Europese bescherming gedistilleerde dranken
Als producent of producentenorganisatie kunt u voor gedistilleerde dranken een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) aanvragen. Dit verhoogt de waarde van uw producten. Daarnaast beschermt het uw producten tegen misbruik en namaak.
Aanvragen
Een BGA aanvragen voor gedistilleerde dranken gaat als volgt:
Stap 1: Aanvraag indienen bij het ministerie
U vraagt een BGA voor gedistilleerde dranken aan bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Dit doet u met een productdossier. Hiervoor bestaan standaard sjablonen. Wilt u een aanvraag indienen? Stuur dan eerst een e-mail naar info.agos@rvo.nl. Wij helpen u daarna verder met uw aanvraag.
Stap 2: Het ministerie beoordeelt het productdossier
Het ministerie van LNV onderzoekt of uw productdossier voldoet aan alle voorwaarden van de Verordening (EG) 2019/787. In deze verordening staan de Europese regels over de bescherming geografische aanduidingen in de sector gedistilleerde dranken.
Stap 3: Het productdossier in de Staatscourant
Keurt het ministerie van LNV het productdossier goed? Dan publiceert zij het productdossier in de Staatscourant.
Stap 4: Start van de bezwaarprocedure
Daarna start de nationale bezwaarprocedure. Ontvangt het ministerie geen bezwaren? Dan stuurt zij uw aanvraag door naar de Europese Commissie (EC) in Brussel.
Stap 5: EC onderzoekt en publiceert het productdossier
De EC onderzoekt of het dossier voldoet aan alle voorwaarden van de verordening. Daarna laat zij het dossier in de 24 officiële talen van de EU vertalen. Dan wordt het gepubliceerd in het publicatieblad van de EU.
Stap 6: EC neemt product op in het register
Ontvangt de Europese Commissie in de 3 maanden na de publicatie geen bezwaren? Dan neemt zij het product op in het register eAmbrosia.
Stap 7: De producent meldt zich aan bij de controle-instantie
Is uw product opgenomen in het register? U meldt zich daarna bij de controle-instantie. Het gaat om de controle-instantie die betrokken is bij uw aanvraag.
Hoe lang duurt het proces?
Het hele proces kan 2 tot 3 jaar duren.
BGA-registraties gedistilleerde dranken
Nederland heeft 5 dossiers bij de Europese Commissie ingediend om verschillende soorten jenever te beschermen. Dit is in samenwerking met België en delen van Frankrijk en Duitsland. Hieronder vindt u een overzicht van de 5 productdossiers van gedistilleerde dranken met een BGA-aanvraag.
Ook wel genièvre of genever genoemd. Het wordt gemaakt door aromatisering van jeneverbessen, ethylalcohol uit landbouwproducten en van een granendistillaat en/of van een granen eau-de-vie (moutwijn). Minimaal 1,5% alcohol moet afkomstig zijn van moutwijn. Het minimale alcoholvolumegehalte van het eindproduct is 30% vol.
Land van oorsprong
België, Nederland, Frankrijk (departementen Nord (59) en Pas de Calais (62)) en Duitsland (Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen)
Ook wel genièvre de grains of graangenever genoemd. Het wordt gemaakt door aromatisering van jeneverbessen, van ethylalcohol uit granen en van een granendistillaat en/of van een granen eau-de-vie (moutwijn). Minimaal 1,5% van de alcohol moet afkomstig zijn van moutwijn. Het minimale alcoholvolumegehalte van het eindproduct is 30% vol.
Land van oorsprong
België, Nederland en Frankrijk (departementen Nord (59) en Pas de Calais (62))
Ook wel jonge genever genoemd. Het wordt gemaakt door een aromatisering van jeneverbessen, van ethylalcohol uit landbouwproducten en van granendistillaat en/of van een granen eau-de-vie (moutwijn). Minimaal 1,5% van de alcohol moet afkomstig zijn van moutwijn. Het minimale alcoholvolumegehalte van het eindproduct is 35% vol.
Land van oorsprong
België en Nederland
Ook wel oude genever genoemd. Het wordt gemaakt door een aromatisering van jeneverbessen, van ethylalcohol uit landbouwproducten en van granendistillaat en/of van een granen eau-de-vie (moutwijn). Minimaal 15% van de alcohol moet afkomstig zijn van moutwijn. Het minimale alcoholvolumegehalte van het eindproduct is 35% vol.
Land van oorsprong
België en Nederland
Ook wel genièvre aux fruits, jenever met vruchten of fruchtgenever genoemd. Het wordt gemaakt door jenever te aromatiseren met vruchten, planten en/of delen van vruchten of planten of door vruchtensap en/of distillaten van vruchten of planten. Minimaal 1,5% van de alcohol moet afkomstig zijn van moutwijn. Het minimale alcoholvolumegehalte van het eindproduct is 18% vol.
Land van oorsprong
België, Nederland en Frankrijk (departementen Nord (59) en Pas de Calais (62)) en Duitsland (Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen)
Meer weten?
Op de website van de Europese Commissie vindt u de laatste ontwikkelingen op het gebied van voedselkwaliteit.
Databank
De Europese Commissie registreert alle aanvragen voor een BGA. U vindt deze aanvragen in de databank eAmbrosia. In deze databank staan ook de erkende aanvragen.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur