Handel Nederland - Verenigd Koninkrijk

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
15 juni 2022

Het Verenigd Koninkrijk (VK, oftewel Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland) staat in de top 5 belangrijkste handelspartners voor Nederland. In 2021 stijgt de export naar € 38 miljard (2020: € 34,9 miljard). Wat kopen de Britten van onze ondernemers? En welke producten voeren wij in? De antwoorden vindt u op deze pagina.

Wilt u meer weten over het land Verenigd Koninkrijk, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Verenigd Koninkrijk.

Als u zakendoet met het VK, denk dan aan de veranderingen door de nieuwe relatie tussen de EU en het VK. Verdiep u daarin en bekijk de pagina Zakendoen met het VK als land buiten de EU.

Tenzij anders aangegeven, zijn onderstaande cijfers afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Handelscijfers Nederland - VK

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en het VK

Soort informatie Bedrag Jaartal Verschil met vorig jaar
Totale uitvoer € 38 miljard 2021 + 8,8%
Totale invoer € 26,3 miljard 2021 + 31,5%
Handelsbalans (positief/negatief) € 11,7 miljard (+) 2021 - 21,8%

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Effect coronacrisis op handel met het VK

Bent u benieuwd naar de invloed van de coronacrisis op de handel tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk? Vergelijk dan de voorlopige import- en exportcijfers van 2021 met die van 2020. Zo krijgt u een idee van de impact van corona op de handel.

Rapporten van het Britse statistiekenbureau

Het Britse statistiekenbureau schat dat het bruto binnenlands product over heel 2021 met 7,5% is gestegen. In het vierde kwartaal van 2021 kwam deze groei voornamelijk door consumptie-uitgaven van huishoudens. De economische groei volgt na een record-krimp van 9,4% in 2020.

Rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over de coronacrisis

Met het rapport World Economic Outlook van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) krijgt u een indruk van de economische gevolgen van de coronacrisis voor de wereldhandel. In de update van januari 2022 schat het IMF dat de Britse economie in 2021 met 7,2% is gegroeid. In 2022 voorspellen zij een groei van 4,7%. Deze laatste schatting valt iets lager uit dan eerder verwacht door maatregelen rondom de omikronvariant van het coronavirus.

Let op: de economische ontwikkelingen gaan snel. Houd de website van het IMF in de gaten voor nieuwe rapportages over dit onderwerp.

Meer weten?

Bij het Britse statistiekenbureau vindt u actuele cijfers over de gevolgen van het coronavirus op de samenleving en de economie.

Belangrijkste uitvoerproducten naar het VK

Top 5 uitvoer vanuit Nederland naar het VK

Productgroep Bedrag Jaartal Verschil met vorig jaar
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 2,4 miljard 2021 + 57%
Elektrische apparaten € 2,4 miljard 2021 + 29,8%
Toestellen voor telecommunicatie € 2,2 miljard 2021 - 20,4%
Instrumenten en apparaten voor beroepsuitoefening € 2 miljard 2021 +56,9%
Diverse fabricaten € 1,9 miljard 2021 +13,4%

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar het VK.

Trends in uitvoer naar het VK

Weer terug in de top 5 is de productgroep ruwe aardolie en aardolieproducten, op nummer 1 met een stijging van 57% t.o.v. 2020. De productgroep instrumenten en apparaten voor beroepsuitoefening is nieuw in de top 5 met 56,9% t.o.v. 2020. De productgroepen elektrische apparaten en diverse fabricaten stijgen respectievelijk met 29,8% en 13,4%. De productgroep toestellen voor telecommunicatie staat nog wel in de top 5, maar is met 20,4% verder gedaald.

De productgroepen kantoormachines en groenten en fruit staan niet meer in de top 5.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit het VK

Top 5 invoer uit het VK

Productgroep Bedrag Jaartal Verschil met vorig jaar
Diverse fabricaten € 1,3 miljard 2021 +65,3%
Andere chemische producten € 927 miljoen 2021 +138,3%
Diverse machines € 898 miljoen 2021 +25%
Medicinale en farmaceutische producten € 841 miljoen 2021 -41,8%
Organische chemische producten € 836 miljoen 2021 +16%

 

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit het VK naar Nederland.

Trends in invoer uit het VK

De import van medicinale en farmaceutische producten is flink gedaald, met 41,8% t.o.v. 2020. Daarentegen is de import van de productgroep andere chemische producten spectaculair gestegen met 138,3%. Ook de productgroep diverse fabricaten kent een behoorlijke stijging (65,3%). De productgroepen diverse machines en organische chemische producten stijgen licht.

De productgroepen elektrische apparaten en voertuigen voor wegvervoer zijn uit de top 5 verdwenen.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u de handelsstromen naar en uit het Verenigd Koninkrijk bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt TradeMap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt gebruikt door bedrijven en douanes wereldwijd. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de economie van het VK? Deze websites helpen u op weg:

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de markt van het Verenigd Koninkrijk (VK) ook voor u interessant is? Of loopt u rond met exportplannen voor het VK? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij kunnen u helpen bij het vinden van kansen en zakenpartners of u adviseren over andere exportzaken.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?