Europese bescherming voor landbouwproducten
U wilt als producent of producentenorganisatie Europese bescherming aanvragen voor uw landbouwproduct. De adviescommissie helpt u hierbij. Volg de stappen van het aanvraagproces. En bekijk welke producten al zijn beschermd.
Stap 1: Aanvragen bij de adviescommissie
Voldoet u aan de voorwaarden voor Europese Bescherming? Dan mag u bescherming aanvragen bij de Adviescommissie Geografische Aanduidingen, Oorsprongsbenamingen en Gegarandeerde Traditionele Specialiteiten (AGOS). Wij zijn het secretariaat van de adviescommissie.
Een aanvraag voor een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) of een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) bestaat uit:
- een productdossier;
- een samenvatting van het productdossier. We noemen dit het Enig document.
Een aanvraag voor een Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS) bestaat alleen uit een productdossier.
Een productdossier maken
De adviescommissie helpt u met de aanvraag en het productdossier. Voordat u gaat aanvragen, stuurt u eerst een e-mail naar de commissie: info.agos@rvo.nl. Hierin zet u uw contactgegevens en het product waarvoor u bescherming aanvraagt. Wij nemen dan contact met u op en vertellen u meer over het productdossier en aanvraagproces.
Op Wat is Europese bescherming? leest u meer over de adviescommissie.
Stap 2: Adviescommissie beoordeelt het productdossier
De adviescommissie onderzoekt of het productdossier voldoet aan alle Europese regels. Zij doet dit samen met het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN).
Stap 3: Het productdossier in de Staatscourant
Keurt de adviescommissie het productdossier goed? Dan publiceert het ministerie van LVVN een samenvatting hiervan in de Staatscourant.
Stap 4: Start van de bezwaarprocedure
Na de publicatie in Staatscourant start de nationale bezwaarprocedure. Deze duurt 3 maanden. Komt er een bezwaar binnen? Dan nemen wij contact met u op. We kijken dan of er een oplossing is. Soms moet u het productdossier aanpassen. Ontvangt het ministerie van LVVN geen bezwaren? Dan stuurt zij de aanvraag door naar de Europese Commissie (EC).
Op Wat is Europese bescherming? leest u meer over bezwaar maken.
Stap 5: EC controleert en publiceert het productdossier
De EC controleert of het dossier aan alle regels voldoet. Daarna laat ze het vertalen in de 24 officiële talen van de Europese Unie (EU). En wordt het gepubliceerd in het Publicatieblad van de EU.
Stap 6: EC neemt product op in het register
Ontvangt de EC in de 3 maanden na de publicatie geen bezwaren? Dan neemt zij het product op in het register e-Ambrosia.
Stap 7: De producent meldt zich aan bij NVWA
Is uw product opgenomen in het register? U meldt zich daarna bij Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Controles
De NVWA controleert of u zich houdt aan de voorwaarden die in het productdossier staan. Er zijn 2 soorten controles. De 1e controle gebeurt tijdens het productieproces. We noemen dit de A-controle. Is het product op de markt? Dan is er een 2e controle. We noemen dit de B-controle. Deze controle is digitaal. Tijdens uw aanvraagproces hoort u meer over deze controles.
Nederlandse landbouwproducten met Europese bescherming
Hieronder ziet u een overzicht van Nederlandse landbouwproducten met een BOB, BGA of GTS.
Nederlandse producten met een BOB
De Opperdoezer Ronde is een aardappel die alleen in het Noord-Hollandse Opperdoes geteeld mag worden.
Dit is een boerenkaas die op traditionele manier wordt gemaakt in het stroomgebied van de Oude Rijn.
De kanterkaas wordt gemaakt in Friesland en het Westerkwartier. De naam verwijst naar de kantige vorm van de kaas.
De Noord-Hollandse Edammer is een edammerkaas die wordt gemaakt volgens een traditioneel recept.
Dit is een kaas met specifieke eigenschappen uit het Noord-Hollandse weidegebied.
Brabantse Wal Asperges worden geteeld in het gebied van de Brabantse Wal. Dit gebied loopt van de gemeente Steenbergen in het noorden via Bergen op Zoom en de Wouwse Plantage van Roosendaal naar Woensdrecht.
Nederlandse producten met een BGA
Deze tafeldruif zit vol met druivensuikers, vitaminen en mineralen.
De Meerlander is een aardappel die alleen geteeld mag worden in het gebied gelegen in de Haarlemmermeerpolder (omsloten door de Ringvaart).
De Gouda Holland is een volvette (48+), natuurgerijpte, halfharde kaas.
De Edam Holland is een natuurgerijpte, halfharde kaas. Melkveehouders in Nederland maken deze kaas van Nederlandse koemelk.
De Hollandse Geitenkaas is gemaakt volgens het traditionele productieproces van Goudse kaas. Deze kaas wordt gemaakt van geitenmelk.
Deze vlaai mag alleen in Limburg worden gemaakt volgens het vastgestelde recept.
Nederlandse producten met een GTS
Basterdsuiker is een typisch Nederlands product dat al meer dan 100 jaar op dezelfde manier wordt gemaakt.
Deze kaas wordt op de boerderij op een traditionele manier gemaakt van rauwe melk van het eigen rundvee, geiten, schapen of buffelkoeien.
Deze haring wordt al eeuwenlang op traditionele manier gekaakt of ontkopt en vervolgens gepekeld of droog gezouten.
Suikerstroop bestaat al sinds de 17e eeuw. Deze stroop is een bijproduct van de suikerraffinage en heeft een zoet-zoute en licht bittere smaak.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur