Regio's van het Verenigd Koninkrijk

Laatst gecontroleerd op:
22 januari 2024
Gepubliceerd op:
5 november 2020

Het Verenigd Koninkrijk bestaat uit 4 landen: Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Het Britse parlement in Londen beslist over grote en centrale onderwerpen, zoals buitenlandbeleid en defensie. Schotland, Wales en Noord-Ierland hebben een eigen parlement.

Het Verenigd Koninkrijk heeft 67,8 miljoen inwoners, waarvan er 56 miljoen in Engeland wonen, 5,5 miljoen in Schotland, 3,2 miljoen in Wales en 1,9 miljoen in Noord-Ierland.

Engeland kent 9 officiële economische regio’s. Elke regio heeft zijn eigen Enterprise Zones. In deze gebieden stimuleert de overheid de ontwikkeling van nieuwe economische bedrijvigheid met speciale belastingregels en overheidssteun.

Northern Powerhouse

Sinds enkele jaren ontwikkelt de Britse overheid specifiek beleid om economische groei in het noorden van Engeland te stimuleren. Hiervoor is het Northern Powerhouse-initiatief ontwikkeld. De steden Liverpool, Leeds, Manchester, Hull, Newcastle en Sheffield zich daarin verenigd. Zo willen zij gezamenlijk de economische groei in het noorden versterken. Er is bijvoorbeeld aandacht voor verbetering en uitbreiding van de infrastructuur, om reizen tussen de steden sneller en makkelijker te maken.

Meer weten over kansen voor het Nederlands bedrijfsleven in het noorden van het Verenigd Koninkrijk? Neem contact op met het Netherlands Business Support Office (NBSO) in Manchester.

Hulp bij uw zaken in het Verenigd Koninkrijk?

De economische experts ter plaatse helpen u graag verder!

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?