Het Kristalevent 2023: de allerlaatste editie óóit
28 november 2023 gaat de boeken in als een speciale dag. Niet alleen omdat eindelijk weer even de zon tevoorschijn kwam, tussen het record aan regenval door. Het gaat ook de geschiedenisboeken in als de dag waarop het laatste Kristalevent en daarmee de laatste uitreiking van het Kristalprijs ooit plaatsvond. Naast de uitreiking van de prijs voor het meest transparante duurzaamheidsverslag waren er workshops van de Nederlandse Spoorwegen, Swapfiets en AFM en meerdere inspirerende plenaire sessies.
Je had erbij moeten zijn, de laatste editie van het Kristalevent werd gehouden in de Amsterdamse Tolhuistuin. Met uitzicht op het IJ was het een geslaagd event door en voor CSRD-enthousiastelingen.
Workshops
Van gevestigde namen tot een redelijk nieuwe speler in het MVO-veld, het aanbod was breed en daardoor was er voor ieder wat wils. De Nederlandse Spoorwegen zoomde samen met Grant Thorton in op de dubbele materialiteitsbeoordeling. Een interessante case voor de NS, aangezien ze een vervoersbedrijf zijn, maar ook de stations hierin op moeten nemen (handig: de presentaties van onder andere de NS vind je terug op Kristalevent.nl).
De sessie van AFM was ook zeer boeiend tot de laatste minuut, toen kwam namelijk het verlossende antwoord op de vraag: hoe hard gaat AFM optreden? Het antwoord daarop is kortgezegd: wanneer je als bedrijf laat zien de CSRD-verplichting serieus te nemen, dan helpt AFM je om de komende jaren te werken aan een goede basis voor transparante verslaglegging. “Gooien bedrijven er met de pet naar? Dan gaan ze dit merken bij de toetsing”, aldus Ton Meershoek Technisch Expert Corporate Reporting bij AFM. Ton geeft aan dat AFM duurzaamheidsverslaglegging ziet als journey, het gaat niet over één nacht ijs.
Jan Willem Dik van Swapfiets deelde het podium met Jacco Verstraeten-Jochemsen van Circle Economy. “Met 11.000 reparaties per dag verdeeld over 9 Europese landen, zijn wij eigenlijk een grote fietsenmaker", zegt Jan Willem. Een fiets is een modulair product, hierdoor kent Swapfiets een grote uitdaging om de gehele keten die komt kijken bij de totstandkoming van de fietsen in kaart te brengen. Jacco herdefinieert met Circle Economy bedrijfsstrategieën. Momenteel werken ze ook samen met de Action. “Als we de Action circulair krijgen, dan hebben we bewezen dat het overal kan.”
Uitreiking Kristalprijs 2023
Aleks Kayhan, bestuurder bij de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA), had de eer om de uitreiking af te trappen door benoeming van de eervolle vermeldingen. Er kwam zelfs zang aan te pas (we zeiden het toch, je had erbij moeten zijn). De Nederlandse Spoorwegen en DSM kregen die eervolle vermelding vanwege hun stappen bij de dubbele materialiteitsanalyse. Wat dat is? Het effect van zowel de organisatie op milieu en maatschappij, als van het milieu op de organisatie zelf. Dit is een verplicht onderdeel binnen de CSRD.
Alliander ging er met de algehele winst vandoor en liet daarmee Philips en FMO achter zich. Uit de handen van juryvoorzitter Monika Milz kreeg het netwerkbedrijf de bokaal uitgereikt.
”Voor ons is het superbelangrijk om transparant te zijn en Nederland mee te nemen in waar we tegenaan lopen. Waar Nederland tegenaan loopt. En als dat dan erkend wordt door de jury, dan is dat natuurlijk fantastisch.”
Plenaire sessies
20 jaar Transparantiebenchmark
Naast de workshops en de uitreiking was er ook een plenaire sessie met sprekers zoals Werner Schouten van de Impact Economy Foundation en Jos Reinhoudt van MVO Nederland die al sinds het begin nauw betrokken is bij de Transparantiebenchmark en de Kristalprijs. En dat betekent dat Jos zich al 20 jaar inzet voor transparante verslaglegging. Zijn laatste uitdaging? 20 jaar samenvatten in 10 minuten, en dat ging hem bijzonder goed af.
Wat is de endgame?
Werner kwam in zijn 10 minuten tot de kern: wat is nou de end game die we samen aan het spelen zijn? Hij zegt meteen waar het op staat: “Hoe succesvol de CRSD gaat zijn, ligt in de handen van de organisaties zelf. Is het een moetje, een verplichte transparantie of is het een basis voor transformatie? Rapportage alleen gaat de wereld niet veranderen. Het moet overal in verankerd zitten; van de KPI’s van je organisatie tot de reparaties binnen je organisatie.”
“Uiteindelijk is het doel dat als je iets wilt ontwikkelen, je begint bij de maatschappij. Wat is de waarde die je wilt creëren. Hoe kunnen we onze middelen zo effectief mogelijk inzetten. Hierbij draait het om compleet anders denken, want voordat je het weet ben je fast fashion collecties aan het verduurzamen. Terwijl je eigenlijk moet beginnen met de vraag of fast fashion wel thuishoort in een fundamenteel duurzame economie.” Wijze woorden gesproken in de Amsterdamse Tolhuistuin.
- Ministerie van Economische Zaken en Klimaat