Over de Kristalprijs
Aan de Transparantiebenchmark en jaarlijkse vorderingen op maatschappelijke verslaglegging zit een befaamde prijs gebonden: de Kristalprijs. De Kristalprijs is een prijs die die erkenning en lof biedt aan degenen die zich hard maken voor transparante maatschappelijke verslaglegging én die andere bedrijven de kans geeft om van winnaars en goede voorbeelden te leren. De prijs werd in 2023 voor het laatst uitgereikt.
Oneven jaar
In een oneven jaar met de Transparantiebenchmark selecteert een onafhankelijke partij op basis van vastgestelde criteria en roulerend thema uit de 500 verslagleggingen een Top 20. Deze wordt vervolgens voorgelegd aan een Panel van Deskundigen (PvD) voor verdiepend onderzoek, waarna een aparte Kristaljury een uiteindelijke winnaar kiest uit de aan hun aangeleverde Top 3 van de PvD. Ook zijn er in een oneven jaar prijzen voor meest innovatieve verslag, beste internationale jaarverslag en de snelste stijger.
Even jaar
In een even jaar zonder Transparantiebenchmark wordt wel de Kristalprijs uitgereikt. Bedrijven binnen en buiten de vaste onderzoeksgroep in deze jaren vrij om zichzelf of anderen te nomineren op basis van een nieuw verkondigd thema. Het doel van deze jaren is om organisaties te stimuleren om meer aandacht te besteden aan bepaalde onderwerpen en de rapportage hierover te verbeteren. Het beoordelingsproces verloopt verder soortgelijk met het ‘benchmarkjaar’, met als onderscheid dat er geen self-assessment is en het PvD een andere rol vervult.
Kristalevent 2023
In 2023 vond het laatste Kristalevent plaats. Dit jaar kende het event een inhoudelijk en inspirerend karakter. Voorafgaand aan de uitreiking konden de deelnemers namelijk 3 workshops volgen. Zo was er één sessie verzorgd door de AFM over de implementatie en naleving van de CSRD, één sessie over dubbele materialiteit met praktijkvoorbeelden van de NS en een sessie over circulariteit binnen de CSRD met een specifieke focus op ESRS E5.