Veelgestelde vragen over het coronavirus in Azië en Oceanië

Gepubliceerd op:
14 april 2020
Laatst gecontroleerd op:
3 maart 2022

De uitbraak van het coronavirus (COVID-19) heeft gevolgen voor ondernemers die internationaal zakendoen. Ook in Azië en Oceanië. Doet u zaken in Azië of Oceanië? Hieronder hebben wij voor u bronnen verzameld die u kunnen helpen.

Laatste update: nieuwe inreisregels voor reizigers buiten de EU/Schengen.

Meer informatie over de gevolgen van de coronacrisis op de economie in Azië en Oceanië vindt u op de handelspagina's van de Aziatische landen. Daarnaast bieden we veel informatie over zakendoen in Azië en Oceanië, zoals zakencultuur, exportregels en handelscijfers. Bekijk het overzicht van alle landen.

Bent u van plan om zaken te doen in Azië en Oceanië? En wilt u weten hoe wij u hierbij kunnen helpen? Probeer dan nu de RVO Exportwijzer.

Maatregelen tegen het coronavirus in Azië

De maatregelen tegen het coronavirus verschillen van land tot land. In diverse landen in Azië en Oceanië geldt momenteel een (gedeeltelijke) lockdown.

Hieronder hebben wij voor een paar landen in de regio websites met informatie over de maatregelen op een rij gezet. Let op: de situatie kan elke dag veranderen. Woont u in een land waar momenteel een lockdown is? Registreert u zich dan bij de ambassade zodat u updates krijgt over de lokale maatregelen. De website van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) geeft ook informatie over de wereldwijde maatregelen.

Informatie over lokale corona-maatregelen in Azië en Oceanië

Land/regio Website
Australië Australian Government Department of Health
India Ministry of Health and Family Welfare en Business Immunity Platform
Indonesië Ministry of Foreign Affairs
Maleisië  Maleisië op Nederland Wereldwijd
Nieuw-Zeeland Ministry of Health New Zealand
Taiwan Taiwan Centers for Disease Control
Thailand Ministry of Foreign Affairs
Vietnam Government Portal Vietnam

Coronamaatregelen in India

De Indiase overheid heeft de nationale lockdownmaatregelen versoepeld in januari 2021 (Unlock 8). In de zogeheten 'containment zones' zijn de lockdownmaatregelen nog wel van kracht. Buiten de containment zones blijven de algemene richtlijnen gelden: mondkapjes dragen in openbare ruimtes, social distancing, hygiëneregels (handen wassen) en temperatuurmetingen.

Er geldt een verbod op commerciële vluchten van en naar India. Alleen vluchten voor gestrande reizigers ('relief flights') en vluchten onder een zogeheten 'bubble agreement' (overeenkomst tussen India en een specifiek land) zijn mogelijk. Nederland heeft zo'n bubble agreement met India, dus u kunt naar India reizen.

Neem bij vragen over coronamaatregelen of zakenreizen contact op met de ambassade in India.

Coronamaatregelen in Singapore

Mensen moeten in Singapore afstand houden en mondkapjes dragen. Daarnaast gelden er beperkingen voor bijeenkomsten. De situatie verandert van dag tot dag. Houd daarom de laatste stand van zaken in de gaten over:

Reizen naar Singapore

Er gelden momenteel inreisbeperkingen. Zorg dat u zich goed informeert over de laatste stand van zaken via de website van de overheid van Singapore.

Ga voordat u uw reis plant altijd na wat het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken is voor reizen vanuit Nederland naar Singapore. Bekijk ook welke inreisbeperkingen van kracht zijn (via de International Air Transport Association en Immigration and Checkpoints Authority Singapore). Wilt u naar Singapore reizen met een werkvisum, dan moet u toestemming vragen aan het Ministry of Manpower om het land in te mogen. Het ministerie heeft een document met regels voor werkreizen naar Singapore opgesteld. Daarmee kunt u nagaan of u in aanmerking komt om het land in te reizen voor zaken.

Coronamaatregelen in Vietnam

In Vietnam moeten mensen die in de buurt zijn geweest van besmette personen, in centrale quarantaine. Ook moeten zij een coronatest ondergaan. Verder is het verplicht om in publieke ruimtes mondkapjes te dragen.

Reizen naar Vietnam

Er gelden inreisbeperkingen in Vietnam. Er zijn enkele uitzonderingen op het inreisverbod, onder andere voor bepaalde zakelijke reizigers. De grootste uitdagingen voor reizen naar Vietnam zijn:

 • toestemming krijgen van de Vietnamese autoriteiten om het land in te mogen.
 • het gebrek aan internationale vluchten naar Vietnam voor (kortdurende) zakenreizen.

Reizigers moeten bij aankomst 14 dagen in quarantaine op een locatie die wordt bepaald in overleg met de autoriteiten. Dit kan een centrale faciliteit zijn of een hotel. Hierna volgen nog eens 14 dagen thuisquarantaine. Er is een uitzondering gemaakt op de quarantaineplicht voor onder andere korte zakelijke bezoeken. Bent u minimaal 2 weken voor uw reis volledig gevaccineerd, dan kunt u een aanvraag doen voor een verkorte quarantaine (7 dagen op locatie, daarna 7 dagen thuisquarantaine).

Neem bij vragen over coronamaatregelen of zakenreizen contact op met de ambassade in Vietnam.

Coronamaatregelen in Thailand

De ambassade in Bangkok heeft onderstaand document samengesteld over de gevolgen van COVID-19 in Thailand. Daarin staan een aantal vragen en antwoorden, waaronder:

 • Waar vind ik corona-informatie van de Thaise overheid?
 • Wat zijn de gevolgen van het coronavirus voor het exporteren van goederen naar Thailand?
 • Ik werk in de sector agro&food en heb informatie nodig over export naar Thailand. Waar kan ik terecht?

