"De TEK gaf ons meer financiële zekerheid"

Gepubliceerd op:
17 september 2023

Jeroen Andriesse is eigenaar van restaurant Metropole in Gorinchem. Een bijzonder restaurant, want de kaart bestaat grotendeels uit gerechten met duurzame, lokale producten en er werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Andriesse kwam voor een flinke uitdaging te staan toen de energieprijzen stegen. Hij vroeg de Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) aan. "Onze energiekosten stegen met 300%, dat kon niet zomaar uit de omzet komen."

Het restaurant heeft een belangrijke functie in de regio. Zowel voor inwoners en toeristen als voor de medewerkers.

Producten van leveranciers uit de regio

"Veel van onze medewerkers hebben een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze krijgen bij ons een praktijkopleiding in het horecavak, zowel in de bediening als in de keuken. Ik vind het geweldig dat we dat voor hen kunnen doen: ze opleiden richting het reguliere vak." Het restaurant heeft een duurzame kaart. "75 tot 80% van ons menu is gebaseerd op lokale producten van leveranciers uit de regio. Zo werken we samen met een kaasboerderij uit Giessenburg, halen we ons ijs uit Meerkerk en wordt het wild dat we op de kaart hebben staan in de regio geschoten. We hebben hier bewust voor gekozen: het is duurzaam en we steunen de lokale ondernemers. Veel gasten komen juist daarvoor naar ons toe."

Flexibel energiecontract

Net als voor veel ondernemers waren de hogere kosten voor gas en elektriciteit ook voor Metropole een zware dobber. "Ik dacht echt 'waar gaat dit eindigen?'. Eerst corona met een verplichte sluiting, daarna de personele problemen en toen kregen we er ook nog een energiecrisis overheen. We waren ineens zo’n 3 keer zoveel aan energiekosten kwijt. We hadden eerst nog een vast energiecontract. Maar toen dit eindigde, zaten we met een flexibel contract met enorme kosten. Geen energiemaatschappij wilde meer een vast contract afsluiten. Het heeft ons fors geld gekost. Dat heeft wel voor wat slapeloze nachten gezorgd. Het gaat wel over je bedrijf, je kindje, daar doe je alles voor."

De energieprijzen zijn een grote onzekerheid

"De regering sprak al snel over het ondersteunen van de ondernemers. Ik heb dat vanaf het begin op de voet gevolgd. Ook meldde ik me aan voor de houd-me-op-de-hoogtemail bij RVO. En zodra ik de TEK mocht aanvragen, heb ik dat ook meteen gedaan. Het aanvragen ging gelukkig vrij makkelijker. Je moet er even voor gaan zitten. Maar als je je omzetcijfers op orde hebt en je energielasten weet, is het een kwestie van invullen. De TEK gaf ons wat meer financiële zekerheid." Andriesse hield een deel van het ontvangen voorschot apart als financiële buffer. "Dat kon gelukkig. We weten nog niet wat de energieprijzen gaan doen en of onze omzet misschien gaat stijgen. Als bij de definitieve subsidieberekening blijkt dat we iets moeten terugbetalen, hebben we daar de middelen voor."

Energie besparen met simpele veranderingen

"Ik was heel blij met de ondersteuning van de TEK, maar besefte ook dat we zoveel mogelijk moesten bezuinigen. Wij zitten in een huurpand, dat beperkt de mogelijkheden. Maar er zijn nog steeds manieren om energie te besparen. We hebben hier met het hele team naar gekeken en daar kwamen veel simpele, handzame dingen uit waarmee we aardig besparen. Zo zetten we nu bijvoorbeeld de waakvlammetjes pas aan als we het gasfornuis echt nodig hebben. Die hoeven niet om 10:00 uur al aan te staan. En we vervingen de TL-buizen in de keuken door LED-panelen. Dat was wel een investering, maar we winnen dat uiteindelijk terug. Het was voor ons echt een proces van bewustwording. We zijn opnieuw gaan nadenken over de dingen die we altijd automatisch deden."

Tips voor andere ondernemers

Andriesse adviseert andere ondernemers om hetzelfde te doen. "Loop je zaak eens door en kijk kritisch waar je kunt bezuinigen. Denk niet te groot, het kan vaak al met kleine dingen. Zet bijvoorbeeld de kachel in de keuken een half uurtje later aan, of de frituur. En misschien kan de temperatuur iets lager. En als je een ruimte even niet gebruikt, zet daar dan de verwarming uit en houd de deur er naartoe dicht. Het zijn vaak al dat soort kleine dingen die je enorm kunnen helpen. De TEK is een tijdelijke regeling die aan het eind van het jaar gaat stoppen. Het is dus sowieso belangrijk om te bekijken waar je energiekosten kunt verlagen. En ook al heb je de TEK niet nodig, besparen is altijd goed. Voor je portemonnee én voor het milieu!"

Meer weten?

    In opdracht van:
    • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
    Bent u tevreden over deze pagina?