Zakendoen met het Verenigd Koninkrijk als land buiten de EU

Laatst gecontroleerd op:
7 september 2023
Gepubliceerd op:
28 juli 2021

Doet u al zaken met het VK? Of wilt u juist binnenkort beginnen met exporteren naar het VK? Deze pagina helpt u op weg naar de Britse markt na Brexit. Waar krijgt u mee te maken nu het VK een land buiten de EU is?

Wat moet u doen?

Heeft u klanten in het Verenigd Koninkrijk? Of importeert u producten uit het VK? U heeft te maken met douaneformaliteiten bij de grens. Bereid uw transporten goed voor.

Sinds 1 januari 2022 zijn de regels van de Britse overheid verder aangescherpt. Heeft u problemen aan de grens in het VK? Bel dan met de hulplijn van de Britse douane (HMRC): +44 300 322 9434.

Het VK is geen EU-land meer. Dat is voor veel ondernemers een eerste ervaring met douanezaken en zakendoen buiten de EU. Onze VK-adviseur beantwoordt uw vragen over tijdelijke invoer en andere relevante onderwerpen.

Voor agrofoodproducten heeft u nieuwe certificaten nodig. De Britse douane voert nieuwe eisen in. Bekijk het stappenplan en zie wat voor u van toepassing is.

In het VK moeten producten aan bepaalde eisen voldoen. Bijvoorbeeld op het gebied van kwaliteit, gezondheid en etikettering. Wat zijn de voorwaarden en waar regelt u de juiste certificaten?

Handelt u met het VK en wilt u liever geen invoerrechten betalen over uw producten? Dan is het belangrijk om te kijken hoe u gebruik kunt maken van de afspraken die de EU en het VK hebben gemaakt.

Op het gebied van diensten gelden in het VK ander regels dan in de EU. Dit heeft invloed op contracten die u afsluit met opdrachtgevers of -nemers. Doet u zaken in het VK? Verdiep u hier dan goed in.

Het VK is geen EU-land. Houd rekening met douaneprocedures en wachttijden. Stippel de route vooraf goed uit, met name bij transport van levensmiddelen, groente en fruit en levende dieren.

De EU en het VK hebben een akkoord gesloten en daardoor kan het zakendoen soepeler verlopen dan zonder akkoord. Wat moet u weten?

Vragen over exporteren naar het Verenigd Koninkrijk?

Onze adviseurs helpen u gratis verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?