Bedrijf starten in Zuid-Afrika

Gepubliceerd op:
10 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
1 augustus 2023

Wilt u een bedrijf starten in Zuid-Afrika? Of misschien een partnerschap aangaan met een Zuid-Afrikaans bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of de afdracht van belastingen. Gelukkig vindt u veel hulp online.

Deze pagina geeft u handvaten bij het beginnen van een bedrijf in Zuid-Afrika. Ga altijd na bij de instanties in Zuid-Afrika wat uw specifieke verplichtingen zijn. Per situatie of rechtsvorm kunnen de eisen bij het oprichten van een onderneming verschillen.

Onze regio-adviseurs kunnen u ook meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Zuid-Afrika. Bekijk hoe wij u kunnen helpen.

Een eigen bedrijf beginnen in Zuid-Afrika

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn lokale regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

De voordelen kunnen wel groot zijn: u bent zichtbaar voor afnemers en de zaken kunnen worden afgehandeld door het lokale recht.

Ondernemingsvormen in Zuid-Afrika

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land. Dat kan afhangen van in welke sector u actief bent, in hoeverre u aansprakelijk wilt zijn en de grootte van uw onderneming.

De meest voorkomende ondernemingsvormen voor buitenlandse investeerders in Zuid-Afrika staan vermeld in de Companies Act 2008. Daartoe behoren onder andere:

  • Limited liability company (proprietary limited company)
  • Public limited company
  • Joint Venture
  • Partnership
  • Branch

De Zuid-Afrikaanse overheidswebsite Brand of South Africa geeft meer informatie over deze ondernemingsvormen.

Op de overheidswebsite BizPortal.gov.za van Companies and Intellectual Property Commission (CIPC) kunt u meer informatie vinden over het starten van een bedrijf. De CIPC houdt zich onder andere bezig met promotie, met de handhaving van relevante wetgeving en met het registeren van bedrijven, coöperaties en intellectuele eigendommen.

Registratie van uw bedrijf in Zuid-Afrika

Bedrijven in Zuid-Afrika die met import en export te maken krijgen, moeten zich registreren bij de South African Revenue Service (SARS) en daar een douane- en accijnscliëntnummer (een trader identification number) opvragen.

Lees meer over registratie op de EU-portal Access2Markets onder het kopje 'Registration'. Vul eerst uw HS-code en land in. Heeft u nog niet eerder gewerkt met Access2Markets? Bekijk dan eerst ons stappenplan Exporteren buiten de EU: Access2Markets.

Het Zuid-Afrikaanse investerings- en zakenklimaat

In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank kunt u de administratieve verplichtingen en regeldruk in Zuid-Afrika vergelijken met die van andere landen. In deze ranglijst komen onder meer zaken als belastingen, de registratie van onroerend goed en inhuren van personeel aan bod.

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Via de ITC Market Analysis Tools kunt u bijvoorbeeld zelf informatie zoeken over investeringsmogelijkheden.

Speciale Economische Zones in Zuid-Afrika

Speciale economische zones kunnen voor u als buitenlandse investeerder fiscaal aantrekkelijk zijn. Zuid-Afrika heeft diverse industrial development zones en special economic zones, te weten:

Het ministerie van handel en industrie in Zuid-Afrika geeft meer informatie over: welke zones er zijn en welke voordelen ze hebben.

MVO in Zuid-Afrika

De economische ontwikkeling van Zuid-Afrika biedt sociaal-maatschappelijke uitdagingen. Bijvoorbeeld de verschillen tussen arm en rijk, corruptie en milieuproblematiek. Belangrijke MVO-thema's voor de overheid zijn het naleven van wetten, emancipatie van de zwarte bevolking en de landhervorming. De Zuid-Afrikaanse wetgeving gaat op het gebied van MVO vooral in op arbeidsrecht, corporate governance en Black Economic Empowerment (BEE). Zuid-Afrika heeft na de apartheid veel internationale verdragen over arbeidsrechten ondertekend. Het land speelt ook een belangrijke politieke en economische rol op het Afrikaanse continent.

Bekijk bij Zakelijke kansen in Zuid-Afrika hoe u maatschappelijk verantwoord onderneemt in Zuid-Afrika.

Meer weten?

Meer weten?

Doing Business in South Africa

De Nederlandse ambassade heeft een (Engelstalig) rapport Doing Business in South Africa 2021 opgesteld. Bekijk dit rapport om een idee te krijgen wat voor Nederlandse ondernemers de meest kansrijke sectoren zijn in Zuid-Afrika. Het rapport gaat ook in op de zakelijke regels en wetgeving in Zuid-Afrika.

Investeringsgidsen Zuid-Afrikaanse overheid

De Zuid-Afrikaanse overheidssite InvestSA geeft uitleg over investeren in de verschillende regio's van Zuid-Afrika. Het is een 'one-stop-shop' voor hulp bij het opzetten van een bedrijf. Ook geeft de website informatie over de special economic zones en de sterkste sectoren volgens de Zuid-Afrikaanse overheid.

Sommige Zuid-Afrikaanse provincies hebben hun eigen websites over investeren, zoals:

Investeringsgidsen consultancybureaus

Online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren bevatten vaak informatie over belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor Zuid-Afrika zijn:

Vragen over een bedrijf starten in Zuid-Afrika?

Onze adviseurs denken graag met u mee.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?