"Circulair slopen en bouwen is de toekomst"

Gepubliceerd op:
20 juni 2023

Het Zuiderstrandtheater verhuist. In Scheveningen halen slopers het uit elkaar, in Oss bouwt men het weer op. De verhuizing startte 16 februari 2023. Arend van de Beek van circulair demontagebedrijf Lagemaat: ''Zelfs als we 4.000 kilometer rijden met de theateronderdelen is het nog steeds schoner dan nieuwe grondstoffen.''

Waarom circulair bouwen?

Circulair bouwen vermindert afval, CO2-uitstoot en gebruik van grondstoffen. En het scheelt kosten. Een nieuw theater bouwen, was volgens Dolf Warris moeilijker en duurder geweest. Hij is wethouder Cultuur en Klimaatadaptatie van Oss. “De kosten voor materiaal zijn nu onzeker. Maar met dit gebouw weet je wat het kost.”

Samenwerken kan

Toch is circulair bouwen met de wetgeving van nu moeilijk, zegt Warris. Wie materialen wil hergebruiken voor een gebouw, moet een vergunning aanvragen bij de gemeente waar het gebouw komt. Dat eist het Bouwbesluit 2012. Voor die vergunning moet men aantonen dat de hergebruikte materialen dezelfde kwaliteit hebben als nieuwe. “Verschillende afdelingen van de gemeente Oss móesten voor dit project wel samenwerken. Dat waren ze niet gewend. Maar het kan, blijkt.”

Losmaakbaar bouwen

Wie ook samenwerken binnen dit project, zijn circulair demontagebedrijf Lagemaat en architectenbureau Cepezedprojects. Arend van de Beek, van Lagemaat, en Cepezedprojects willen het liefst dat tijdelijke gebouwen altijd ‘losmaakbaar’ zijn. Losmaakbaar betekent dat gebouwonderdelen uit elkaar zijn te halen om ze opnieuw te gebruiken. Het Zuiderstrandtheater, dat eigendom was van gemeente Den Haag, stond ook tijdelijk. Naar verwachting opent het theater in Oss eind 2025.

Sloper tussen ontwerpers

Cepezedprojects en Lagemaat werken vaker samen bij aanbestedingen. Van de Beek: “Dan zit er een sloper in het ontwerpteam. Dat is voor opdrachtgevers soms wennen. Voor ons is het wennen dat we samenwerken met concurrenten. Circulariteit in je eentje is heel moeilijk.”

Geen nieuwe grondstoffen

Bij de start van de theaterverhuizing vertelde Van de Beek waarom hij circulair slopen zo belangrijk vindt. Circulair slopen en bouwen, vermindert het gebruik van grondstof. “Het scheelt heel veel CO2 als je grondstoffen niet tot een product maakt. Zelfs als we 4.000 kilometer rijden met de onderdelen van het Zuiderstrandtheater, is het nog steeds schoner dan nieuwe grondstoffen gebruiken. Circulair slopen en bouwen is de toekomst. Die begint nu serieus te worden.”

Meer weten?

Ook aan de slag met circulair bouwen? Raadpleeg het kennisplatform van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie op  circulairebouweconomie.nl. Wij ondersteunen het Transitieteam.

Of bekijk de video 'Het Zuiderstrandtheater verhuist van Scheveningen naar Oss' op YouTube.

Bent u tevreden over deze pagina?