Bedrijf starten in Vietnam

Gepubliceerd op:
10 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
28 oktober 2021

Wilt u een bedrijf starten in Vietnam? Of misschien een partnerschap aangaan met een Vietnamees bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of het betalen van belastingen. Gelukkig vindt u veel hulp online.

Onze regio-adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Vietnam. Kijk op onze dienstverleningspagina voor een overzicht van wat wij voor u kunnen betekenen.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een eigen bedrijf beginnen in Vietnam

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn lokale regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

Ease of Doing Business

Het profiel 'Ease of Doing Business in Vietnam' van de Wereldbank is een handige bron om te beginnen met uw onderzoek. Deze rubriek geeft praktische informatie over het beginnen van een eigen bedrijf. Bijvoorbeeld over:

 • bouwvergunningen aanvragen
 • onroerend goed registreren
 • investeerders beschermen
 • belastingen betalen
 • contracten handhaven

Onderaan de pagina vindt u uitleg in grafieken (figures). Klik op 'details' voor een uitvoeriger overzicht van de gegevens. De rubriek beantwoordt concreet vragen als: welke procedure moet u doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn eraan verbonden?

Bij elkaar opgeteld geven deze zaken ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. Vietnam staat op nummer 70 (ranking 2020). Vietnam scoort goed op de punten toegang tot elektriciteit en bouwvergunningen regelen. Het land scoort minder goed als het gaat om belasting betalen en betalingsproblemen oplossen.

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van de lokale situatie.

Lees meer informatie over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

MVO in Vietnam

MVO is in Vietnam nog lang geen gemeengoed. Vooral multinationals zetten MVO op de kaart. Dat doen ze door voorwaarden te stellen bij handel en productie, maar ook door MVO-gerelateerde activiteiten te ontwikkelen in Vietnam. Vaak is de drijfveer om het bedrijf positief te positioneren bij de Vietnamese overheid. MVO is voor deze bedrijven een belangrijke business case om marktaandeel op de Vietnamese markt te behouden of uit te bouwen.

De groei in de industriële productie heeft in Vietnam geleid tot grote milieuproblemen als lucht- en watervervuiling, ontbossing en verlies aan ecosysteem. De focus op kortetermijnresultaten versterkt deze problemen. Enkele voedselschandalen hebben ervoor gezorgd dat milieuvervuiling hoog op de agenda staat van overheid en burger. Tegelijkertijd zijn er maar weinig Vietnamese burgers bereid om extra te betalen voor duurzaam geproduceerde goederen. Wel dwingen exportmarkten Vietnamese bedrijven steeds meer om duurzaam te produceren.

Wilt u weten wat de MVO-risico's zijn in uw sector in een bepaald land? Doe dan de MVO Risicochecker van MVO Nederland.

Handige websites

 • In de OESO-richtlijnen leest u wat de Nederlandse overheid verwacht van bedrijven die internationaal ondernemen op het gebied van MVO.
 • De International Labour Standards helpt om arbeidsomstandigheden in de informele sector te vergelijken met andere landen.
 • MVO Nederland biedt uitgebreide informatie en wijst u de weg op het gebied van MVO.
 • In de Corruption Perceptions Index kunt u opzoeken hoe groot het risico op corruptie is in een land.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land. Wilt u hierover van gedachten wisselen met een van onze adviseurs? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met u mee. Veelvoorkomende ondernemingsvormen in Vietnam zijn:

 • Limited Liability Companies (LLC)
 • Joint-stock Companies (JSC)
 • Partnership companies
 • Representative office
 • Branch office

Speciale economische zones

Speciale economische zones kunnen voor u als buitenlandse investeerder fiscaal aantrekkelijk zijn. Vietnam heeft meerdere economische zones. In deze gebieden heeft een bedrijf voordelen die buiten de zones niet gelden. Zo betalen bedrijven binnen deze zones lagere kosten voor huur van grond. Een van de grootste zones in Vietnam is de Tan Thuan Export Processing Zone. Meer informatie over deze zone vindt u op de website van Tan Thuan Corporation.

Belastingvoordelen

Vietnam heeft belastingvoordelen voor buitenlandse investeerders. Zo is vrijstelling van belastingen mogelijk voor bepaalde buitenlandse investeerders. Ook is er een verdrag tussen Nederland en Vietnam dat dubbele belasting voorkomt. Daarnaast kunt u btw-voordelen krijgen. Met name voor handel en investeringen in de economische zones zijn er belastingvoordelen voor ondernemers.

Meer weten?

Online is veel informatie te vinden over investeren in Vietnam. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

Investeringsgidsen Vietnamese overheid

 • De Engelstalige website van het Vietnamese ministerie van Planning en Investering geeft veel informatie over investeren in Vietnam, statistieken en rapporten.
 • Foreign Investment Agency biedt veel informatie en advies voor buitenlandse bedrijven die willen investeren in Vietnam. Op deze website vindt u onder andere informatie over financiële steun, juridische zaken en marktrapporten.
 • Bent u van plan een bedrijf te starten in een specifieke Vietnamese regio, dan kunt u terecht bij Portal on Foreign Investment Procedures. De website biedt uitgebreide informatie over procedures voor investeren in 7 Vietnamese provincies.

Investeringsgidsen consultancy’s

Online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren bevatten vaak informatie over belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor Vietnam zijn:

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Advies over bedrijf starten in Vietnam

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Vietnam. Maak kennis met onze dienstverlening en vraag uw gratis adviesgesprek aan.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?