Marktonderzoek doen voor het Verenigd Koninkrijk (VK)
U bent van plan om zaken te gaan doen in Engeland, Wales, Schotland of Noord-Ierland. Maar hoe bereikt u uw klant? Hoe bouwt u een netwerk op? In dit artikel gaan we dieper in op de Britse markt, zakelijke (betaal)gewoonten en de Britse consument.
Marktonderzoek doen
Goed marktonderzoek is belangrijk als u met uw bedrijf naar het buitenland wilt. Zo weet u of er in dat land interesse is in uw product of dienst, en wat u kunt verwachten. Denk aan de economische situatie, wet- en regelgeving, consumentengedrag of culturele gewoonten.
Onze landeninformatie is een goed startpunt voor uw onderzoek. Hier leest u meer over handelswetgeving, kansrijke sectoren en subsidies. Daarnaast bieden wij ook informatie per sector, inclusief marktstudies over specifieke sectoren in het Verenigd Koninkrijk.
Er bestaan ook verschillende openbare databases waarin u zelf naar nuttige informatie kunt zoeken. Bekijk ons overzicht met databanken die u helpen met internationaal ondernemen.
Praat ook met mensen uit het land. Stel vragen aan mogelijke klanten, lokale ondernemers of experts. Werk het liefst samen met iemand die het land goed kent. Zo voorkomt u fouten en vergroot u uw kans op succes. U kunt ook van tevoren onderzoek doen – zoals een haalbaarheidsstudie voor een project of investering – om te kijken of uw product bij de markt past. Met de DHI-subsidieregeling kunt u daarvoor subsidie krijgen.
De Britse consument
Als u uw product of dienst in het Verenigd Koninkrijk wilt verkopen, is het goed om eerst een beeld te hebben van de Britse consument. Het is verstandig om uw product, dienst of strategie voor marktentree aan hun voorkeuren aan te passen.
Regio's in het VK
Het Verenigd Koninkrijk is geen onderdeel meer van de Europese Unie. Het koninkrijk bestaat uit Engeland, Schotland, Wales (deze 3 vormen Groot-Brittannië) en Noord-Ierland. Het Britse parlement in Londen beslist over grote en centrale onderwerpen, zoals buitenlandbeleid en defensie. Schotland, Wales en Noord-Ierland hebben een eigen parlement. De regio's verschillen in cultuur en taal. Lees u goed in over de regio waar u gaat zakendoen.
Verwar het Verenigd Koninkrijk, Groot-Brittannië en Engeland niet met elkaar. Het kan gevoelig liggen om bijvoorbeeld tegen een Schot te zeggen dat hij Engels is.
Taal: pas aan naar het land
In het Verenigd Koninkrijk wordt Engels gesproken. In Noord-Ierland wordt ook Iers gesproken, en in Wales is Welsh de officiële taal. In Schotland spreekt men Schotse dialecten.
Als u uitbreidt naar het Verenigd Koninkrijk is het nuttig om uw marketingmateriaal en klantenservice aan te passen naar het Engels of naar de regionale taal. Communicatie in de eigen taal helpt ook om vertrouwen op te bouwen. Pas uw communicatie en strategie in het Verenigd Koninkrijk daarom altijd aan. Let erop dat u daarbij Amerikaans en Brits Engels niet door elkaar gebruikt.
Gaat u zakendoen in het VK? Britten waarderen het enorm als iemand zich goed en vlot kan uitdrukken in de Engelse taal.
Consumentenvoorkeuren: groei in online aankopen
De inkomens in het VK verschillen sterk van regio tot regio, net als de kosten voor levensonderhoud. Er is nog altijd een duidelijk verschil tussen arm en rijk.
Britten kopen hun producten zowel online als in fysieke winkels, met een groeiende voorkeur voor online winkelen. Populaire webwinkels zijn Amazon, eBay en Argos. Britse consumenten hechten veel waarde aan gratis en snelle bezorging, evenals gratis retourneren bij online aankopen.
Britse consumenten doen kleine online aankopen meestal met hun smartphone. Voor grotere aankopen gebruiken zij juist liever de computer. Ook vindt de Britse consument duurzaam transport belangrijk.
Consumentenloyaliteit neemt af door een grotere mobiliteit en de brede beschikbaarheid van productinformatie. Consumenten gaan zeer gericht op zoek naar de beste deal, ook online.
Supermarkten domineren de Britse fysieke detailhandel. Sainsbury's, M&S Food en Aldi zijn populaire supermarkten. Ook warenhuizen zijn populair, zoals Marks & Spencer en B&Q.
