Handel Nederland - Verenigd Koninkrijk

Laatst gecontroleerd op:
28 augustus 2023
Gepubliceerd op:
8 april 2013

Het Verenigd Koninkrijk (VK, oftewel Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland) staat in de top 5 belangrijkste handelspartners voor Nederland. In 2022 stijgt de export naar € 52,5 miljard (2021: € 43 miljard). Wat kopen de Britten van onze ondernemers? En welke producten voeren wij in? De antwoorden vindt u op deze pagina.

Wilt u meer weten over het Verenigd Koninkrijk, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Verenigd Koninkrijk.

Wilt u liever een grafisch overzicht van de handel met het Verenigd Koninkrijk? Bekijk dan de grafiek op de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Als u zakendoet met het VK, denk dan aan de veranderingen door de nieuwe relatie tussen de EU en het VK. Verdiep u daarin en bekijk de pagina Zakendoen met het VK als land buiten de EU.

Recente economische ontwikkelingen

De groei van het bbp is naar verwachting slechts 0,3% in 2023 en 1% in 2024. Overheidsconsumptie en -investeringen blijven de economie ondersteunen. Dit is nodig totdat de particuliere bestedingen gaan stijgen als gevolg van dalende energieprijzen. Door die dalende energieprijzen daalt de inflatie eind 2024.

Rapporten van het Britse statistiekenbureau

Het Britse statistiekenbureau schat dat het bruto binnenlands product over heel 2022 met 4,1% is gestegen. In het eerste kwartaal van 2022 kwam deze groei voornamelijk door consumptie-uitgaven van huishoudens. 

World Economic Outlook van het Internationaal Monetair Fonds (IMF)

Met het rapport World Economic Outlook van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) krijgt u een indruk van hoe de wereldhandel er op dit moment voor staat. Op pagina 5 staat een vergelijking tussen diverse landen. In de update van juli 2023 schat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat de Britse economie in 2022 met 4,1% is gegroeid. 

Let op: de economische ontwikkelingen gaan snel. Houd de website van het IMF in de gaten voor nieuwe rapportages over dit onderwerp.

Handelscijfers Nederland - VK

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en het VK

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 52,5 miljard 2022
Totale invoer € 44 miljard 2022

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Wilt u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan deze link in de databank Statline.

Belangrijkste uitvoerproducten naar het VK

Top 5 uitvoer vanuit Nederland naar het VK

Productgroep Bedrag Jaartal
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 4,7 miljard 2022
Toestellen voor telecommunicatie € 2,6 miljard 2022
Elektrische apparaten € 2,5 miljard 2022
Instrumenten en apparaten voor beroepsuitoefening € 2,3 miljard 2022
Voertuigen voor wegverkeer € 2,1 miljard 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar het VK.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit het VK

Top 5 invoer uit het VK

Productgroep Bedrag Jaartal
Diverse fabricaten € 1,6 miljard 2022
Voertuigen voor wegvervoer € 1,3 miljard 2022
Toestellen voor telecommunicatie € 1,2 miljard 2022
Diverse machines € 999 miljoen 2022
Andere chemische producten € 974 miljoen 2022

 

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit het VK naar Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u de handelsstromen naar en uit het Verenigd Koninkrijk bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt TradeMap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt gebruikt door bedrijven en douanes wereldwijd. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de economie van het VK? Deze websites helpen u op weg:

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de markt van het Verenigd Koninkrijk (VK) ook voor u interessant is? Neem dan contact op met onze adviseurs. 

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?