Exportregels Zwitserland

Laatst gecontroleerd op:
19 september 2023
Gepubliceerd op:
16 mei 2020

Wilt u de Zwitserse markt op met uw product? Bij het exporteren naar Zwitserland heeft u mogelijk te maken met invoerrechten en exportdocumenten. Wij helpen u met informatie over de exportregels.

Zwitserse product- en verpakkingseisen

Voordat u uw producten naar Zwitserland laat vervoeren, moet u ervoor zorgen dat uw producten aan alle verplichtingen voldoen. Dit kunnen zowel eisen aan uw product zelf zijn, als eisen aan de verpakking en etikettering van uw product. Voldoen uw producten niet aan de in Zwitserland geldende eisen? Dan mogen zij daar niet op de markt gebracht worden.

Op de pagina Producteisen Zwitserland leest u meer over de belangrijkste eisen voor producten en verpakkingen in Zwitserland.

Douaneproces en systeem gelijk aan EU

Zwitserland is geen lid van de Europese Unie (EU). Toch is het douaneproces en systeem (NCTS) bij handel met Zwitserland hetzelfde als bij handel tussen EU-lidstaten. Dit komt door het samenwerkingsverband Europese Vrijhandelsassociatie (EVA) met Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland. U vindt de lijst van EU-lidstaten en EVA-landen op de site van de Belastingdienst.

Exportdocumenten voor Zwitserland

U moet uw exportdocumenten goed regelen. Veel exportdocumenten zijn niet verplicht, maar wel sterk aan te raden. Het kan ook zijn dat uw klant erom vraagt. Welke documenten u nodig heeft, ligt aan uw situatie en het soort producten dat u levert. 

Tijdelijk een product invoeren met het ATA-carnet

Bij tijdelijke invoer van goederen kunt u een ATA-carnet gebruiken. Dit internationale douanedocument heeft u bijvoorbeeld nodig bij het tijdelijk invoeren van monsters of reclamemateriaal, muziekinstrumenten of gereedschappen voor onderhoud of reparatie.

Met een ATA-carnet kunt u een jaar lang bepaalde producten onbeperkt invoeren, uitvoeren en doorvoeren. U hoeft geen douaneaangifte te doen en betaalt geen btw, invoerrechten of borgsommen. Daarnaast bespaart u met het carnet veel tijd bij de grensovergang. Voorwaarde is wel dat u de producten alleen zakelijk gebruikt, en dat de goederen in dezelfde staat weer naar de EU terugkeren.

ATA-carnet aanvragen bij KVK

U kunt een ATA-carnet aanvragen bij de KVK. Voor welke producten u het ATA-carnet precies kunt gebruiken, verschilt van land tot land.

Regels bij tijdelijk werken in Zwitserland

Wij krijgen regelmatig vragen over de regels rondom tijdelijke werkzaamheden in Zwitserland. Dat is begrijpelijk omdat het land geen lid is van de Europese Unie (EU), waardoor regels net even anders zijn. De belangrijkste reglementen vindt u op de pagina 'Tijdelijk werken in Zwitserland? Denk aan de regels!'

Nella de Jong
Klantadviseur RVO

Korting of vrijstelling van invoerrechten met de EUR.1 of EUR-MED

Sinds 1 januari 2024 zijn Zwitserse invoertarieven voor veel producten verlaagd of afgeschaft:

Moet u Zwitserse invoerrechten op uw exportproduct betalen? Met een EUR.1 of EUR-MED certificaat kunt u in aanmerking komen voor korting of vrijstelling. Dan moet u wel aantonen dat het product helemaal of voor het grootste deel in de EU is gemaakt of bewerkt. Dit heet 'preferentiële oorsprong'. Lees daar meer over op de website van de KVK

Het is niet verplicht om een EUR.1 of EUR-MED aan te vragen, maar zonder dit certificaat wordt het normale invoertarief in rekening gebracht. U kunt een EUR.1 of EUR-MED digitaal aanvragen via de KVK. Hier zijn kosten aan verbonden.

Let op: in sommige situaties krijgt u weinig korting en moet u nog wel betalen voor de EUR.1 of EUR-MED. Het is mogelijk dat u daardoor geen voordeel haalt uit de korting.

Producten direct naar eindlocatie of goederen doorvoeren: T2-transitdocument

Met een transitdocument T2 mag u exportproducten direct naar de eindlocatie in Zwitserland brengen. Bijvoorbeeld naar Basel of Bern. De goederen hoeven dan dus niet direct aan de grens ingeklaard te worden. Inklaren betekent dat u de nodige douaneformulieren invult en de nodige invoerrechten, heffingen en btw betaalt.

Een T2-document is niet verplicht, maar het kan u tijd besparen bij de grens. U kunt het T2-document ook gebruiken voor doorvoer naar andere landen. Dan heeft u geen extra papierwerk.

Uitvoeraangifte in Nederland bij exporteren (EX-A document)

Als u uw producten gaat exporteren buiten de Europese Unie, moet u aangifte doen bij de Nederlandse douane. Deze aangifte geldt voor alle goederen die in Europa zijn gemaakt (of op de gemeenschappelijke Europese markt zijn gebracht) en die de gemeenschappelijke markt verlaten. Dit heet de 'uitvoeraangifte' of exportaangifte (EX-A). Deze aangifte hoeft u alleen te doen als u goederen definitief gaat exporteren, niet bij tijdelijke invoer.

Zorg ervoor dat u op tijd aangifte doet. U moet namelijk eerst toestemming van de Douane krijgen voordat u goederen mag uitvoeren naar Zwitserland. U kunt deze aangifte zelf doen, maar u kunt hem ook uitbesteden aan een douane-expediteur. Weet u niet wat de beste keuze voor u is? Lees meer over het zelf regelen of uitbesteden van exportverplichtingen.

Wilt u de aangifte zelf doen? Lees meer over de uitvoeraangifte op de website van de Douane.

Andere exportdocumenten

Kijk op de website van ondernemersvereniging evofenedex voor een overzicht van de meest voorkomende exportdocumenten.

Andere regels bij export naar Zwitserland

Houd ook rekening met de regels rondom logistiek en btw bij het exporteren naar Zwitserland.

Levering en Incoterms: het logistieke proces

Om de goederen daadwerkelijk bij uw klant te krijgen, moet u het logistieke proces regelen. Hierbij kunt u de internationaal bekende Incoterms gebruiken. Dat zijn afspraken over het transport, de verzekering en de plaats van aflevering van de goederen.

Bekijk de informatie over Incoterms (KVK) en het eventueel uitbesteden van logistiek (evofenedex).

Btw betalen en extra kosten in Zwitserland

Bij export naar Zwitserland moet u btw afdragen aan de Zwitserse overheid. Dit geldt als u een wereldwijde omzet heeft van meer dan CHF 100.000. U heeft voor het afdragen van btw een btw-nummer nodig. Hiervoor betaalt u een waarborg ("Kaution") van 3% van de verwachte belastbare omzet in Zwitserland. Deze waarborg is niet lager dan CHF 2.000 of hoger dan CHF 250.000. Bovendien heeft u een fiscale vertegenwoordiger in Zwitserland nodig als uw bedrijf in de Europese Unie (EU) is gevestigd. Dat zorgt voor extra kosten. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Zwitserse belastingdienst.

Gebruik Access2Markets: de bron over exportregels

De online portal Access2Markets van de Europese Commissie is dé bron voor informatie als u wilt exporteren naar landen buiten de EU. Denk daarbij aan:

  • Producteisen
  • Registratie van de exportproducten
  • Benodigde exportdocumenten
  • Vergunningen
  • Invoerrechten

Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Gebruik dan ons stappenplan Exporteren buiten de EU: Access2Markets.

Wilt u graag weten of er invoerrechten gelden voor uw product? Kijk dan op de speciale sectie over tarieven op Access2Markets. Vul dan ook eerst uw HS-code en het land in.

Handelsakkoorden en handelsbelemmeringen

Ook al heeft u uw handel goed georganiseerd, economische ontwikkelingen kunnen hier invloed op hebben. Zo kunt u handelsbarrières of andere maatregelen tegenkomen tijdens het exporteren. Aan de andere kant kunnen nieuwe handelsverdragen voordelig zijn voor u.

Lees meer over handelsakkoorden en handelsbelemmeringen.

Handelsakkoord Zwitserland en EU

De EU heeft al sinds 1972 een handelsakkoord met Zwitserland, met daarin afspraken over douanerechten, import en export. Zo zijn de tarieven bij het handelen met Zwitserland verlaagd. Voor een Nederlands bedrijf is dat fijn, want lagere kosten zorgen voor een sterkere concurrentiepositie. Daarnaast zijn er minder douaneformaliteiten. Dit vermindert de administratie van Nederlandse ondernemers die handel drijven met Zwitserland. Uiteindelijk kan dat zorgen voor kostenbesparing en verbeterde efficiëntie.

Exportverplichtingen: zelf regelen of uitbesteden?

De douaneregelgeving in het buitenland is af en toe ingewikkeld. Ook kunt u de omgang met overheidsinstellingen als moeizaam ervaren. Soms is het daarom prettiger als een gespecialiseerde partij de douane- en importformaliteiten voor u afhandelt. Hiervoor zijn verschillende opties.

Douane-expediteur

Een douane-expediteur is een tussenpersoon die bij het exporteren van producten alle douaneformaliteiten voor u afhandelt. Deze persoon adviseert over of regelt het in- en uitklaren, zowel bij de Nederlandse als bij de buitenlandse douane. Een douane-expediteur is verder niet betrokken bij het logistieke proces, ofwel het vervoer naar het afnemer. Dit doet u zelf of laat u doen door een vervoerder.

Expediteur

Wilt u niet alleen de douaneformaliteiten, maar ook het logistieke proces uitbesteden? Kies dan voor een expediteur. Een expediteur is een tussenpersoon die voor u het vervoer regelt én alle verplichtingen die bij het exporteren van uw product komen kijken. Afhankelijk van uw wensen kan een expediteur ook zorgen voor verzekeringen, eventuele verplichte exportdocumenten en het hele logistieke proces van u naar de koper. Deze uitgebreide dienstverlening brengt wel de nodige kosten met zich mee.

Wat is de beste keuze voor u?

Het hangt af van uw situatie of u de afhandeling van douaneprocedures het beste kunt uitbesteden of in eigen hand houden. Exporteert u niet vaak en/of veel verschillende producten? Dan kan uitbesteden beter zijn, gezien de ingewikkelde regels rond douane- en importregels.

Bent u echter van plan om veel te exporteren of exporteert u een specifiek product naar een vaste afnemer? Dan kan het handig zijn om de zaken rond exporteisen en douaneregels zelf af te handelen. Zo bouwt u waardevolle kennis op en houdt u de volledige controle over het exportproces.

Onze adviseurs denken graag met u mee over wat het beste bij uw situatie past. Neem contact met ons op voor een gratis adviesgesprek.

Neem contact op

Weten welke exportregels er voor u gelden? Gebruik de Exportwijzer

Wilt u weten welke wetten en regels er gelden in uw specifieke situatie bij het zakendoen met Zwitserland? Gebruik dan onze tool Exportwijzer. U doorloopt een vragenlijst en krijgt daarna een checklist waarmee u goed op weg kunt met uw exportplannen. De Exportwijzer geeft ook informatie over subsidies en financiën, coaching en ondersteuning, en het vinden van zakenpartners in het buitenland.

Meer informatie van de Zwitserse overheid

Voordat u gaat exporteren naar Zwitserland, raden wij aan om meer informatie op te zoeken op de websites van de Zwitserse overheid:

Gratis persoonlijk advies over exportregels Zwitserland

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Samen met de Nederlandse ambassade in Bern kunnen zij u gratis adviseren bij uw export naar Zwitserland.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?