Betalingsverkeer Zwitserland

Gepubliceerd op:
15 mei 2013
Laatst gecontroleerd op:
7 augustus 2020

Op deze pagina vindt u informatie over het valutaverkeer, betalingsmethoden en betalingstermijnen in Zwitserland.

Valuta

Zwitserland is geen EU-land en heeft een eigen munteenheid, de Zwitserse Frank (CHF). De Europese Centrale Bank heeft een overzicht van de koers van de Zwitserse Frank.

  Betalingen

  Er is geen algemeen geldende bepaling, maar de meest voorkomende betalingstermijn in Zwitserland is 30 dagen. Betalingstermijnen verschillen per branche. Voor grote zendingen liggen de betalingstermijnen vaak tussen 60 en 90 dagen.

  Kredietmaatschappij Atradius heeft een 'Payment Practices Barometer' over de betalingsgewoonten in Zwitserland samengesteld. Late betalingen komen relatief meer voor dan in andere landen in West-Europa. Sporadisch komt ook 'vooraf betalen' voor. Ondernemersplein heeft meer informatie over internationale betalingen.

   Elektronisch betalen

   Zwitserland maakt voor het betalingsverkeer gebruik van een Nationale Bankcode, genaamd Swiss Interbank Clearing Code (afgekort met SW of SIC). Deze Nationale Bankcode bestaat uit 5 cijfers. U kunt deze invullen in het veld Nationale Bankcode achter SW. Bij gebruik van IBAN hoeft u de SIC niet meer apart in te voeren.

   Elektronisch betalen is bijna overal gebruikelijk. Voor internationale betalingen zijn wel unieke codes nodig. Iedere bank heeft een eigen BIC-code (ook wel SWIFT-code genoemd).

   Zwitserland is net als Noorwegen en IJsland geen EU-land, maar wel verbonden met SEPA. De SEPA, de single euro payments area, is bedoeld om in euro’s overschrijvingen te doen in de eurozone. De Europese Centrale Bank heeft een interactieve kaart van SEPA-landen en een uitgebreide FAQ over SEPA, IBAN en BIC.

    Betalingsrisico’s

    Fenedex waarschuwt voor betalingsrisico’s, zoals:

    In opdracht van:
    • Ministerie van Buitenlandse Zaken
    Bent u tevreden over deze pagina?