Bedrijf starten in Zwitserland

Gepubliceerd op:
10 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
21 november 2023

De Zwitserse markt biedt vele kansen voor Nederlandse ondernemers. Een bedrijf of vestiging in Zwitserland oprichten, kan u helpen om alle mogelijkheden optimaal te benutten. Wij helpen u op weg.

Deze pagina biedt handvatten voor het starten van een onderneming in Zwitserland. Controleer echter altijd bij de Zwitserse instanties wat de specifieke verplichtingen in úw situatie zijn.

Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Zwitserland. Kijk op onze dienstverleningspagina voor een overzicht van wat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor u kan betekenen.

Waarom een bedrijf starten in Zwitserland?

Zakendoen is voor een belangrijk deel gebaseerd op vertrouwen, ook in Zwitserland. Een lokaal bedrijf of vestiging geeft uw klanten houvast. Niet alleen wat betreft zaken als garantie op producten of de mogelijkheid om direct contact op te nemen, maar ook als het gaat om de wet- en regelgeving.

Zwitsers zijn trots op hun cultuur: men koopt liever Zwitsers dan van een aanbieder uit het buitenland. Een lokale vestiging kan helpen om dit bezwaar bij uw Zwitserse klant weg te nemen.

Oriënteer u op de Zwitserse bedrijfsvormen

Net als in Nederland, kunt u in Zwitserland kiezen uit verschillende bedrijfsvormen. Elke bedrijfsvorm kent zijn eigen juridische en administratieve verplichtingen. De bekendste vormen staan hieronder nader toegelicht. Een uitgebreide toelichting vindt u op de pagina over rechtsvormen in Zwitserland van de Zwitserse overheid (in het Engels).

Aktiengesellschaft (AG)/Société Anonyme (SA)

De Aktiengesellschaft (AG) of Société Anonyme (SA) is vergelijkbaar met het Nederlandse naamloze vennootschap (NV). Een AG vormt een aparte rechtspersoon waarbij het risico beperkt blijft tot het bedrijfskapitaal. Vanwege de verplichtingen die bij het oprichten van een AG komen kijken, wordt deze bedrijfsvorm in Zwitserland als zeer betrouwbaar gezien.

Gesellschaft mit beschränkter Haftung ( GmbH)/Société à responsabilité limitée (SaRL)

De Gesellschaft mit beschränkter Haftung (GmbH) of Société à responsabilité limitée (SaRL) is vergelijkbaar met het Nederlandse besloten vennootschap (BV). De eisen voor het oprichten van een GmbH zijn lager dan die van een AG, wat het vooral voor kleinere bedrijven een aantrekkelijke optie maakt. Grootste verschillen zijn het startkapitaal (hoger voor een AG) en de anonimiteit van de aandeelhouders (wel bij AG, niet bij GmbH). Lees meer over de AG en de GmbH in het rapport 'Oprichting van een bedrijf in Zwitserland' (pdf) van Flanders Invest & Trade.

Overige bedrijfsvormen

Andere bedrijfsvormen die in Zwitserland voorkomen zijn: Genossenschaft (coöperaties), Verein (associaties) en Stiftung (stichtingen). Deze zijn voor de meeste ondernemers niet van toepassing en worden zelden gekozen als bedrijfsvorm.

  Welke Zwitserse bedrijfsvorm past bij u?

  Welke vorm voor u het meest geschikt is, hangt af van een aantal factoren. Wat meespeelt bij het kiezen van een bedrijfsvorm zijn onder meer:

  • de sector waarin u actief bent;
  • in hoeverre u aansprakelijk wilt zijn;
  • de grootte van uw onderneming.

  Deze afweging wordt door ieder bedrijf anders gemaakt.

