Bedrijf starten in Spanje

Laatst gecontroleerd op:
21 november 2023
Gepubliceerd op:
17 april 2013

Wilt u een bedrijf starten in Spanje? Of misschien een partnerschap aangaan met een Spaans bedrijf? Investeren in Spanje betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Bijvoorbeeld op het gebied van ondernemingsvormen en belastingen afdragen. Deze pagina wijst u de weg naar de juiste informatie.

Deze pagina geeft u handvatten voor het beginnen van een bedrijf in Spanje. Ga altijd na bij (plaatselijke) Spaanse instanties wat de verplichtingen in uw situatie zijn. Per rechtsvorm of omstandigheid kunnen de eisen bij het oprichten van een onderneming verschillen.

Onze adviseurs kunnen u ook meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Spanje. Bekijk hoe wij u kunnen helpen.

Kansen voor start-ups in Spanje

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland. Voor start-ups is er veel steun van de Spaanse overheid. Meer weten?

Ondernemingsvormen in Spanje

De meest voorkomende ondernemingsvormen in Spanje zijn:

 • Sociedad de Responsabilidad Limitida, SL of SRL(vergelijkbaar met BV). Deze vorm wordt het meest gebruikt omdat het beheer eenvoudig is en de aandeelhouders beperkt aansprakelijk zijn.
 • Sociedad Anónima, SA (vergelijkbaar met NV). Deze vorm wordt minder gebruikt in het mkb. Gaat u handelen (via de beurs), of gaat u ondernemen in het bankwezen, investeringen of verzekeringen? Dan wordt deze bedrijfsvorm vaker gebruikt.

Meer informatie over de Spaanse bedrijvenstructuur vindt u op de website van de Nederlandse ambassade in Spanje.

Welke Spaanse ondernemingsvorm past bij u?

Welke vorm voor u het meest geschikt is, hangt af van een aantal zaken. Bijvoorbeeld in welke sector u actief bent. Voor welk deel u aansprakelijk wilt zijn en hoe groot uw onderneming is. Dit zijn persoonlijke keuzes die iedere ondernemer voor zich maakt.

Komt u er zelf niet uit? Onze adviseurs kunnen u informeren, en met u sparren over uw plannen. Bekijk hoe wij u kunnen helpen.

U kunt ook overwegen om een adviesbureau in te schakelen dat gespecialiseerd is in het starten van een bedrijf in Spanje. Zij kunnen u adviseren welke vorm bij u past en u begeleiden bij het starten van een bedrijf of vestiging in Spanje.

Informeer ook bij uw brancheorganisatie of zij ervaringen kunnen delen over starten in Spanje.

Registreren van uw Spaanse onderneming

Investeren in Spanje

Online is veel informatie te vinden over investeren in Spanje. Investeringsgidsen geven onder andere informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende interessante databanken. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Daarnaast heeft Spanje een aantal officiële websites die informatie geven over investeringskansen:

 • Portal IPYME geeft informatie over regels, overheidsbeleid, statistieken en publicaties van het Spaanse mkb.
 • Bekijk ook de publicatie Starting up in Spain op de website van Invest in Spain.
 • Het Agentschap van het bedrijfsleven in Catalonië Acció biedt (informatie over) fondsen en subsidies. Ook helpen zij buitenlandse investeerders. 
 • Grupo Spri Taldea promoot de Baskische industrie namens het ministerie van Economische Ontwikkeling, Duurzaamheid en Milieu. Ook zij geven (financiële) informatie en bieden ondersteuning. 

Belasting betalen in Spanje

In Spanje is het tarief van de vennootschapsbelasting (IS) 25%. Dit geldt voor bedrijven of bedrijfsvormen die zijn opgericht naar Spaans recht, en statutair gevestigd zijn of handelen in Spanje.

Kijk voor meer informatie over Spaanse belastingen op de website van Invest in Spain.

Speciale Economische Zones

Speciale economische zones kunnen voor u als buitenlandse ondernemer fiscaal aantrekkelijk zijn. Spanje kent 4 speciale economische zones die meerdere voordelen hebben. Bijvoorbeeld een verlaagd vennootschapsbelastingtarief, verlaagd btw-tarief en vrijstelling van overdrachtsbelasting. De zones zijn:

 • Canarische eilanden
 • Cadiz
 • Vigo
 • Ceuta en Melilla

Ook zijn er speciale economische zones voor havens in Spanje:

Andere belastingvoordelen

Spanje heeft belastingvoordelen voor nieuwe, innoverende bedrijven. Lees meer over belastingvoordelen in Spanje op de website van Invest in Spain.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke IMVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Meer weten?

 • Op Handel met Spanje (NL Netherlands), de website van de Nederlandse ambassade vindt u informatie over zakendoen in Spanje, events, bedrijvenplaza, en (diensten van) business clubs.
 • Op Invest in Spain van de Spaanse overheid vindt u nieuws en veel informatie voor buitenlandse investeerders. 

Vragen over een bedrijf starten in Spanje?

Onze adviseurs denken graag met u mee.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?