Roadmap brandstoftransitie in de zeevaart
Bent u werkzaam in de scheepvaart of in de brandstofsector van de scheepvaart? En wilt u weten welke kansen er zijn voor de Nederlandse maritieme en brandstofsector om een koplopersrol te pakken richting een klimaatneutrale zeevaart in 2050? De Roadmap brandstoftransitie in de zeevaart geeft inzicht in deze kansen.
Samenwerken aan koploperspositie
Een klimaatneutrale zeevaart in 2050, dat is het doel. In die internationale opgave wil en kan Nederland een koploperspositie spelen. Om de ambitie waar te maken, moet de hele keten samenwerken. Van grondstofleveranciers, brandstofproducenten, bunkeraars, havens, de maakindustrie, de reders tot en met de verladers. En dat samen met onderzoeksinstellingen, de overheid, de klassenbureaus en financiers.
In de Roadmap Brandstoftransitie in de zeevaart leest u onder andere meer over:
- de beschikbaarheid van brandstoffen
- de toepasbaarheid van alternatieve brandstoffen
- brandstofopties voor diverse voor Nederland relevante scheepstypes
- onzekerheden die we moeten aanpakken om samen te werken aan een Nederlandse koploperspositie in deze transitie
- manieren om partijen te laten samenwerken
- plannen technisch realiseerbaar maken
- een goede businesscase ontwikkelen voor alle ketenpartners
U leest meer in de Roadmap.
Start van de Roadmap
In 2022 begon Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) met de Roadmap in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Tijdens ruim 20 fysieke bijeenkomsten in werkgroepen kwamen meer dan 150 partijen bij elkaar om van gedachten te wisselen over de zeevaartopgave. Daarnaast vonden er meerdere 1-op-1 gesprekken plaats. Uiteindelijk zijn de resultaten van deze bijeenkomsten gebundeld in de Roadmap.
Hoe gaan we verder?
In de Roadmap staan meerdere handelingsperspectieven. Dit zien we als eventuele stappen richting een klimaatneutrale zeevaart in 2050. De partijen uit de keten kijken nu met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hoe deze handelingsperspectieven het best zijn op te pakken.
Een belangrijke actie hierin is doorgaan met het ketenbrede overleg. Deze bijeenkomsten zijn een belangrijke sleutel om concrete stappen te zetten. Daarnaast is het bijvoorbeeld belangrijk om goed gecoördineerd invloed uit te oefenen op (internationale) wet- en regelgeving. En het is van belang om te werken aan goede financieringsmogelijkheden en een sluitende businesscase voor partijen in de hele keten.
- Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat