de export naar Qatar: in 2022 was deze € 825 miljoen waard. De import uit Qatar steeg flink van € 223 miljoen in 2020 naar € 1,4 miljard in 2022. Nederland kocht onder andere veel olie en gas in. Meer weten? Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers over de handel tussen Nederland en Qatar.

Wilt u meer weten over het land Qatar, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Qatar.

Recente economische ontwikkelingen

Qatar is onderdeel van de Golfstaten. Binnen deze groep landen heeft Qatar de op 3 na grootste economie. Dit na Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Net zoals vele andere landen kwam Qatar in 2020 in een recessie door de coronapandemie. De wereldwijde vraag naar olie nam dat jaar flink af. Dit had grote gevolgen voor Qatar, waar olie het grootste exportproduct is. De economie kromp met 3,6%.

Door de oorlog in Oekraïne zijn de olieprijzen hard gestegen, wat gunstig is voor de economie van Qatar. Volgens de Wereldbank groeide deze in 2022 met 4,8%. Ook de stijgende olieproductie droeg hieraan bij. De FIFA World Cup zorgde voor veel toerisme, een sector die sterk groeit in Qatar. Het toerisme is daarnaast een van de belangrijkste sectoren waar het land op inzet.

De Wereldbank verwacht dat de Qatarese economie in 2023 met 3,3% groeit. Dit is een lagere economische groei vergeleken met 2022.

Meer weten?

Lees het economische rapport over Qatar (pdf) en het nieuwsbericht over verwachte economische groei in Qatar van de Wereldbank.

Handelscijfers Nederland - Qatar

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Qatar

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 825 miljoen 2022
Totale invoer € 1,428 miljard 2022
Handelsbalans € -603 miljoen 2022

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Qatar in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Qatar

Top 5 uitvoer vanuit Nederland naar Qatar

Productgroep Bedrag Jaartal
Groenten en fruit € 70 miljoen 2022
Kantoor en automatische gegevensverwerkende machines € 68 miljoen 2022
Toestellen voor telecommunicatie € 56 miljoen 2022
Diverse fabricaten € 56 miljoen 2022
Zuivelproducten en eieren € 55 miljoen 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Qatar.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

  Belangrijkste invoerproducten uit Qatar

  Top 5 invoer vanuit Qatar naar Nederland

  Productgroep Bedrag Jaartal
  Ruwe aardolie en aardolieproducten € 926 miljoen 2022
  Aardgas en industriegas € 407 miljoen 2022
  Non-ferrometalen € 52 miljoen 2022
  Organische chemische producten € 7 miljoen 2022
  Toestellen voor telecommunicatie € 6 miljoen 2022

  De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Qatar naar Nederland.

  Voorlopige importcijfers

  Het CBS publiceert ook voorlopige cijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

   Handelsinformatie via TradeMap

   In TradeMap van het Internationaal Trade Centre (ITC) kunt u ook de handelsstromen naar en uit Qatar bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

   Let op: anders dan het CBS, gebruikt TradeMap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt gebruikt door bedrijven en douanes wereldwijd. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

   Meld handelsbelemmeringen

   Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

   Overzicht handelscijfers

   Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

   Meer weten?

   Ontdek uw kansen

   Loopt u rond met exportplannen voor Qatar? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij denken graag met u mee.

   In opdracht van:
   • Ministerie van Buitenlandse Zaken
   Bent u tevreden over deze pagina?