Informatie- en contactpunt voor verzoeken uit China (ICP)

Gepubliceerd op:
15 februari 2023
Laatst gecontroleerd op:
19 juli 2023

Nederland en China werken veel samen op economisch en zakelijk gebied. Nederlandse gemeenten, provincies en Trade&Innovate NL-partners (TINL) kregen vóór de coronapandemie heel vaak bezoeken uit China. Dit jaar zal het bezoek waarschijnlijk weer aantrekken. Werkt u bij een gemeente, provincie of TINL-partner? En heeft u vragen over een verzoek vanuit China voor een economisch of zakelijk bezoek, of over een samenwerking? Dan kan het Informatie- en Contactpunt (ICP) u helpen.

ICP

Stel uw vragen aan het ICP

U kunt bij het ICP terecht met vragen over een inkomend verzoek uit China over een mogelijke samenwerking, of een andere vraag over het land. Denk bijvoorbeeld aan vragen over het starten van een zusterrelatie, stedenband, of samenwerkingsovereenkomst (MoU) met een Chinese organisatie. Of als een Chinese delegatie interessante partijen of bedrijven in bepaalde sectoren binnen uw regio wil bezoeken.

Het ICP beantwoordt uw vraag of verwijst door naar de juiste contactpersoon binnen de Rijksoverheid.

Blijf op de hoogte van het China-beleid

De Nederlandse Rijksoverheid heeft aandachtspunten op een aantal thema's voor de relatie tussen Nederland en China. Deze zijn vastgelegd in de notitie Nederland-China: een Nieuwe Balans (mei 2019).

Vanuit de Rijksoverheid informeren wij u via onze community en mailings over dit China-beleid en over relevante ontwikkelingen en onderzoeken. Zo hopen wij u als gemeente, provincie of TINL-partner bewust te maken van eventuele risico's. Zo willen we het voor u makkelijker maken om samen te werken met Chinese partners. 

Wilt u op de hoogte blijven? Stuur ons dan een e-mail; wij nemen dan contact met u op om samen te kijken welke informatie voor u relevant is.

ICP helpt u bij het vinden van samenwerkingspartners

Heeft u als gemeente, provincie of TINL-partner interesse om een samenwerking aan te gaan met een Chinese gemeente of andere Chinese overheidsorganisatie?

Neem contact met ons op

Samen maken we een profiel aan. In dat profiel staat welke economische sectoren interessant zijn voor uw organisatie. Ook kunt u aangeven wie de contactpersonen zijn binnen uw organisatie. Als wij een samenwerkingsverzoek binnenkrijgen vanuit een Chinese overheidsorganisatie, kijken we of dat overeenkomt met de door u aangegeven sectoren. Is er een match, dan nemen we contact met u op. Daarnaast proberen we hierdoor ook te zorgen voor meer regionale spreiding van Chinese bezoeken aan Nederland. 

…ook als u rechtstreeks wordt benaderd

Het kan natuurlijk ook zijn dat een Chinese organisatie rechtstreeks contact met u opneemt, omdat zij u willen bezoeken. Ook dan vragen we u om contact met ons op te nemen. Zeker ook als u het bezoek niet kan of wilt ontvangen.

Hebben wij een match voor u, of heeft u zelf een verzoek uit China ontvangen?

Dan kiest u er zelf voor om het bezoek te ontvangen of af te wijzen:

Gemeenten en provincies waarderen ICP

Gemeenten en provincies zijn tevreden met de dienstverlening van het ICP. Zij waarderen ons met een 8,1 blijkt uit een enquête van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Men waardeert vooral de bereikbaarheid en behulpzaamheid. 

Wat doen we verder met alle gegevens?

Uw ingevulde en up-to-date profiel nemen we op in een database. Dit helpt de Rijksoverheid om het (China-)beleid te verbeteren en te versterken. 

De database gebruiken we ook om een overzicht te krijgen van de Chinese overheidsorganisaties en bedrijven die Nederland willen bezoeken. Ook krijgen we inzicht in de interesse die zij hebben voor Nederlandse sectoren en vanuit welke Chinese regio deze interesse komt. Deze kennis kunnen we gebruiken voor uitgaande missies of bezoeken.

Meer weten?

Neem contact met ons op om een profiel aan te maken, of als u kennis wil maken en andere vragen heeft.

 

Achtergrond ICP

Voor de coronapandemie kregen Nederlandse gemeenten, provincies en TINL-partners jaarlijks honderden verzoeken van Chinese delegaties die hen wilden bezoeken. 

Om dit in goede banen te leiden hebben het ministerie van Buitenlandse Zaken en RVO het Informatie- en Contactpunt China opgericht. Het ICP richt zich op alle ontvangende partijen, waaronder de Rijksoverheid, decentrale overheden, Trade and Innovate NL- partners, kennisinstellingen en bedrijven.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?