Exportregels, exportdocumenten en invoerrechten Zwitserland

Gepubliceerd op:
16 mei 2013
Laatst gecontroleerd op:
20 december 2022

Wilt u de Zwitserse markt op met uw product? Bij het exporteren naar Zwitserland heeft u mogelijk te maken met invoerrechten en exportdocumenten. Wij helpen u met informatie over de exportregels.

Exportdocumenten voor Zwitserland

Welke exportdocumenten u nodig heeft, hangt af van of u goederen tijdelijk invoert of exporteert.

Tijdelijke invoer: ATA-carnet

Voor tijdelijke invoer van goederen in Zwitserland kunt u het ATA-carnet gebruiken. Dit is het internationale douanedocument voor tijdelijke invoer. Met een ATA-carnet kunt u een jaar lang bepaalde producten onbeperkt invoeren, uitvoeren en doorvoeren. U betaalt geen btw, invoerrechten of borgsommen. Voorwaarde is wel dat u de producten alleen zakelijk gebruikt.

ATA-carnet aanvragen bij KVK

U kunt een ATA-carnet aanvragen bij de KVK. Op de website van de KVK leest u bij welke producten u het carnet nodig heeft. U heeft bijvoorbeeld een carnet nodig bij de tijdelijke invoer van monsters en reclamemateriaal, muziekinstrumenten en gereedschappen voor onderhoud of reparaties.

Exporteren: EUR.1, EUR-MED of T2

Bij export naar Zwitserland heeft u mogelijk een EUR.1, EUR-MED of T2  nodig. Sommige documenten hoeft u niet te gebruiken als u geen invoerrechten hoeft te betalen voor uw product. Welke documenten u wel nodig heeft, hangt bijvoorbeeld af van het soort product. Ook zijn de exportdocumenten niet verplicht, maar wel aan te raden.

Verlaging of vrijstelling invoerrechten met EUR.1 of EUR-MED

Moet u Zwitserse invoerrechten op uw exportproduct betalen? Dan krijgt u mogelijk verlaging of vrijstelling met een EUR.1 of EUR-MED. Bij het gebruik van EUR.1 of EUR-MED moet u wel de oorsprong van het product kunnen aantonen. Dit heet preferentiële oorsprong. U kunt een EUR.1 of EUR-MED certificaat digitaal aanvragen via de KVK. Hieraan zijn kosten verbonden.

Producten direct naar eindlocatie met T2-document

Met een transitdocument T2 mag u exportproducten direct naar de eindlocatie in Zwitserland brengen. Bijvoorbeeld naar Basel of Bern. Zonder T2 moeten producten direct aan de grens worden ingeklaard. Inklaren betekent dat u de nodige douaneformulieren invult en de nodige invoerrechten, heffingen en btw betaalt. Een T2-document is niet verplicht, maar het kan u tijd besparen bij de grens.  

Btw betalen en extra kosten in Zwitserland

Bij export naar Zwitserland moet u btw afdragen aan de Zwitserse overheid. Dit geldt als u een wereldwijde omzet heeft van meer dan CHF 100.000. U heeft voor het afdragen van btw een btw-nummer nodig. Hiervoor betaalt u een waarborg van 3% van de verwachte belastbare omzet in Zwitserland. Deze waarborg is niet lager dan CHF 2.000 of hoger dan CHF 250.000. Bovendien heeft u een fiscale vertegenwoordiger in Zwitserland nodig als uw bedrijf in de Europese Unie (EU) is gevestigd. Dat zorgt voor extra kosten.

Meer informatie hierover vindt u op de website van de Zwitserse belastingdienst.

EVA en het gemeenschappelijk douanevervoer

Zwitserland is geen lid van de Europese Unie (EU). Toch is het douaneproces en systeem (NCTS) bij handel met Zwitserland hetzelfde als bij handel tussen EU-lidstaten. Dit komt door het samenwerkingsverband Europese Vrijhandelsassociatie (EVA) met Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland. U vindt de lijst van EU-lidstaten en EVA-landen op de site van de Belastingdienst. 

Regels bij tijdelijk werken in Zwitserland

Gaat u of uw werknemer tijdelijk in Zwitserland werken? Soms is het handig om een melding te maken bij de Zwitserse overheid. Onze klantadviseur legt het u uit. 

Extra informatie

Exporteren? Denk eerst aan de uitvoeraangifte in Nederland!

Wilt u goederen naar Zwitserland exporteren, die op de Europese markt zijn gebracht of in de EU zijn gemaakt, dan moet u hiervan aangifte doen bij de Nederlandse Douane. Dit heet de uitvoeraangifte of exportaangifte (EX-A). Zorg ervoor dat u dit op tijd doet. U moet namelijk eerst toestemming van de Douane krijgen voordat u goederen mag uitvoeren naar Zwitserland. Lees meer over de uitvoeraangifte op de website van de Belastingdienst.

Tool voor exportregels Zwitserland: Acces2Markets

De Access To Markets portal – voorheen Market Access Database (MADB) van de Europese Commissie – is dé bron voor informatie over exportregels, invoertarieven en producteisen naar landen buiten de EU, waaronder Zwitserland. Ook als u ervoor kiest om de exportformaliteiten uit te besteden, is het goed om op de hoogte te zijn van de exporteisen en -verplichtingen.

Heeft u niet eerder met de Access To Markets portal gewerkt? Kijk dan eens op onze pagina Exporteren buiten de EU: de Access To Markets portal. Komt u er toch niet uit of heeft u andere vragen over de export naar Zwitserland? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Meer informatie van de Zwitserse overheid

Lees meer informatie op websites van de Zwitserse overheid voordat u gaat exporteren naar Zwitserland:

Persoonlijk advies over exportregels

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Samen met de Nederlandse ambassade in Bern kunnen zij u gratis adviseren bij uw export naar Zwitserland.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?