Bedrijf starten in Zuid-Korea

Gepubliceerd op:
10 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
28 oktober 2021

Wilt u een bedrijf starten in Zuid-Korea? Of misschien een partnerschap aangaan met een Zuid-Koreaans bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of de afdracht van belastingen. Gelukkig vindt u veel hulp online.

Onze regio-adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Zuid-Korea. Kijk op onze dienstverleningspagina voor een overzicht van wat wij voor u kunnen betekenen.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie voor start-ups die willen beginnen in het buitenland

Een eigen bedrijf beginnen in Zuid-Korea

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn lokale regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

Ease of Doing Business

De website 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank is een handige bron om te beginnen met uw onderzoek. Deze rubriek geeft praktische informatie over het beginnen van een eigen bedrijf. Bijvoorbeeld over:

•    aanvragen van bouwvergunningen;
•    registreren van onroerend goed;
•    bescherming van investeerders;
•    betalen van belastingen;
•    handhaven van contracten.

Onderaan de pagina vindt u uitleg in grafieken (figures). Klik op 'details' voor een uitvoeriger overzicht van de gegevens.

De rubriek beantwoordt concreet vragen als: welke procedure moet u doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn eraan verbonden?

Al deze zaken bij elkaar opgeteld geven ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. Korea staat 5e (ranglijst 2021). 

Zuid-Korea scoort goed op de punten handhaven van contracten en het verkrijgen van elektriciteit. Het land scoort minder goed als het gaat om het verkrijgen van krediet.

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in China denk dan ook na over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale omgeving. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Wilt u weten wat de MVO-risico's zijn in uw sector in een bepaald land? Doe dan de MVO Risicochecker van MVO Nederland.

Handige websites

  • In de OESO-richtlijnen leest u wat de Nederlandse overheid verwacht van bedrijven die internationaal ondernemen op het gebied van MVO.
  • De International Labour Standards helpt om arbeidsomstandigheden in de informele sector te vergelijken met andere landen.
  • MVO Nederland biedt uitgebreide informatie en wijst u de weg op het gebied van MVO.
  • In de Corruption Perceptions Index kunt u opzoeken hoe groot het risico op corruptie is in een land.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land.

Wilt u hierover van gedachten wisselen met een van onze adviseurs? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met u mee.

U kunt als buitenlandse investeerder in Zuid-Korea op verschillende manieren de markt betreden. Het starten van een lokaal bedrijf is de meest voorkomende optie. Vaak is dit in Zuid-Korea een naamloze vennootschap. Ook kunt u een bijkantoor of filiaal van uw huidige bedrijf openen in Zuid-Korea. Tenslotte is er de mogelijkheid om een bijkantoor te openen voor ondersteunende activiteiten, een zogenaamd 'liaison office'.

Meer informatie over de verschillende ondernemingsvormen vindt u op Invest Korea en Thomson Reuters.

Speciale Economische Zones

Speciale economische zones kunnen voor u als buitenlandse investeerder fiscaal aantrekkelijk zijn.

Zuid-Korea heeft zeven vrijhandelszones, verdeeld over de verschillende provincies. Ze worden aangeduid als de Korean Free Economic Zones. Korean Free Economic Zones geeft meer informatie over de zones.

Andere belastingvoordelen

U vindt een overzicht van belastingvoordelen op Invest Korea.

Meer informatie

Online is veel informatie te vinden over investeren in Zuid-Korea. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

Investeringsgidsen Zuid-Koreaanse overheid

De Zuid-Koreaanse overheidssite Invest Korea geeft veel informatie over wetgeving, visa-aanvragen en vergunningen. Ook op de website van de Korean Trade-Investment Promotion Agency (KOTRA) vindt u veel nuttige informatie voor het starten van uw bedrijf.

Investeringsgidsen consultancybureaus

Online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren bevatten vaak informatie over belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor Zuid-Korea zijn:
•    Healy Consultants: Doing Business in Korea
•    Thomson Reuters: Doing Business in Korea overview
•    UHY: Doing Business in Korea (2019)

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Advies over bedrijf starten in Zuid-Korea

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Zuid-Korea. Maak kennis met onze dienstverlening en vraag uw gratis adviesgesprek aan.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?