Zakelijke kansen in het Verenigd Koninkrijk

Laatst gecontroleerd op:
11 december 2023
Gepubliceerd op:
10 april 2013

Het Verenigd Koninkrijk (VK) is een eeuwenoude economische grootmacht en hoort bij de top 5 belangrijkste exportmarkten van Nederland. De Britse economie biedt veel kansen voor Nederlandse ondernemers. Denk bijvoorbeeld aan de logistieke en maritieme sector. Welke kansen liggen er voor u?

Agri & food

Voor het Verenigd Koninkrijk is Nederland een van de belangrijkste leveranciers van agri-foodproducten. Zo is meer dan 25% van alle geïmporteerde groenten afkomstig uit Nederland. Het is een grote en dynamische markt, waar voor innovatieve kwaliteitsproducten de beste kansen liggen.

Duurzame energie en circulaire economie

In lijn met de wereldwijde klimaatambitie om CO2-neutraal te zijn in 2050, streeft het VK naar het vergroenen van de Britse economie. Het VK is de grootste producent van windenergie op zee, maar investeert ook veel in technologieën en innovaties op het gebied van CleanTech en energie in sectoren zoals water, bouw en waterstof.

High Tech Systems & Materials

Als u werkzaam bent in de sector High Tech Systems & Materials (HTSM), dan liggen er veel kansen voor u in het Verenigd Koninkrijk. De sector is een belangrijk onderdeel van de Britse economie. De belangrijkste deelgebieden binnen het Verenigd Koninkrijk zijn manufacturing, high tech en deep tech, met elk een uniek ecosysteem en kansen voor handel en innovatie.

ICT

Fintech

De fintechsector in het Verenigd Koninkrijk is al ver ontwikkeld en groeit gestaag. Eind 2022 was het fintech-ecosysteem $198 miljard waard. De fintechsector in het VK kent veel concurrentie maar biedt zeker mogelijkheden voor Nederlandse fintechbedrijven. In het marktrapport 'Verenigd Koninkrijk: kansen in fintech' leest u meer. Lees de samenvatting en vraag het rapport direct aan.

Life Sciences & Health

Het Verenigd Koninkrijk hoort bij de wereldtop op het gebied van Life Sciences & Health (LSH), net als Nederland. De Britse regering is bezig met het versterken van deze sector. Er is bijvoorbeeld meer behoefte aan innovatieve zorgoplossingen om de toegang, kwaliteit en betaalbaarheid van de zorg te verbeteren. Daar liggen dus kansen voor u. Vooral in de gebieden drug discovery en pharma, healthcare, regenerative medicine & oncology en medtech.

Lees meer over de kansen voor u in dit marktrapport:

Logistiek

Micromobiliteit

Micromobiliteit gaat om het gebruik van (elektrische) fietsen, scooters, steps en andere voertuigen voor de korte afstand.  Hoeveel potentie biedt de Britse groene en slimme mobiliteitsindustrie voor het Nederlandse bedrijfsleven? In het marktrapport 'Micromobility in the UK' leest u meer. Lees de samenvatting of vraag het rapport direct aan.

Water & maritiem

De Britse havenindustrie is met ruim 120 commerciële havens de een na grootste van Europa. Daarnaast heeft het VK, net als Nederland, een succesvolle en gevestigde scheepvaartindustrie. Er zijn veel kansen in de maritieme sector van het VK. Vooral voor Nederlandse ondernemers die oplossingen bieden rond duurzame scheepvaart en 'smart ports'. Lees hier meer over in het marktrapport 'Verenigd Koninkrijk: Kansen & Ontwikkelingen in de Maritieme Sector'. Lees de samenvatting en vraag het rapport direct aan.

Zakelijke ondersteuning in het VK

Innovatie & het IA-netwerk

Het Verenigd Koninkrijk, en Londen in het bijzonder, is een hub voor internationaal talent en internationale verbindingen in innovatie, technologie en wetenschap. Nederland heeft daarbij een uitstekende reputatie als samenwerkingspartner.

De Innovatie Attaché in Londen volgt de technologische ontwikkelingen in het VK en werkt als verbinder tussen Britse en Nederlandse partijen. RVO heeft ook publicaties over innovatie in het Verenigd Koninkrijk.

Startup Liaison

Heeft u een start-up of is uw bedrijf aan het opschalen? Dan kan het Verenigd Koninkrijk een interessante markt zijn voor u. Londen is de 'Startup Capital' van Europa. De Britse regering ziet de techsector als een van de belangrijkste sectoren voor een groeiende economie, na de coronapandemie en Brexit.

De Startup Liaison bij de ambassade in Londen helpt u bij het verkennen van uw kansen en het realiseren van uw ambities. Lees meer over de kansen voor u.

De ambassade en het handelskantoor

Als u al succesvol zakendoet in het Verenigd Koninkrijk, kan het zijn dat u toch ergens tegenaan loopt. Of een zetje in de juiste richting nodig heeft. Dan is het handig om hulp ter plaatse te krijgen. De ambassade in Londen en het handelskantoor in Manchester staan voor u klaar.

Vind de juiste contactpersoon voor uw sector en neem direct contact met hen op.

Aanbestedingen en subsidies

Kansrijke aanbestedingen

Heeft u interesse om mee te dingen naar aanbestedingen in het Verenigd Koninkrijk? Op de website van de Britse overheid kunt u terecht voor meer informatie over lopende en nieuwe aanbestedingen binnen specifieke marktsegmenten. Wilt u meer weten over aanbestedingen? Neem dan contact met ons op.

Ook internationale organisatie zoals Wereldbank en de Europese Unie besteden jaarlijks miljarden euro's aan projecten via aanbestedingen. Uit deze projecten komen zeer veel opdrachten. Hier liggen kansen voor u. Onze adviseurs kunnen u helpen bij aanbestedingen bij internationale organisaties.

Het hoofdkantoor van de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) bevindt zich in het VK.

Subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf om de grens over te gaan? Wij helpen u graag uw financiering rond te krijgen.

In de Subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor het indienen van een aanvraag. Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs helpen u graag met het vinden van de juiste financiering.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke IMVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Meer weten?

Alle marktrapporten over het VK

Samen met het buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten en landbouwraden publiceren wij regelmatig marktrapporten over kansrijke sectoren in het VK. U vindt ze op deze pagina ter download. Maar er zijn mogelijk nog rapporten: voor sectoren die hier niet genoemd zijn. In onze bibliotheek vindt u een volledige lijst van marktrapporten over het VK.

Meer informatie

  • In de agenda internationaal ondernemen vindt u alle internationale activiteiten die wij (samen met andere partijen) organiseren. U kunt rechts bij Landen verfijnen op het VK.
  • Op internationaalondernemen.nl vindt u soms ook relevante informatie over sectoren en zakelijke mogelijkheden. Selecteer hiervoor het land VK en eventueel uw sector. Naast het buitenlandnetwerk plaatsen ook andere handelsbevorderende organisaties hier interessante marktrapporten.
  • Lees over e-commerce in het VK  op de website van KVK.

Ontdek uw kansen

Waar liggen de grootste kansen voor u? Wij denken graag met u mee.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?