Informatie- en contactpunt voor verzoeken uit China (ICP)

Laatst gecontroleerd op:
17 april 2024
Gepubliceerd op:
15 februari 2023

Nederland en China werken veel samen op economisch en zakelijk gebied. Nederlandse gemeenten, provincies en Trade & Innovate NL (TINL)-partners ontvangen regelmatig verzoeken uit China om Nederland te bezoeken. Werkt u bij een gemeente, provincie of TINL-partner? Heeft vragen over een verzoek vanuit China voor een economisch of zakelijk bezoek, of over een samenwerking? Dan kan het ICP u helpen.

ICP

Stel uw vragen aan het ICP

U kunt bij het ICP terecht met vragen over een inkomend verzoek uit China voor een mogelijke samenwerking. Denk bijvoorbeeld aan vragen over het starten van een zusterrelatie, stedenband, of samenwerkingsovereenkomst (MoU) met een Chinese organisatie. U kunt ook bij het ICP terecht met andere vragen over het land. Bijvoorbeeld als een Chinese delegatie een bezoek wil brengen aan interessante partijen of bedrijven in bepaalde sectoren in uw regio.

Het ICP beantwoordt uw vraag of verwijst door naar de juiste contactpersoon binnen de Rijksoverheid.

Blijf op de hoogte van het China-beleid

De Nederlandse Rijksoverheid heeft op een aantal thema's aandachtspunten voor de relatie tussen Nederland en China. Deze zijn vastgelegd in de notitie Nederland-China: een Nieuwe Balans (mei 2019).

Vanuit de Rijksoverheid informeren wij u - als gemeente, provincie en TINL-partner - over het Rijksbrede China-beleid en over relevante ontwikkelingen en onderzoeken. U kunt daarvoor lid worden van onze online community. Ook houden we u op de hoogte via mailings.

Zo hopen wij u te informeren over, en bewust te maken van, eventuele risico's. Wij informeren u ook over manieren om de risico's om te zetten in kansen. Zo kunt u de waarden waar u als gemeente, provincie of TINL-partner voor staat, toevoegen aan de samenwerking met Chinese partners. En die ook uitdragen als u bezoek uit China ontvangt.

Wilt u op de hoogte blijven? Stuur ons een e-mail, dan nemen wij contact met u op om samen te kijken welke informatie voor u relevant is.

Als een Chinese partij u wil bezoeken

Het kan natuurlijk ook zijn dat een Chinese organisatie rechtstreeks contact met u opneemt, omdat zij u willen bezoeken. Ook dan kunt u contact met ons opnemen. Zeker als u het bezoek niet kan of wilt ontvangen en uzelf afvraagt hoe u dit netjes zou kunnen afwijzen. Het ICP kan daarbij helpen.

ICP helpt u bij het vinden van samenwerkingspartners

Bent u als gemeente, provincie of TINL-partner vanuit China benaderd om een samenwerking aan te gaan met een Chinese gemeente of andere Chinese overheidsorganisatie? Neem dan contact met ons op; ook als de interesse van uw kant komt. Samen met onze collega's binnen de Rijksoverheid en het postennetwerk in China denken wij met u mee over partijen of Chinese steden en regio's die interessant voor u kunnen zijn.

Gemeenten en provincies waarderen ICP

Gemeenten en provincies zijn tevreden met de dienstverlening van het ICP. Zij waarderen ons met een 8,1 blijkt uit een enquête van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Vooral de bereikbaarheid en behulpzaamheid worden hoog gewaardeerd.

Waarom een ICP?

Voor de coronapandemie kregen Nederlandse gemeenten, provincies en TINL-partners jaarlijks honderden verzoeken van Chinese delegaties die hen wilden bezoeken. 

Om dit in goede banen te leiden hebben het ministerie van Buitenlandse Zaken en RVO het Informatie- en Contactpunt China opgericht. Het ICP richt zich op alle ontvangende partijen, waaronder de Rijksoverheid, decentrale overheden, Trade and Innovate NL-partners en bedrijven.

Heeft u vragen voor ICP China?

Of wilt u nader kennismaken? Neem contact op; ook als u op de hoogte wilt blijven van het China-beleid van de Rijksoverheid.

Meer weten over zakendoen in China?

Wilt u meer weten over zakendoen in China? Om uw eigen kennis te verbreden of om ondernemers beter te kunnen helpen? Bekijk dan onze landeninformatie over China

Of gebruik onze China Business Tool en e-learnings:

China Business Tool

Wilt u meer weten over de voorbereidingen die ondernemers kunnen treffen als ze zaken gaan doen in China?

Vul dan de China Business Tool in. U krijgt een overzicht van alles waar ondernemers rekening mee moeten houden.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?