Marketing
Om uw product of dienst effectief in het Verenigd Koninkrijk te verkopen, is het belangrijk om de juiste marketingkanalen te gebruiken.
Digitaal adverteren
De digitale advertentiemarkt is groot in het VK. Zoekmachineadvertenties worden veel ingezet. Ook socialemedia-advertenties zijn populair, bijvoorbeeld op YouTube, Facebook, LinkedIn en Instagram. Andere belangrijke online advertentiekanalen zijn web-pushadvertenties en e-mailadvertenties. Ook blijft de inzet van digitale buitenreclame (out-of-home advertising) groeien.
Traditionele advertentiekanalen
Traditionele mediakanalen zoals print en tv dalen in populariteit, maar blijven belangrijke kanalen om de Britse consument te bereiken. Tv is het belangrijkste offline promotiemiddel in het VK. Er zijn een groot aantal tv-kanalen. Dit verdeelt de televisiereclamemarkt, omdat er niet veel zenders zijn die permanent een groot publiek bereiken. Vooral rond de kerst adverteren veel bedrijven via tv-reclame. Populaire zenders zijn BBC One, ITV en Channel 4.
Radio is nog steeds een populair middel om reclame te maken. De best beluisterde radiozenders in het VK zijn BBC Radio 2, BBC Radio 4 en BBC Radio 1. Traditionele radio past zich aan door de combinatie met digitale platforms. Dit komt doordat de Britse luisteraar een steeds groeiende voorkeur heeft voor on-demand content.
De geprinte media is nog steeds belangrijk in het Verenigd Koninkrijk, maar het aantal lezers gaat hard achteruit. Advertenties in kranten of tijdschriften zijn wel interessant als u een product wilt adverteren dat populair is in een bepaald gebied.
Cultuurverschillen
Om succesvol zaken te doen in het Verenigd Koninkrijk, is het belangrijk om kennis te hebben van cultuurverschillen.
Britten hechten veel waarde aan beleefdheid. Zeg 'please' bij elk verzoek. Kies ook de juiste aanspreekvorm in schriftelijke communicatie (let bijvoorbeeld op het verschil tussen Ms., Miss en Mrs.). Britten vinden het ook belangrijk om er netjes uit te zien.
Spreek regelmatig af met uw Britse zakenrelaties en neem de tijd voor persoonlijk contact. Houd daarbij wel gepaste zakelijke afstand. Britten zijn namelijk gereserveerder dan Nederlanders; gesprekken gaan niet gauw over privézaken.
Geef niet op als veel werk niet direct het gewenste resultaat oplevert. Dit geldt ook voor contractonderhandelingen. Daarvoor nemen Britten graag de tijd.
Lees meer over de zakencultuur in het Verenigd Koninkrijk
Product- en verpakkingseisen
Zorg ervoor dat uw producten aan alle verplichtingen voldoen voordat u ze vervoert naar het Verenigd Koninkrijk. Dit kunnen eisen aan uw product zelf zijn, maar ook eisen aan de verpakking en etikettering van uw product. Voldoen uw producten niet aan de Britse eisen? Dan mag u ze daar niet op de markt brengen.
Meer weten? Lees ons artikel over exportregels en producteisen in het Verenigd Koninkrijk.
Betalen en factureren
De officiële munteenheid in het VK is het Britse pond (GBP). De Engelstalige naam is de 'Pound Sterling'. Toch is het mogelijk om in euro's geld over te maken naar het VK. Dat komt doordat het VK toegang heeft tot SEPA. SEPA staat voor Single Euro Payments Area: één Europese betaalmarkt.
Bij een internationale betaling met SEPA-landen heeft u een BIC-code nodig. Iedere bank heeft een eigen BIC-code (ook wel SWIFT-code genoemd). Kijk op de website van de bank welke code u nodig heeft.
Zakelijk betalen in het VK
Elektronische overschrijvingen (Bacs Direct Credit) zijn de meest gebruikte betalingsvorm van bedrijven. Het is een populaire methode om bulkbetalingen te doen en bijvoorbeeld om salarissen uit te keren. Het is in de B2B-sector van het VK normaal om op krediet te verkopen. Dit gebruik lijkt wel wat af te nemen.
Beginnende exporteurs wordt aangeraden als betalingsvoorwaarde bij goederentransacties een onherroepelijk accreditief (Letter of Credit, L/C) te gebruiken. De bank van het bedrijf waarmee u handelt staat dan garant voor de betaling. De betalingstermijn is meestal 60 of 90 dagen na leverdatum. Voor het openen van een L/C kan men terecht bij de vestigingen van Nederlandse banken.
Lees op de website van evofenedex hoe de letter of credit in de praktijk werkt.
Lees ook onze 5 tips voor internationale betalingen.
Als u een bedrijf start in het VK, kan het zijn dat u een Britse bankrekening moet openen. Wat u daarvoor nodig heeft, verschilt per bank. Over het algemeen moet u rekening houden met het volgende:
- U moet een adres hebben in het VK. Dit kan een bedrijfsadres zijn, het adres van een partnerschap, uw eigen adres of het woonadres van een werknemer.
- De aanvraag wordt afgerond door de centrale bank. Het is vaak niet mogelijk om een bankrekening te openen via een lokale vestiging.
- Een vertegenwoordiger van het bedrijf moet de machtiging voor het openen van een bankrekening op locatie komen ondertekenen.
- U kunt bij de meeste FinTech/NeoBanks online een bankrekening openen.
Op de website van de Britse overheid vindt u meer informatie over het openen van een Britse bankrekening.
Voor belastingvragen bij zakendoen met het VK kunt u zowel bij de Nederlandse als bij de Britse belastingdienst terecht.
- Kijk voor meer informatie over btw in het VK op de website van de KVK.
- U kunt ook gebruik maken van deze tool van de Belastingdienst, speciaal voor ondernemers die zakendoen in het buitenland.
- De Britse overheid heeft informatie gepubliceerd over btw (VAT) in het VK.
- Kijk in de Trade Tariff database van de Britse overheid voor actuele handelstarieven, btw-tarieven en uitzonderingen per product. Het VK heeft een eigen Trade Remedies Authority voor het behandelen van klachten rond anti-dumping en subsidies. Lees meer over Trade Remedies op de website van de Britse overheid.
Belastingvoordelen voor start-ups
Voor start-ups zijn er ook belastingvoordelen. Op de website van de Britse overheid vindt u meer informatie over belastingvoordelen voor start-ups.
Krijgt u een financieel geschil met uw zakenpartner? Dan kunt u juridische stappen ondernemen. Eerst moet u een zogeheten 'Letter Before Action' sturen, met een laatste verzoek tot betaling. Hier heeft de zakenpartner 7 dagen de tijd voor.
Hoe voorkom ik betalingsrisico's?
Tijdens het zakendoen zijn er verschillende betalingsrisico's. Zo kunnen wisselkoersen sterk schommelen. Denk goed na over de valuta waarin u een contract afsluit en win financieel advies in.
Let op als zakenrelaties betalen met cheques. Het uitschrijven van ongedekte cheques is niet strafbaar in het VK.
Vereniging evofenedex waarschuwt voor betalingsrisico's, zoals:
Hoe Britse consumenten betalen: digitale groei
Britse consumenten betalen steeds vaker digitaal. Voor online aankopen zijn de betaaldiensten PayPal, Visa Checkout en Clearpay populair. Ook diensten om achteraf te kunnen betalen zoals Clearpay en Laybuy worden steeds vaker gebruikt, vooral onder jongere consumenten.
In fysieke winkels worden debetkaarten het meest gebruikt, gevolgd door contant geld en creditcards. Mobiele betalingen doen met digitale portemonnees (e-wallets) is ook populair.
Personeel
Opent u een vestiging in het VK en wilt u daar personeel inhuren? Denk er dan aan dat het Verenigd Koninkrijk nu een land is buiten de EU. Nederlanders die daar werkzaam zijn, moeten daarom rekening houden met meer formaliteiten. Dat geldt ook voor Britse werknemers die bij uw bedrijf in Nederland komen werken.
Daarnaast worden registraties van beroepskwalificaties en beschermde beroepen niet meer automatisch erkend.
Nederlands personeel in het VK
Let op deze aandachtspunten:
- Zorg dat u weet wat de procedure is voor EU-burgers om in het VK te mogen wonen en werken.
- Uw werknemer kan onder bepaalde voorwaarden nog een 'settled status' aanvragen, een verblijfsstatus voor onbepaalde tijd. Op de website van de Britse overheid staat meer informatie over de status en hoe u die aanvraagt.
- Verhuist uw medewerker naar het VK? Raadpleeg dan het UK's Points-Based Immigration System.
Brits personeel in Nederland
Britse werknemers in Nederland moeten ook rekening houden met meer formaliteiten. Kijk op de website van IND voor meer informatie.
Personeel detacheren
Lees op ondernemersplein.kvk.nl waar u aan moet denken bij het detacheren van personeel in het VK.
