Bedrijf starten in Spanje

Gepubliceerd op:
17 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
14 november 2022

Wilt u een bedrijf starten in Spanje? Of misschien een partnerschap aangaan met een Spaans bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of de afdracht van belastingen. Gelukkig vindt u veel hulp online.

Deze pagina biedt handvatten voor het beginnen van een bedrijf in Spanje. Ga altijd bij de Spaanse instanties na wat úw specifieke verplichtingen zijn. Per situatie of rechtsvorm kunnen de eisen bij het oprichten van een onderneming verschillen.

Onze regio-adviseurs kunnen u ook meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Spanje. Bekijk hoe wij u kunnen helpen.

Een eigen bedrijf beginnen in Spanje

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. U moet kennis hebben van de Spaanse wet- en regelgeving. En voldoen aan verschillende lokale en regionale regels. Denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

De voordelen kunnen wel groot zijn: u bent zichtbaar voor afnemers en het lokale recht kan zaken afhandelen.

Kansen voor start-ups in Spanje

Voor start-ups is er veel steun van de Spaanse overheid. Meer weten?

Het Spaanse investerings- en zakenklimaat

De website 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank kunt u de administratieve verplichtingen en regeldruk in Spanje vergelijken met die van andere landen. In deze ranglijst komen onder meer zaken als belastingen, de registratie van onroerend goed en inhuren van personeel aan bod.

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende interessante databanken. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Speciale Economische Zones

Speciale economische zones kunnen voor u als buitenlandse ondernemer fiscaal aantrekkelijk zijn. Spanje kent 4 speciale economische zones die meerdere voordelen hebben. Bijvoorbeeld een verlaagd vennootschapsbelastingtarief, verlaagd btw-tarief en vrijstelling van overdrachtsbelasting. De zones zijn:

  • Canarische eilanden
  • Cadiz
  • Vigo
  • Ceuta en Melilla

Ook zijn er speciale economische zones voor havens in Spanje:

Andere belastingvoordelen

Spanje heeft belastingvoordelen voor nieuwe, innoverende bedrijven. Lees er meer over op de website van Invest in Spain.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer op onze pagina over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Meer weten?

Online is veel informatie te vinden over investeren in Spanje. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

Vragen over een bedrijf starten in Spanje?

Onze adviseurs denken graag met u mee.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?