  Komt u er zelf niet uit? Overweeg dan een adviesbureau in te schakelen dat gespecialiseerd is in het starten van een bedrijf in Zwitserland. Zij kunnen u – tegen betaling – voorzien van advies over welke vorm bij u past en wat u moet doen om te kunnen starten in Zwitserland. Misschien komt u in aanmerking voor een tegemoetkoming in de kosten voor het inhuren van een specialist. Kijk hiervoor op onze pagina SIB subsidie Kennis en vaardigheden

  Het kan ook nuttig zijn om bij de lokale autoriteiten navraag te doen. De regels voor bedrijven kunnen namelijk per kanton verschillen. Neem voor meer informatie contact op met de Wirtschaftsförderung van het kanton waar u uw toekomstige bedrijf wilt vestigen. Gaat u uw bedrijf in kanton Zürich starten? Kijk dan op gruenden.ch.

  Registreren van uw Zwitserse onderneming

  Registreer een nieuw bedrijf bij het handelsregister in het kanton waarin het is gevestigd. Kijk voor meer informatie over registratie in Zwitserland op de website van de Zwitserse overheid.

  U kunt ook kijken in Access2Markets. Vul eerst de HS-code en het startland in. Ga dan naar 'Procedures en formaliteiten' en vervolgens naar 'Overzicht'. Klik daarna op 'Registration'.

  Het Zwitserse investerings- en zakenklimaat

  In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank kunt u de administratieve verplichtingen en regeldruk in Zwitserland vergelijken met die in andere landen. In deze ranglijst komen onder meer zaken aan bod als belastingen, de registratie van onroerend goed en het inhuren van personeel. 

  Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

  Investeringsgidsen over Zwitserland

  Er staan diverse investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren online. Hieronder vindt u enkele voorbeelden voor Zwitserland:

  Ook het Zwitserse investeringsagentschap Switzerland Global Enterprise (S-GE) heeft een interessant handboek voor investeerders in Zwitserland. Hierin worden uiteenlopende onderwerpen besproken zoals de relatie tussen Zwitserland en Europa, huisvesting in Zwitserland en het regelen van belastingzaken.

  Speciale Economische Zones in Zwitserland

  Er zijn geen speciale economische zones in Zwitserland. Bedrijven (zowel plaatselijke als buitenlandse) kunnen wel gebruikmaken van belastingvrije magazijnen.

  Belastingvoordelen voor start-ups

  Voor start-ups zijn er belastingvoordelen in Zwitserland. Meer informatie daarover leest u op de website van de Zwitserse overheid (in het Engels).

  Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

  Als u investeert in een land, denk dan ook na over Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

  Lees meer over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen op rvo.nl. Zoekt u ondersteuning bij Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO)? Neem dan contact op met ons IMVO-steunpunt.

  ZZP of medewerkers uitzenden? Volg de regels!

  Zendt u medewerkers uit naar Zwitserland of bent u van plan om als zelfstandige in Zwitserland diensten te verrichten? Dan krijgt u te maken met Zwitserse regelgeving. Zo moeten bedrijven hun medewerkers minimaal 8 dagen van tevoren aanmelden. Deze meldplicht geldt ook voor zelfstandige ondernemers. Ook moet u zich houden aan het geldende minimumloon en moet u in sommige gevallen een borgsom betalen.

  U vindt een overzicht van alle verplichtingen op www.entsendung.admin.ch.

   Regels bij tijdelijk werken in Zwitserland

   Wij krijgen regelmatig vragen over de regels rondom tijdelijke werkzaamheden in Zwitserland. Dat is begrijpelijk omdat het land geen lid is van de Europese Unie (EU), waardoor regels net even anders zijn. De belangrijkste reglementen vindt u op de pagina 'Tijdelijk werken in Zwitserland? Denk aan de regels!'

   Nella de Jong
   Klantadviseur RVO

   Meer informatie

   Advies over bedrijf starten in Zwitserland

   Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Zwitserland. Maak kennis met onze dienstverlening en vraag uw gratis adviesgesprek aan.

   In opdracht van:
   • Ministerie van Buitenlandse Zaken
   Bent u tevreden over deze pagina?