Europese bescherming voor wijn

Gepubliceerd op:
22 mei 2025

U wilt als producent of producentenorganisatie Europese bescherming aanvragen voor uw wijn. De adviescommissie helpt u hierbij. Volg de stappen van het aanvraagproces. En bekijk welke producten al zijn beschermd.

Voorwaarden

U kunt uw wijn beschermen met een beschermde oorsprongsbenaming (BOB) of een beschermde geografische aanduiding (BGA). Lees hiervoor eerst de algemene voorwaarden op Wat is Europese Bescherming?. Ook zijn er aanvullende voorwaarden voor wijnen:

Voor BOB-wijnen geldt:

  •  U produceert, verwerkt en bereidt de wijn binnen een bepaald geografisch gebied. Dit doet u op een manier die officieel is goedgekeurd en gecontroleerd.
  • U maakt de wijn alleen met druiven uit dat geografisch gebied.

Voor BGA-wijnen geldt:

  • Minimaal één van de fases van productie, verwerking of bereiding van uw wijn gebeurt in een bepaald geografisch gebied.
  • Minimaal 85% van de druiven die u gebruikt komt uit dat geografische gebied.
  • Wilt u een BGA-provinciewijn produceren? Dit mag alleen met bepaalde druivenrassen. Voor elke provincie in Nederland is een BGA voor wijn geregistreerd. Bekijk hieronder de Lijst met toegestane druivenrassen.

Voldoet u aan al deze voorwaarden? Volg dan de stappen hieronder om Europese bescherming aan te vragen.

Stap 1: Aanvragen bij de adviescommissie

Voldoet u aan de voorwaarden voor Europese Bescherming? Dan mag u bescherming aanvragen bij de Adviescommissie Geografische Aanduidingen, Oorsprongsbenamingen en Gegarandeerde Traditionele Specialiteiten (AGOS). Wij zijn het secretariaat van de adviescommissie.

Een aanvraag voor een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) of een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) bestaat uit:

  • een productdossier;
  • een samenvatting van het productdossier. We noemen dit het Enig document.

Een aanvraag voor een Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS) bestaat alleen uit een productdossier.

Een productdossier maken

De adviescommissie helpt u met de aanvraag en het productdossier. Voordat u gaat aanvragen, stuurt u eerst een e-mail naar de commissie: info.agos@rvo.nl. Hierin zet u uw contactgegevens en het product waarvoor u bescherming aanvraagt. Wij nemen dan contact met u op en vertellen u meer over het productdossier en aanvraagproces.

Op Wat is Europese bescherming? leest u meer over de adviescommissie. 

Stap 2: Adviescommissie beoordeelt het productdossier

De adviescommissie onderzoekt of het productdossier voldoet aan alle Europese regels. Zij doet dit samen met het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN).

Stap 3: Het productdossier in de Staatscourant

Keurt de adviescommissie het productdossier goed? Dan publiceert het ministerie van LVVN een samenvatting hiervan in de Staatscourant.

Stap 4: Start van de bezwaarprocedure

Na de publicatie in Staatscourant start de nationale bezwaarprocedure. Deze duurt 3 maanden. Komt er een bezwaar binnen? Dan nemen wij contact met u op. We kijken dan of er een oplossing is. Soms moet u het productdossier aanpassen. Ontvangt het ministerie van LVVN geen bezwaren? Dan stuurt zij de aanvraag door naar de Europese Commissie (EC).

Op Wat is Europese bescherming? leest u meer over bezwaar maken.

Stap 5: EC controleert en publiceert het productdossier

De EC controleert of het dossier aan alle regels voldoet. Daarna laat ze het vertalen in de 24 officiële talen van de Europese Unie (EU). En wordt het gepubliceerd in het Publicatieblad van de EU.

Stap 6: EC neemt product op in het register

Ontvangt de EC in de 3 maanden na de publicatie geen bezwaren? Dan neemt zij het product op in het register e-Ambrosia.

Stap 7: De producent meldt zich aan bij NVWA

Is uw product opgenomen in het register? U meldt zich daarna bij Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Controles

De NVWA controleert of u zich houdt aan de voorwaarden die in het productdossier staan. Er zijn 2 soorten controles. De 1e controle gebeurt tijdens het productieproces. We noemen dit de A-controle. Is het product op de markt? Dan is er een 2e controle. We noemen dit de B-controle. Deze controle is digitaal. Tijdens uw aanvraagproces hoort u meer over deze controles.

Na uw aanvraag

Heeft u alle stappen in het aanvraagproces doorlopen? En heeft u Europese bescherming gekregen voor uw streekproduct? Dan is er een aantal regels waar u mee te maken krijgt. En wordt uw wijn gekeurd. 

Organoleptische keuring bij BOB-wijnen

Een organoleptische keuring betekent dat een wijn wordt gekeurd door te proeven en te ruiken. Elke BOB-wijn moet voldoen aan een bepaald resultaat. Dit resultaat staat in het BOB-dossier. Producenten melden hun wijnen aan voor deze keuring via de Vereniging van Nederlandse Wijn Producenten (VNWP). Ze doen dit jaarlijks voor elke wijn die ze als BOB willen verkopen.

De Landwirtschaftskammer (Weinbauamt) in Neustadt an der Weinstrasse kan deze keuring doen. Dit gebeurt volgens de procedure voor de Duitse Qualitätsweinprüfung, zoals in EU-verordeningen staat. De VNWP coördineert de logistiek van deze keuring.

Nederlandse wijnen met Europese bescherming

Hieronder ziet u een overzicht van Nederlandse wijnen met een BOB of BGA.

BOB-wijnen

In Nederland zijn er 10 wijnen met een BOB:

BGA-wijnen

Elke Nederlandse provincie heeft een eigen BGA voor wijnen die er worden gemaakt. Voldoet uw wijn aan de voorwaarden uit het productdossier van een BGA? Dan mag u de benaming BGA met de naam van de provincie op het etiket zetten. Hieronder staat een overzicht van alle productdossiers van de provincies.  

Wetten en regels 

In de regeling Wijn en olijfolie en in Europese verordeningen staan de verplichtingen voor wijnproducenten. U vindt een overzicht van deze regels op Wetgeving wijn.

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
Bent u tevreden over deze pagina?