Wat is Europese bescherming?

Gepubliceerd op:
22 mei 2025

Als producent van een streekproduct kunt u Europese bescherming aanvragen voor uw product. Zo beschermt u uw product tegen namaak en misbruik van de naam. En verhoogt u de waarde van uw product. Er zijn verschillende soorten bescherming waarvoor u een registratieaanvraag kunt doen.

Soorten Europese bescherming

Er zijn 3 soorten bescherming voor streekproducten in de Europese Unie (EU): een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB), een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) en een Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS). Welke bescherming u kunt aanvragen verschilt per productsoort:

  • Voor landbouwproducten vraagt u een BOB, BGA of GTS aan.
  • Voor wijn vraagt u een BOB of BGA aan.
  • Voor gedistilleerde dranken kunt u alleen een BGA aanvragen.

Uw aanvraag voorbereiden

Wilt u Europese bescherming aanvragen voor uw streekproduct? Dan is er een aantal voorwaarden waar u aan moet voldoen. U maakt ook een productdossier. De adviescommissie helpt u met uw registratieaanvraag.

Voorwaarden

U moet voldoen aan deze voorwaarden: 

  • U kunt Europese bescherming niet alleen aanvragen. U doet dit samen met een groep producenten, bijvoorbeeld een vereniging of producentenorganisatie.
  • Het streekproduct waarvoor u bescherming aanvraagt is al onder dezelfde naam op de markt.

Adviescommissie

Het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) heeft 2 adviescommissies ingesteld:

  • de Adviescommissie geografische aanduidingen, oorsprongsbenamingen en gegarandeerde traditionele specialiteiten (AGOS)
  • de Adviescommissie geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen wijn

De minister benoemt de leden van de adviescommissies. Deze commissies adviseren het ministerie van LVVN bij:

  • aanvragen voor registratie van Nederlandse producten;
  • bezwaren tegen de registratie van producten uit andere lidstaten en derde landen.

Het secretariaat van beide commissies hoort bij ons.

Productdossier 

Een beschermd streekproduct moet voldoen aan een aantal regels. Bijvoorbeeld over de productiemethode, de productsamenstelling en de geografische oorsprong. Deze afspraken staan in het dossier van het product. Wilt u een aanvraag doen? Dan maakt u zelf een productdossier. De adviescommissie helpt u hiermee tijdens het aanvraagproces. Zij checken of het dossier aan de wetgeving voldoet. En ze geven aan hoe u uw productdossier moet aanpassen als dit nodig is.

Aanvragen

Voldoet u aan alle voorwaarden? Dan kunt u Europese bescherming aanvragen. De bescherming geldt alleen binnen de EU en is gratis voor de aanvrager. Het hele aanvraagproces kan 2 tot 3 jaar duren, maar ook korter. Dat hangt af van of er bezwaren binnenkomen tegen uw aanvraag.

Landbouwproducten

Heeft u een landbouwproduct zoals kaas of aardappelen? Op Europese bescherming voor landbouwproducten staan de stappen die u volgt om een GTS, BOB of BGA aan te vragen.

Wijn

Als wijnproducent kunt u een BOB of BGA aanvragen voor uw wijn. De specifieke voorwaarden en het aanvraagproces staan op Europese bescherming voor wijn.

Gedistilleerde dranken

Voor gedistilleerde dranken kunt u alleen een BGA aanvragen. Op Europese bescherming voor gedistilleerde dranken leest u hoe dat gaat. 

Na uw aanvraag

Heeft u Europese bescherming aangevraagd? Dan kunnen belanghebbenden hier bezwaar tegen maken. Is uw aanvraag goedgekeurd? Dan zijn er regels over het gebruik van de beschermde benaming. Ook komt uw aanvraag in een databank. 

Wetten en regels

De regels voor landbouwproducten en levensmiddelen zijn vastgelegd in EU-verordeningen.

Verordening (EU) nr. 2024/1143
Deze verordening gaat over de kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten, wijn en gedistilleerd.

Uitvoeringsverordening (EU) Nr. 668/2014
Deze verordening gaat over de uitvoeringsregels van de kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen.

Gedelegeerde verordening (EU) Nr. 664/2014
Deze verordening gaat over de vaststelling van de symbolen van de EU voor een BOB, BGA en GTS. U vindt hier de voorwaarden van het aanvraagproces en de aanvullende overgangsregels.

Gedelegeerde verordening (EU) Nr. 665/2014
Deze verordening gaat over de voorwaarden voor het gebruik van de facultatieve kwaliteitsaanduiding Product uit de bergen.

Op de website van de Europese Commissie vindt u de laatste ontwikkelingen op het gebied van voedselkwaliteit.
 

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
Bent u tevreden over deze pagina?