Veelgestelde vragen over het coronavirus in Afrika

Gepubliceerd op:
7 april 2020
Laatst gecontroleerd op:
29 september 2022

Het coronavirus heeft gevolgen voor ondernemers die internationaal zakendoen. Ook in Afrika. Doet u zaken in Afrika? Hieronder hebben wij voor u bronnen verzameld die u kunnen helpen.

  • Zoekt u informatie over de gevolgen van de coronacrisis op de Afrikaanse economieën? Bekijk de handelspagina's van Afrikaanse landen. Daarnaast bieden we veel informatie over zakendoen in Afrika via het overzicht van alle landen.
  • Bent u van plan om zaken te doen in Afrika? En wilt u weten hoe wij u hierbij kunnen helpen? Probeer dan de RVO Exportwijzer.

Maatregelen tegen het coronavirus in Afrika

De maatregelen tegen het coronavirus verschillen van land tot land. Hieronder vindt u websites met informatie over de maatregelen per land.

Geldt er in een land een lockdown? Dan kunt u zich bij de ambassade registreren en krijgt u updates van de lokale maatregelen.

Overzicht van wereldwijde maatregelen tegen corona

Ook kunt u voor informatie over de maatregelen terecht op de website van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Via de kaart kunt u op de landen klikken, waarna u informatie ziet over de maatregelen die wereldwijd tegen corona worden genomen.

Informatie over besmettingen met het coronavirus in Afrika

Online is op verschillende plaatsen meer informatie te vinden over over de besmettingen met het coronavirus in Afrika.

Reizen naar Afrika en van Afrika naar Nederland

Kan ik voor zaken naar Afrika reizen?

Raadpleeg hiervoor altijd de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Heb ik een negatieve coronatest nodig als ik terugreis naar Nederland? En moet ik dan in quarantaine?

Gaat u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Kan ik mijn zakenpartners uit Afrika ontvangen?

Voor reizigers van buiten de EU/Schengengebied geldt het Europese inreisverbod. Er zijn wel uitzonderingen op dit reisverbod. Bekijk de uitzondering voor zakenreizen op de website van de Rijksoverheid.

Coronamaatregelen in Zuid-Afrika

Bekijk het actuele reisadvies

Wilt u reizen naar Zuid-Afrika? Bekijk het meest actuele reisadvies op Nederland Wereldwijd voor reizen vanuit Zuid-Afrika (bekijk ook het kopje 'coronavirus'). Lees ook de inreisregels op de website van de Zuid-Afrikaanse overheid.

Gaat u terug naar Nederland? Vul Zuid-Afrika in en check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Zoekt u informatie over reizen naar een ander zuidelijk Afrikaans land? Vul dan het land in op de website van Nederland Wereldwijd en bekijk het actuele reisadvies voor dit land.

Informatie over maatregelen van de Zuid-Afrikaanse overheid

Bekijk het reisadvies op Nederland Wereldwijd (het kopje 'Coronavirus') voor meer informatie over maatregelen die de Zuid-Afrikaanse overheid heeft genomen. Of bekijk de informatie over het coronavirus op de Zuid-Afrikaanse overheidswebsite. U kunt hier eventueel de updates per regio bekijken.

Wilt u meer weten over steunmaatregelen voor bedrijven in Zuid-Afrika? Bekijk dan onderstaand FAQ. Mogelijk is de nieuwste informatie hier nog niet in verwerkt. Neem daarvoor contact op met onze ambassade in Pretoria.

Coronamaatregelen in Noord-Afrika

Bekijk het actuele reisadvies

Wilt u reizen naar Noord-Afrika? Bekijk het meest actuele reisadvies op Nederland Wereldwijd voor reizen vanuit Noord-Afrika (bekijk ook altijd het kopje 'coronavirus').

Gaat u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

OESO-informatie over MENA-regio

Doet u zaken in Noord-Afrika? Bekijk dan de OESO-informatie over de MENA-regio om meer te weten te komen over de maatregelen in deze regio en de economische en maatschappelijke gevolgen van de coronacrisis.

Economic Update van de Wereldbank

Daarnaast heeft de Wereldbank in april 2022 ook economische updates gemaakt voor de MENA-regio. Onderaan vindt u de informatie per land.

Economische gevolgen van het coronavirus in Afrika

Onderstaande bronnen bieden u meer informatie over de economische gevolgen van de coronacrisis in Afrika.

CBS: Internationaliseringsmonitor Afrika

De Internationaliseringsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van het eerste kwartaal van 2021 gaat over de handel met Afrika. In het hoofdstuk 'Trends in de Nederlands-Afrikaanse handel' leest u meer over de gevolgen van de coronacrisis.

De Wereldbank: onderzoek over macro-economische gevolgen in Afrika

Het rapport van de Wereldbank Global Economic Prospects uit juni 2022 bevat informatie over de gevolgen van het coronavirus wereldwijd.

In het deel Downloads ('Report Archive') vindt u alle rapporten. In het rapport van januari 2022 worden onder andere de economische ontwikkelingen in Noord-Afrika (pagina 89) en Sub-Sahara Afrika (pagina 101) vergeleken met ontwikkelingen elders in de wereld.

Bekijk ook het Wereldbankrapport Africa's Pulse uit oktober 2021. Dit rapport gaat gedetailleerd in op de economische gevolgen van het coronavirus in Sub-Sahara Afrika.

African Development Bank: African Economic Outlook

In het Engelstalige African Economic Outlook 2021 (pdf) van de African Development Bank vindt u algemene informatie over de gevolgen van corona voor het continent. Vanaf pagina 105 volgen de country notes. Daar vindt u de macro-economische gevolgen van de coronacrisis beschreven voor elk Afrikaans land.

Landbouwraad: gevolgen voor de landbouw en tuinbouw

Werkt u in de agrosector of tuinbouwsector? Bekijk dan het nieuws over het coronavirus en de internationale agrosector op de website van Agroberichten Buitenland.

Is er een landbouwraad in het Afrikaanse land waar u zaken mee doet? Stel uw vragen dan aan de landbouwattaché en het landbouwteam in dat land.

Evenementen en handelsmissies

Handelsmissies naar Afrika

De meest recente informatie over handelsmissies, die door onze overheid zijn georganiseerd, vindt u op onze website.

Evenementen en beurzen in Afrika

Bekijk op de volgende websites kijken of evenementen of beurzen doorgaan:

Wilt u zeker weten of een beurs doorgaat of niet? Neem dan direct contact op met de organisatoren van het evenement of de beurs zelf.

Evenementen in Nederland

Wilt u in Nederland een handelsevenement over Afrika bezoeken dat door de Nederlandse overheid is georganiseerd? Bekijk dan voor meer informatie onze website onder evenementen.

Meer weten?

Vragen over het coronavirus in Afrika? Onze regio-adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?