Freelance werkzaamheden
Wilt u als zzp'er in het VK aan de slag? Dan moet u zich aan de regels van het VK houden. Denk aan een visum voor het uitvoeren van tijdelijk werk in het VK. Of het berekenen van btw voor het verlenen van diensten. Lees hierover meer op de website van KVK: Werken in het VK als zzp'er.
Netwerk opbouwen en zakenpartners vinden
Voor uw bedrijf is het belangrijk om zaken te doen met partners waarop u kunt vertrouwen. Of het nu agenten zijn, distributeurs, producenten of leveranciers.
Onze adviseurs helpen u graag om de juiste zakenpartner te vinden. Dit begint met een adviesgesprek, waarin zij u helpen uw vragen helder te krijgen. Ook kijken zij hoe ze u nog meer kunnen ondersteunen. Gratis, en altijd voor u op maat. Zo krijgt u de hulp die het beste bij uw situatie past. Lees ons artikel met tips om een zakenpartner in het buitenland te vinden.
De Nederlandse ambassade in Londen, honorair consuls, het NBSO in Manchester en LVVN-raad VK kunnen u voorstellen aan de juiste contacten. Daarnaast organiseren ze regelmatig evenementen, waar u mogelijke partners kunt ontmoeten. Lees meer over het Nederlands ambassadenetwerk in het Verenigd Koninkrijk en bekijk de contactgegevens.
Ook RVO organiseert regelmatig evenementen en handelsmissies. Meedoen is een goede manier om contacten te leggen. Bekijk of er binnenkort evenementen voor het Verenigd Koninkrijk op de agenda staan. Weten hoe u alle exportkansen uit de handelsmissies haalt? Lees onze 9 tips.
Vak- en handelsbeurzen zijn (commerciële) evenementen waar producenten en afnemers met elkaar in contact komen. Het is dan ook een goede manier om potentiële zakenpartners persoonlijk te ontmoeten. Welke beurs een bezoek waard is, hangt af van uw bedrijf en sector. Er zijn verschillende websites die overzichten bieden van beurzen in het VK:
- AUMA, de vereniging van vakbeursorganisaties, heeft een uitgebreide database met Britse vakbeurzen. Vooral handig als u zoekt naar een beurs waaraan u kunt deelnemen met een stand.
- Een andere handige (Engelstalige) website met een overzicht van beurzen in het VK is TradeFairDates.
- Daarnaast kunt u kijken op 10times. Deze website geeft een overzicht van zakelijke beurzen in het VK.
Heeft u een start-up of is uw bedrijf aan het opschalen? Dan kan het Verenigd Koninkrijk een interessante markt zijn voor u. Londen is de 'Startup Capital' van Europa. De Britse regering ziet de techsector als een van de belangrijkste sectoren voor een groeiende economie.
De ambassade in Londen – en in het bijzonder de start-up liaison – helpt u bij het verkennen en het realiseren van uw ambities. De liaison beschikt over specifieke kennis en expertise, een goed netwerk in het Britse ecosysteem, en een eigen mentorennetwerk van Nederlandse founders en co-founders in Londen.
Britse overheid
De Britse overheid biedt een service aan buitenlandse bedrijven die zakenpartners zoeken. Deze service wordt aangeboden door het Britse Department of Business and Trade.
Agenten
Bent u op zoek naar een tussenpersoon die voor u zaken kan doen op de Britse markt? Kijk dan op de website van agentorganisaties The Manufacturers' Agents' Association of AgentBase.
Databank EEN
Zoekt u een overzicht van zakenpartners? Kijk dan in de databank zakenpartners van het Enterprise Europe Network (EEN). Hier vindt u profielen van duizenden mkb-bedrijven uit landen van over de hele wereld.
Meer bronnen
- Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft cijfers over de handel tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk, maar ook over de export en import van specifieke goederen. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.
- Ook de website World Integrated Trade Solution (een samenwerkingsproject van de Wereldbank en UNCTAD) biedt statistieken over de Britse economie.
- De Verenigde Naties biedt allerlei statistieken over de economie van het Verenigd Koninkrijk.
- Bij het Britse statistiekenbureau vindt u de meest actuele cijfers over de Britse economie.
- Op internationaalondernemen.nl vindt u soms nuttige informatie over sectoren en zakelijke mogelijkheden in het VK. Ook plaatsen andere organisaties hier interessante marktrapporten.
Heeft u nog vragen? Wij helpen u graag!
U kent uw product of dienst, wij kennen de markt. Onze adviseurs staan voor u klaar en helpen u graag verder. Helemaal gratis.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken