Bedrijf starten in Spanje

Gepubliceerd op:
17 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
21 oktober 2021

Wilt u een bedrijf starten in Spanje? Of misschien een partnerschap aangaan met een Spaans bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of de afdracht van belastingen. Gelukkig vindt u veel hulp online.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Onze regio-adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Spanje. Kijk op onze dienstverleningspagina voor een overzicht van wat wij voor u kunnen betekenen.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een eigen bedrijf beginnen in Spanje

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn lokale regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

Ease of Doing Business

Let op! De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten het ontwikkelen van de Doing Business-rapporten te stoppen. De bank werkt momenteel aan een nieuwe betrouwbare methode voor het beoordelen van het internationale zaken- en investeringsklimaat.

De website 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank is een handige bron om te beginnen met uw onderzoek. Deze rubriek geeft praktische informatie over het beginnen van een eigen bedrijf. Bijvoorbeeld over:

  • aanvragen van bouwvergunningen
  • registreren van onroerend goed
  • bescherming van investeerders
  • betalen van belastingen
  • handhaven van contracten

Onderaan de pagina vindt u uitleg in grafieken (figures). Klik op 'details' voor een uitvoeriger overzicht van de gegevens.

De rubriek beantwoordt concreet vragen als: welke procedure moet u doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn eraan verbonden? Al deze zaken bij elkaar opgeteld geven ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. Spanje staat op de 30e plaats (ranking 2020).

Spanje scoort goed op handhaving van contracten en het oplossen van kredietproblemen. Spanje scoort minder goed op het verkrijgen van bouwvergunningen en de hoeveelheid papierwerk bij het starten van een bedrijf.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer op onze pagina over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land.

De belangrijkste en meest voorkomende ondernemingsvorm voor buitenlandse investeerders in Spanje is de besloten vennootschap (sociedad de responsabilidad limitada of sociedad limitada). Dutch Business Lawyers Abroad (DBLA) geeft online toelichting over deze ondernemingsvorm. Of kijk op het Digitaal Handelskantoor voor meer informatie over bedrijfsstructuren.

Speciale Economische Zones

Speciale economische zones kunnen voor u als buitenlandse investeerder fiscaal aantrekkelijk zijn. Spanje kent 4 speciale economische zones, die meerdere voordelen hebben, waaronder verlaagd vennootschapsbelastingtarief, verlaagd btw-tarief en vrijstelling van overdrachtsbelasting:

  • Canarische eilanden
  • Cadiz
  • Vigo
  • Ceuta en Melilla

Ook zijn er speciale economische zones voor havens in Spanje:

Deze speciale zones vallen onder de Europese douane-unie waardoor er vrij verkeer van goederen mogelijk is. De goederen die aankomen in deze havens zijn voor wederuitvoer vrijgesteld van douanerechten en btw.

Meer weten?

Online is veel informatie te vinden over investeren in Spanje. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving. Ook de website van de ambassade in Madrid en NBSO Barcelona geeft informatie over investeren in Spanje.

Investeringsgids Spaanse overheid

De website Invest in Spain geeft namens de Spaanse overheid veel informatie aan buitenlandse investeerders. De website is een toegangspunt voor overheidsorganisaties en mogelijke lokale partners.

Investeringsgidsen consultancy's

Online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren bevatten vaak informatie over belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor Spanje zijn:

Rapporten over lokale wet- en regelgeving

De Economist Intelligence Unit (EIU) biedt u rapporten met informatie over de lokale wet- en regelgeving voor zakendoen in een bepaald land. Deze rapporten zijn beschikbaar voor ongeveer 50 landen. Lees op RVO.nl hoe u als Nederlands mkb-bedrijf gratis de Country Commerce-rapporten kunt lezen.

Vragen over ondernemen in Spanje?

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Spanje. Maak kennis met onze dienstverlening en vraag uw gratis adviesgesprek aan.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?