We proberen dit document zo up-to-date mogelijk te houden. Toch kan het zijn dat er vertraging zit tussen een beleidswijziging en deze informatie. Neem bij twijfel altijd contact op met de ambassade in Bangkok.

Coronamaatregelen in Maleisië

Er gelden inreisbeperkingen in Maleisië. Daarnaast heeft de Maleisische overheid een quarantaineperiode van 5 tot 7 dagen ingesteld voor inkomende reizigers om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Zakenreizigers kunnen echter – onder bepaalde voorwaarden – toestemming krijgen om Maleisië in te reizen voor een kort bezoek zonder quarantaine via het One Stop Centre for Business Travellers.

Let op, het reisadvies wijzigt regelmatig. Voor het actuele reisadvies en meer informatie over coronamaatregelen kunt u terecht op Nederland Wereldwijd. Voor meer informatie over zakenreizen naar Maleisië kunt u de gids 'One Stop Centre for Business Travellers' raadplegen op de website van de Maleisische investeringsautoriteit. Hier kunt u meteen een uitzondering aanvragen voor de quarantaineplicht.

Neem bij vragen over coronamaatregelen of zakenreizen contact op met de ambassade in Maleisië.

Reizen van en naar Azië en Oceanië

Reizen naar Azië en Oceanië

Verschillende landen hebben inreisbeperkingen ingesteld voor reizigers uit Nederland. Bent u van plan om te reizen naar een land in de regio Azië en Oceanië? Bekijk dan eerst het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Let op: u kunt niet met uw CoronaCheck-app (digitale coronabewijs) Azië of Oceanië inreizen. De QR-code is alleen geldig in de EU, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland. U moet uw testbewijs uitprinten en meenemen naar alle andere landen.

Reizen vanuit Azië en Oceanië

Doe voor uw terugreis de reischeck van de Rijksoverheid. Hiermee krijgt u een persoonlijk reisschema waarin staat wat u moet regelen voor uw terugreis naar Nederland en bij thuiskomst.

Evenementen en handelsmissies

Handelsmissies naar Azië en Oceanië

De meeste fysieke handelsmissies gaan voorlopig niet door. Veel missies vinden nu online plaats. De meest recente informatie over handelsmissies, die door onze overheid zijn georganiseerd, vindt u op onze website.

Evenementen en beurzen in Azië en Oceanië

Veel beurzen en evenementen wereldwijd zijn uitgesteld, afgelast of digitaal. U kunt op de website van de organisator kijken of evenementen of beurzen nog doorgaan. Wilt u in Nederland deelnemen aan een (online) handelsevenement, georganiseerd door RVO?  Bekijk het evenementenoverzicht.

De gevolgen van het coronavirus in Azië en Oceanië

Houd de ontwikkelingen rond het coronavirus in de gaten. Bekijk bijvoorbeeld de informatie op de website van de World Health Organization (WHO). De WHO biedt informatie over de situatie in Azië en Oceanië, maar ook specifiek over de ASEAN-regio. Onder 'Dashboard' vindt u een overzicht van alle besmettingen met het coronavirus in de regio.

Blijf ook op de hoogte via de media (diverse media hebben liveblogs) en de websites van de Rijksoverheid en het RIVM. Zo kunt u direct reageren op de laatste ontwikkelingen.

Gevolgen voor de landbouw en tuinbouw

Werkt u in de agrosector of tuinbouwsector? Bekijk dan ook het nieuws over het coronavirus en de internationale agrosector op de website van Agroberichten Buitenland. Is er een landbouwraad in het land waar u zaken mee doet? Stel uw vragen dan aan de landbouwattaché en het landbouwteam in dat land.

Is er een landbouwraad in het land waar u zaken mee doet? Stel uw vragen dan aan de landbouwattaché en het landbouwteam in dat land.

Logistiek en transport in Azië en Oceanië

In veel landen gelden strenge maatregelen, waardoor in- en uitvoer lastig kan zijn. Over het algemeen vindt u meer over deze procedures op de websites van de ministeries voor infrastructuur, transport en/of logistiek, en de douane van het desbetreffende land.

Exporteert u dieren/dierlijke producten of planten/plantaardige producten? Kijk op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor een overzicht van alle bekende veterinaire en fytosanitaire maatregelen door corona.

Steun van de Nederlandse overheid

Op Rijksoverheid.nl vindt u het pakket met economische maatregelen dat het kabinet heeft geïntroduceerd om ondernemers te steunen. Bekijk ook hoe wij u kunnen ondersteunen bij internationaal ondernemen in coronatijden.

Meer weten?

 • Heeft u als ondernemer vragen over het coronavirus, dan kunt u terecht bij het Coronaloket van de KVK.
 • Veelgestelde vragen over de gevolgen van het coronavirus voor onderwijs, kinderopvang, werknemers, werkgevers, ondernemers, reizigers en openbaar vervoer vindt u op Rijksoverheid.nl.
 • Voor medisch advies en informatie kunt u terecht op de website van het RIVM.
 • Houd ook onze coronavirusinformatie in de gaten. Stel uw vragen over het coronavirus en internationaal zakendoen via ons contactformulier of telefonisch: 088 042 42 42.
 • Ook kunt u terecht bij de desbetreffende ambassade of het consulaat-generaal. Kijk op de website Nederland Wereldwijd voor de telefoonnummers en e-mailadressen.

Vragen over het coronavirus in Azië en Oceanië? Onze regio-adviseurs helpen u graag verder.

Vragen over het coronavirus in Azië en Oceanië?

Onze regio-adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?