Europese bescherming voor gedistilleerde dranken
U wilt als producent of producentenorganisatie Europese bescherming aanvragen voor uw gedistilleerde drank. De adviescommissie helpt u hierbij. Volg de stappen van het aanvraagproces. En bekijk welke Nederlandse jenevers al zijn beschermd.
Stap 1: Aanvragen bij het ministerie van LVVN
Voldoet u aan de voorwaarden voor Europese Bescherming? Dan mag u Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) aanvragen bij het ministerie van Landbouw Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN).
Wilt u een aanvraag doen? Stuur dan eerst een e-mail naar info.geografischeaanduidingen@rvo.nl. Hierin zet u uw contactgegevens en het product waarvoor u bescherming aanvraagt. Wij nemen dan contact met u op en vertellen u meer over het productdossier en aanvraagproces.
Stap 2: Het ministerie beoordeelt het productdossier
Het ministerie van LVVN onderzoekt of het productdossier voldoet aan de regels voor gedistilleerde dranken. Onderaan deze pagina vindt u de verordening waarin deze regels staan.
Stap 3: Het productdossier in de Staatscourant
Keurt het ministerie van LVVN het productdossier goed? Dan publiceert zij dit in de Staatscourant.
Stap 4: Start van de bezwaarprocedure
Na de publicatie in Staatscourant start de nationale bezwaarprocedure. Deze duurt 3 maanden. Komt er een bezwaar binnen? Dan nemen wij contact met u op. We kijken dan of er een oplossing is. Soms moet u het productdossier aanpassen. Ontvangt het ministerie van LVVN geen bezwaren? Dan stuurt zij de aanvraag door naar de Europese Commissie (EC).
Op Wat is Europese bescherming? leest u meer over bezwaar maken.
Stap 5: EC controleert en publiceert het productdossier
De EC controleert of het dossier aan alle regels voldoet. Daarna laat ze het vertalen in de 24 officiële talen van de Europese Unie (EU). En wordt het gepubliceerd in het Publicatieblad van de EU.
Stap 6: EC neemt product op in het register
Ontvangt de EC in de 3 maanden na de publicatie geen bezwaren? Dan neemt zij het product op in het register e-Ambrosia.
Stap 7: De producent meldt zich aan bij NVWA
Is uw product opgenomen in het register? U meldt zich daarna bij Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Controles
De NVWA controleert of u zich houdt aan de voorwaarden die in het productdossier staan. Er zijn 2 soorten controles. De 1e controle gebeurt tijdens het productieproces. We noemen dit de A-controle. Is het product op de markt? Dan is er een 2e controle. We noemen dit de B-controle. Deze controle is digitaal. Tijdens uw aanvraagproces hoort u meer over deze controles.
Nederlandse gedistilleerde dranken met een BGA
In Nederland zijn er 5 jenevers met een BGA. Deze aanvragen zijn in samenwerking met België en delen van Frankrijk en Duitsland gedaan. Hieronder staat een overzicht van de productdossiers van deze jenevers.
Jenever wordt ook wel genièvre of genever genoemd. Het wordt gemaakt met:
- gearomatiseerde jeneverbessen;
- ethylalcohol uit landbouwproducten;
- granendistillaat en/of van een granen eau-de-vie (moutwijn).
Kenmerken
- Minimaal 1,5% alcohol moet afkomstig zijn van moutwijn.
- Het minimale alcoholvolumegehalte van het eindproduct is 30% vol.
Land van oorsprong
België, Nederland, Frankrijk (departementen Nord en Pas de Calais) en Duitsland (Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen)
Graanjenever wordt ook wel genièvre de grains of graangenever genoemd. Het wordt gemaakt met:
- gearomatiseerde jeneverbessen;
- ethylalcohol uit granen;
- granendistillaat en/of van een granen eau-de-vie (moutwijn).
Kenmerken
- Minimaal 1,5% alcohol moet afkomstig zijn van moutwijn.
- Het minimale alcoholvolumegehalte van het eindproduct is 30% vol.
Land van oorsprong
België, Nederland, Frankrijk (departementen Nord en Pas de Calais)
Jonge jenever wordt ook wel jonge genever genoemd. Het wordt gemaakt met:
- gearomatiseerde jeneverbessen;
- ethylalcohol uit landbouwproducten;
- granendistillaat en/of van een granen eau-de-vie (moutwijn).
Kenmerken
- Minimaal 1,5% alcohol moet afkomstig zijn van moutwijn.
- Het minimale alcoholvolumegehalte van het eindproduct is 35% vol.
Land van oorsprong
België en Nederland
Oude jenever wordt ook wel oude genever genoemd. Het wordt gemaakt met:
- gearomatiseerde jeneverbessen;
- ethylalcohol uit landbouwproducten;
- granendistillaat en/of van een granen eau-de-vie (moutwijn).
Kenmerken
- Minimaal 15% alcohol moet afkomstig zijn van moutwijn.
- Het minimale alcoholvolumegehalte van het eindproduct is 35% vol.
Land van oorsprong
België en Nederland
Vruchtenjenever wordt ook wel genièvre aux fruits, jenever met vruchten of fruchtgenever genoemd. Het wordt gemaakt door jenever te aromatiseren met vruchten, planten en/of delen van vruchten of planten. Of door jenevere te aromatiseren met vruchtensap en/of distillaten van vruchten of planten.
Kenmerken
- Minimaal 1,5% alcohol moet afkomstig zijn van moutwijn.
- Het minimale alcoholvolumegehalte van het eindproduct is 18% vol.
Land van oorsprong
België, Nederland, Frankrijk (departementen Nord en Pas de Calais) en Duitsland (Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen)
Wetten en regels
De regels voor gedistilleerde dranken staan in Verordening (EU) Nr. 787/2019. Hierin staan de volgende kenmerken van gedistilleerde dranken:
- de definitie
- de aanduiding
- de presentatie
- de etikettering
- de bescherming van geografische aanduidingen
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur