High Tech Systems & Materials in het VK

Laatst gecontroleerd op:
17 december 2020
Gepubliceerd op:
23 oktober 2020

Als u in de sector High Tech Systems & Materials (HTSM) werkt, dan liggen er veel kansen voor u in het Verenigd Koninkrijk. De sector is een belangrijk onderdeel van de Britse economie en draagt meer dan £ 275 miljard bij aan het jaarlijkse bruto nationaal product.

De belangrijkste deelgebieden binnen het Verenigd Koninkrijk zijn Manufacturing, High Tech en Deep Tech, met elk een uniek ecosysteem en kansen voor handel en innovatie.

Manufacturing

Van oudsher heeft het Verenigd Koninkrijk een focus op de lucht- en ruimtevaartindustrie en de automotive-industrie. Het toenemende gebruik van composieten in productie biedt u kansen voor het ontwikkelen van nieuwe technologieën en processen in de waardeketen. Naar verwachting zal de waarde van de composietenmarkt tussen 2020 en 2030 maar liefst verdriedubbelen.

Luchtvaart

De lucht- en ruimtevaartindustrie in het Verenigd Koninkrijk is een van de grootste ter wereld. Er zijn vestigingen van Airbus, Boeing, Rolls-Royce en Bombardier te vinden, vaak zelfs met meerdere productiefaciliteiten. Behalve complete vliegtuigen worden er ook vliegtuigmotoren en -vleugels gemaakt. De Britse overheid ondersteunt de sector sterk, onder andere via het Aerospace Technology Institute (ATI).

De Britse markt is vooral sterk ontwikkeld op het gebied van:

  • het ontwerpen en produceren van vliegtuigvleugels;
  • het produceren van vliegtuigmotoren;
  • het bouwen van het landingsgestel van vliegtuigen;
  • het creëren van geavanceerde 'flight management systems' (avionics).

In 2020 is de luchtvaartindustrie echter zwaar getroffen door de coronapandemie. Verwacht wordt dat het tot 2023 zal duren totdat er weer evenveel mensen vliegen als in 2019. Dat heeft ook gevolgen voor de productie van nieuwe toestellen. De industrie grijpt dit moment aan om te kijken naar nieuwe technologieën om tegemoet te komen aan de vraag naar efficiënter en milieuvriendelijke vervoer. Zo kijken bedrijven bijvoorbeeld naar de mogelijkheden voor elektrisch vliegen.

Het Verenigd Koninkrijk is ook een van de weinige landen met de kennis en kunde om geavanceerde helikopters te ontwerpen en te produceren. Dit is gunstig, omdat de wereldwijde vraag naar commerciële helikopters geschat wordt op meer dan 40.000 stuks per jaar.

Automotive

Na Duitsland en Spanje is het Verenigd Koninkrijk het grootste land in Europa op het gebied van autoproductie. De sector maakte in 2019 een omzet van £ 82 miljard en vormt met haar export 14,4% van de totale waarde van alle Britse exportgoederen. De Britse overheid lanceerde in 2018 een strategie gericht op de overgang naar emissievrij transport ('zero emissions'). Dat biedt mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven. Verder liggen er ook veel kansen voor u op het gebied van duurzame mobiliteit.

De Britse overheid en sectorvertegenwoordigers maken zich sterk om de concurrentie en kracht van de sector op hetzelfde niveau te houden, ook nu het Verenigd Koninkrijk uit de EU is getreden.

Voor u als Nederlandse ondernemer blijft het interessant om de Britse automotivesector te verkennen en contacten te leggen voor de toekomst. Zie ook de Sectorschets Automotive in het VK:

High Tech

Het Verenigd Koninkrijk biedt u een uitstekende uitgangsbasis om te innoveren in processen, materialen en technieken voor hun maakindustrie. De Britse overheid heeft een Industriële Strategie ontwikkeld, die de hele maakindustrie moet transformeren. Van de 4 'Grand Challenges' die genoemd worden in die strategie, gaan 2 over High Tech.

Met de 'Future of Mobility Challenge' investeert de overheid veel in innovatieve manieren om de automotive-industrie te moderniseren. Bijvoorbeeld nieuwe batterijtechnologie, elektrisch vervoer en autonoom rijden.

Composieten als kans

Composieten bieden grote voordelen: het zijn lichtgewicht, maar sterke materialen, ze hebben weinig onderhoud nodig en hebben veel lagere gebruikskosten. In verschillende sectoren, waaronder de lucht- en ruimtevaart, spoor, olie en gas, maritiem en duurzame energie is grote vraag naar composieten.

De NBSO in Manchester omschrijft de ontwikkelingen en specifieke kansen voor u in de Sectorschets Composieten:

Vragen over de sector?

Heeft u vragen over de handel in Manufacturing en High-Tech en de export naar het Verenigd Koninkrijk? Neem dan contact op met:

Els Steiger
NSBO in Manchester
E: els.steiger@nbso-manchester.co.uk

Hulp bij uw zaken in het Verenigd Koninkrijk?

De economische experts ter plaatse helpen u graag verder!

E: lon-ea@minbuza.nl
T: +44 20 7590 3259

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?